Открийте ни и в

България

Българите имаме изграден имунитет срещу Covid-19

Причината е, че при нас има генетично разнообразие, смята проф. Иво Петров

публикувано

на

Сн. „Монитор“

Изглежда, че българите имаме изграден колективен имунитет, защото при нас има генетично разнообразие, смята националният консултант по кардиология в България проф. Иво Петров. Според него, формално погледнато, в страната все още няма епидемия от коронавирус на фона на състоянието на другите държави в Европа.

„Безспорно, мерките дават добър резултат. Но има и друго – изглежда ние, българите, имаме вече изграден колективен имунитет“, каза проф. Петров пред „Монитор“.

Според него за това има много примери през последните двадесет-тридесет години.

„В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, в България

не предизвикаха епидемия

Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип“, споделя наблюденията си професорът. Той прави уточнението, че не е вирусолог и епидемиолог, а кардиолог, но тъй като немалко инфекции оказват влияние върху сърдечно-съдовата система, му се налага да познава до известна степен и тази материя.

Според него това, че българите имаме доста добре изграден колективен имунитет, се дължи вероятно на факта, че сме генетично много разнообразни.

„Освен това България е доста по-затворена страна от останалите европейски държави. Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани – като Италия, Испания, Франция например. И стриктното спазване на имунизационния календар за опасните инфекции, и по-специално за туберкулоза, дава добър ефект. Дължи се на така наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, създали бацил, сходен на този на туберкулозата, но не предизвиква заболяване, а само създава имунитет“, обясни Иво Петров.

Той е категоричен, че произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света, което признават и авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за изключително добра. България е един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. „Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и

добър противотуморен ефект

обясни професорът.

Според него вероятно заради стриктното спазване на имунизационния календар в България тя предпазва и от други инфекции. „Има медицински доказателства, според които нивото на имунитета при ваксинираните с БЦЖ е на по-високо ниво както спрямо специфичния ефект срещу туберкулозата, така и спрямо неспецифичния срещу всички останали причинители с различна структура от тази на тъканите, които точно нашият имунитет познава като свои. Един вид, тя изготвя непоносимост на този, който е имунизиран спрямо други генетични структури, включително бактериални, вирални или онко. Може би това е една от причините, като се наложи картата на разпространението на COVID-19 в Европа и тази на извършените БЦЖ ваксинации, да се види, че те съвпадат като ръкавица“, коментира Иво Петров.

Той уточнява, че страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко. В Испания и Италия например въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза.

„Интересно изключение е Португалия, чиито имунизационен календар е приблизително като този в Източна Европа и се прилага БЦЖ ваксината. Независимо че по манталитет хората там си приличат с испанците, границите са отворени, обичаите и климатът са едни и същи, сред португалците има много по-малък брой инфектирани с COVID-19. В Испания тази ваксина е препоръчителна и реално там няма създаден колективен имунитет. Освен това не само броят на заразените, но и броят на починалите е десетки пъти по-малък в Португалия. Оказва се, че същите разлики има и в бившата Източна Германия, която беше със задължителен имунизационен календар спрямо Западна Германия. Чехия, Словакия, Черна гора, които са по-близо до Италия и взеха мерки по-късно, също имат по-ниска заболеваемост пак заради задължителните имунизации“, обясни лекарят.

Проф. Петров обаче е категоричен, че

физическата изолация

все пак е основната причина за предпазване на българското население. „България беше първата страна, която взе строги мерки, и това се отчита като положителен момент. Хората не бива да се притесняват. И китайски, и европейки имунолози съобщават, че около 80% от заразените с COVID-19 нямат или имат много леки симптоми на заболяването, което е въпрос на създаден имунитет“, припомня той.

Той цитира и статистиката, която показва, че тежките случаи и смъртността са предимно при хора, които са с по две, три и повече хронични заболявания, тъй като имунитетът им е отслабнал.

„Пациентите с напреднали сърдечно-съдови заболявания, възникнала ритъмна патология, сърдечна недостатъчност, артериална хипертония и диабетиците са по-уязвими към инфекцията. Когато заразата е налице, прогнозата е по-лоша за тези със засегната сърдечно-съдова система и по-специално на сърцето. Доказва се, че при фаталните случаи повече от 60% има засягане точно на сърцето, най-често индиректно в резултат на възникнала възпалителна реакция, която уврежда допълнително миокарда и предизвиква тромбоза, рязко отслабване на сърдечния мускул или нарушаване в ритъмно-проводната система“, разкри кардиологът.

Той съветва хипертониците да не се отклоняват от предписаната терапия и да си пият лекарствата редовно.

„Лъжлива новина беше писаното преди няколко седмици, че някои медикаменти увеличават вероятността коронавирусът да заседне организма на пациентите, които ги взимат. Това категорично не е вярно. Напротив, проучвания в САЩ показват, че блокерите на ARB рецепторите имат предпазен ефект“, категоричен е той.

3 Comments

 1. Georgi Jordanof

  април 8, 2020 at 12:19 pm

  Още един път се хвалим със себе си за себе си. Толкова съвети че може да се побърка човек или да се повреди от лечения без смисъл. Тук Тръмп знае всичко преди специалистите защото може да бъде показан на телевизиата и интернета след две секунди след като се събуди. Дано се размине и доскоро нормализиране и без трайни спомени.

 2. Иван Русков

  април 9, 2020 at 12:12 am

  Когато фактите говорчт, а БМБ-то, то всички критикари да си правят критиките пред огледалото.

 3. Tony Detroit

  април 10, 2020 at 3:04 pm

  Spored mene edinstveno vaksinata protiv tuberkuloza e istinata.Vijte Rusia i Germania/ DDR si imat vaksina ot vremeto na socializma../ i gi sravnete s Espana,Italia i America.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

АФП: Ваксината БЦЖ ли спаси България от коронавируса?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

България е един от най-големите производители на БЦЖ в света и един от четирите доставчици на СЗО. А българите са „най-БЦЖ-ираната нация“. Помага ли това срещу Ковид-19?

Бацилът на Калмет и Герин, съкратено БЦЖ, е открит от френските изследователи Албер Калмет и Камил Герин като ефикасна ваксина срещу турбекулоза – възпалително заболяване на белите дробове, което годишно причинява смъртта на 1,5 милиона души в целия свят, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Изчислено: В богатите страни има повече жертви на Covid-19, в тези с БЦЖ - по-малко

В търсенето на ефикасно лечение на новата болест Ковид-19 експерти в много страни – от Австралия до САЩ и от Европа до Южна Африка – провеждат клинични тестове на ваксината БЦЖ. Те трябва да покажат дали тя предлага защита и срещу новия коронавирус. Миналия месец СЗО обяви, че няма данни за това ваксината да предпазва хората от заразяване с Ковид-19, припомня „Дойче веле“.

Независимо от това български учени посочват, че повсеместното ваксиниране на населението през минали години, наред с предприетите навреме мерки сега, са помогнали на балканската държава да се справи добре с пандемията от коронавирус, пише АФП. Агенцията цитира проф. Богдан Петрунов да казва пред БНТ, че ваксината „БЦЖ предизвиква мощна имунна реакция в организма“. „Докато чакаме да бъде намерено ефикасно лечение или ваксина срещу новия коронавирус, трябва да разчитаме на нашия имунитет“, казва професорът, който е специалист по имунология и алергология.

Неонатоложката Валентина Гергинова, която от над 30 години ваксинира с БЦЖ новородени, посочва, че при хората с поставена БЦЖ-ваксина всякакви бактериални и вирусни инфекции протичат по-леко, и че е възможно те да се окажат и по-добре защитени срещу новия коронавирус.

Шефката на европейската банка има българска БЦЖ ваксина. Спокойна е, каза Борисов

По-нататък АФП припомня, че България е сред водещите производители на ваксината БЦЖ в света, както и че я изнася в 140 страни. Общо 22 фармацевтични компании в целия свят произвеждат ваксината, а в ЕС те са само три – едната от тях е българската държавна компания „Бул Био“. България доставя БЦЖ-ваксини и на СЗО – за програмата на ООН за борба срещу турбекулозата в Африка и Азия – заедно с Индия, Япония и Дания.

България има богат опит с БЦЖ

За първи път ваксината БЦЖ е тествана в България през далечната 1926 година, посочва още АФП. През 1949 страната започва масово производство в една държавна лаборатория, предшественик на днешната компания „Бул Био“.

От 1951 година БЦЖ-ваксината е задължителна в България и се поставя на всички новородени. Така през последните 30 години случаите на турбекулоза в страната са намалели драстично. „Ние сме най БЦЖ-ираната страна в света“, каза в едно интервю преди няколко месеца директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

В България обаче все пак броят на заболелите от турбекулоза все още е двойно по-висок от средното за ЕС. Причината за това, според АФП, е следната: отчайващата бедност в някои райони на страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Тежка катастрофа край Велико Търново, има и жертва

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тежка катастрофа стана край Велико Търново. Два тира се сблъскали на разклона за с. Патреш в посока с. Батак. Единият от шофьорите на камионите е починал.

Районът на катастрофата е затворен за движение, екипи на полицията пренасочват автомобилите по обходни маршрути през съседните села.

Друг пътен инцидент с катастрофирал товарен автомобил има и в Прохода на Републиката. Там пострадали няма. Движението се регулира от служители на Пътна полиция и се осъществява в едната лента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Драма край Разград: Влак прегази момиче, легнало на релсите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Младо момиче легна на жп релси край Разград и бе прегазено от пътнически влак, който машинистът не успял да спре.

Сигналът за инцидента е получен около 16:45 часа вчера, съобщиха от полицията.

При огледа на местопроизшествието е установено, че жертвата е на 23 години от село Китанчево. Момичето е лежало на жп линията между Дулово и Исперих, на 400 м преди жп спирка Китанчево.

57-годишният машинист на влака от Самуил е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. Пробите му са отрицателни.

Трупът на жената е откаран за аутопсия в болницата в Разград.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada