Открийте ни и в

Политика

България все по-близо до Шенген. Кой обаче е против?

За да стане това е необходимо единодушие в Съвета на ЕС.

публикувано

на

България с отличен за Шенген. Вратата е широко отворена

Европейският парламент обсъжда на 5 октомври присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Очаква се евродепутатите да призоват пространството за свободно движение да се разшири с всички страни членки на ЕС, които искат да бъдат включени в него.

Освен България и Румъния, в момента извън Шенген са Хърватия, Кипър и Ирландия.

Европейската комисия е отправяла многократни призиви в полза на България и Румъния.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

За да стане това обаче, е необходимо единодушие в Съвета на ЕС.

Засега на тази стъпка продължава да се противопоставя Нидерландия.

В обща декларация българските евродепутати подчертават, че страната ни изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница и е доказала, че е надежден и предвидим партньор.

Ето какво се казва в декларацията:

Ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече.Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло.Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент.През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепенa от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници – сухопътни, морски и въздушни.През месец май, ЕК представи годишния доклад за състоянието на Шенген за 2022 г., като в него за пореден път се призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, чрез пълноправното приемане на България и Румъния.

Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви.

До този момент обаче, решението на Съвета остава изцяло политическо. То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите.За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти.Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната

зелена светлина за формално членство в Шенген.

Обратното би довело да негативни последици – икономически и политически.Ние, българските представители в Европейския парламент, призоваваме Съвета на ЕС да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало.От момента на присъединяването си към Европейския съюз през 2007 година България изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница, като през годините непрекъснато е доказвала, че е надежден и предвидим партньор.

Време е освен задълженията, страната ни да поеме и правата,

които Шенгенското пространство дава на гражданите и бизнеса.Отмина времето на поносимостта към вечното чакане за отмяна на двойните стандарти. Време е за действия!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено