Открийте ни и в

Български истории

България влезе и в Конгреса на Илинойс (ВИДЕО)

За първи път в историята на българската общност в САЩ наш дипломат представи страната ни пред щатски законодателен орган.

публикувано

на

За първи път в историята на българската общност в САЩ наш дипломат представи страната ни пред щатски законодателен орган. Във вторник генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков представи страната ни и българската общност пред Конгреса на щата Илинойс.

„Общността ни носи свежа енергия на щата Илинойс, допринася за неговия просперитет и служи за един от неговите мостове през Атлантика, към Европа.

Въпреки това, пред българската общност предстои тепърва да се интегрира напълно в политическия живот на щата Илинойс“, каза той от трибуната на Конгреса.

Българската делегация се среща с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на Илинойс Крис Уелш (от ляво на дясно – проф. Самуил Рефетов, Фил Филипов, Мери Флауърс, Крис Уелш, Светослав Станков, Шефкат Чападжиев, Томас Лебамофф)

Станков се срещна с председателя на Камарата на представителите – Крис Уелш, лидера на републиканците там – Джим Дъркин, президента на Сената, Дон Хармън и лидера на републиканците там – Дан МакКонки. Последният се оказа женен за българка – републиканският лидер в Сената Дан МакКонки. Новината изненада нашата делегация. МакКонки и Милена се женят във Варна – на същото място, където и Станков, който е родом от морския град. А Милена дори беше приготвила мусака за съпруга си, която той беше взел на работа.

Лидерът на републиканците в Сената на Илинойс Дан МакКонки се оказа женен за българка

В делегацията на Станков бяха бизнесмените Шефкет Чападжиев, Фил Филипов, проф. Самуил Рефетов от Университета в Чикаго и второ поколение българин от македонския край Томас Лебамофф. Делегацията пристигна в Спригнфийлд с частен самолет.

ГАЛЕРИЯ: Фил Филипов - успех и живот в снимки

„Това е може би най-доброто нещо, което откакто съм тук, в Америка, да се представи България в този вид. Благодарение, аз мисля, най-голяма заслуга има генералният консул“, каза за BG VOICE Шефкет Чападжиев.

„Ние, по-възрастните имигранти, не можахме да направим това, което новите, младите имигранти, трябва да направят – да влезнат в политиката – да могат да имат влияние за живота, за свободата“, каза вероятно най-богатият българин – бизнесменът Фил Филипов.

„Сега е дошло времето да направим следващата крачка – ние сме достатъчно развити като културен, духовен и религиозен живот. Може би следващата стъпка за представителите на нашата общност е да се включат в социално-икономическия и политическия живот и да бъдат по-представени“, обясни генералният консул Светослав Станков.

Речта и посещението в Спрингфийлд на Станков е само първата крачка от един план за отварянето на българската общност към политическия живот в САЩ – от гласуването на избори до това един ден да имаме наши представители в градските, щатските и федерални власти в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено