Открийте ни и в

България

България в дъното на класация за задържане на талантите си

публикувано

на

сн. Pixabay

България се оказа в дъното на класация, която оценява уменията на държавите да създават, развиват, привличат и задържат таланти. Докладът е изготвен от Института за развитие на управлението (IMD) в Лозана, едно от най-елитните учебни заведения за бизнес администрация в света. Световната класация за таланти разглежда уменията на държавите в три групи фактори – инвестиции и развитие, привлекателност за страната и подготвеност на кадрите. В тези групи има общо 32 критерия.

Тази година страната е подобрила резултата си спрямо миналата година, като се е изкачила до 52-ро място от общо 63 държави, но подробните данни показват, че това се дължи основно на единствените добри показатели – ниските разходи за живот и относителният ръст на работещите.

Най-добри са резултатите на България в първата категория фактори – инвестиции и развитие, където страната е наредена на 46 място. В Европа с по-лош резултат са Словакия и Румъния (съответно 47-а и 54-та). Като силни страни са посочени делът на жените в работната сила (46.4% или 25-о място) и правителствените разходи за образование на ученик в гимназиалния етап на образованието. Като по-добър спрямо други държави показател е и съотношението между учители и ученици в гимназиалния етап на образованието (12.64 или 36-о място). Но резултатите от оценката на PISA за уменията на 15-годишните българи поставят страната на 42-а позиция. По останалите 6 показателя в категорията, България остава на задни позиции. Това са съотношение на ученици към преподаватели в началното образование (46), бюджет за образование като дял от БВП (48), общите публични разходи, които се падат на ученик (50), прилагане на професионално обучение на стажанти (53), обучение на служители (55) и здравна инфраструктура (58).

Във втората категория – привлекателност, „степента, в която дадена страна ползва талантите в чужбина“ България не е подобрила резултата си спрямо миналата година и остава на 58-мо място. Рязко се отличава като преимущество цената на живота в страната. Тук България е четвърта: индексът на цените на стоки и услуги (вкл. жилищата) е 62.10 (за отправна точка се използва Ню Йорк с резултат 100). По-евтино е само в Казахстан, Южна Африка и Румъния, а Украйна, Колумбия и Турция се нареждат непосредствено след Родината. По останалите критерии, сред които привличане и задържане на таланти, възнаграждение на управленския персонал, мотивация на работещите, правосъдна система, работеща безпристрастно за всички, България е в дъното на класацията.

Не са по-добри резултатите и в третата категория – „подготвеност“ или „наличието на умения и компетенции у талантите“, където страната е на 55-о място. И в тази категория има един изключително висок резултат – темпото на растеж на работната сила (2.86%), който поставя страната на трето място. Само Саудитска Арабия и Люксембург изпреварват България. Но по-всички останали критерии резултатите са по-скоро слаби. Най-добра (37-а) е позицията при дела на чуждите студенти във висшето образование (1.71 на 1000 души, но не се измерва дали и колко остават да работят в България или просто използват по-достъпните университетски такси), следват езиковите умения като отговарящи на нуждите на компаниите (39-а). Адекватността на университетското образование към конкурентността на съвременната икономика (59) и образованието по мениджмънт (63, най-слабият резултат сред всички изследвани страни) са посочени като най-незадоволителните фактори.

Освен повечето страни от ЕС преди България са и Саудитска Арабия, Казахстан, Индонезия, Филипините, Украйна и Йордания. За сравнение с останалите държави от Източна Европа, начело на калсацията са Естония, следвана от Литва и Словения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

От днес всеки личен лекар може да издава направление за безплатен PCR тест

Лекарите ще издават направления при наличието на два симптома

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От днес всеки общопрактикуващ лекар в страната с договор с НЗОК може да дава направление за безплатен PCR.

Промените бяха обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила със задна дата – 1 ноември.

Лекарите ще издават направления при наличието на два от следните симптоми:

 • новопоявила се температура,
 • кашлица,
 • предимно суха,
 • отпадналост,
 • загуба на вкус или обоняние,
 • затруднено дишане или недостиг на въздух,
 • миалгия,
 • главоболие,
 • диария,
 • гадене и повръщане,
 • болки в гърлото,
 • кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Няма да се издават направления за безплатен PCR на пациенти в болници или насочени за хоспитализиране заради влошено или тежко общо състояние. Няма да се издават и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица. Направление няма да се издава и на хора, които вече са направили бърз антигенен тест и заболяването е установено.

Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия или електронно, а лимити за броя няма да има.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Дончев: Ще подкрепим бизнеса с поне 170 млн. лева

Кандидатстването ще бъде оповестено до дни и ще е изцяло онлайн

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Facebook

„Всички, които са затворени заради мерките, освен на тези 24 лева, ще могат да разчитат и на още една подкрепа, която сега подготвяме. Другата седмица ще е ясна. Тя ще е от поне 170 млн. лева. Това е подкрепа за бизнеса“, това заяви на брифинг в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев.

Кандидатстването ще е изцяло онлайн като повече подробности той обеща в понеделник.

„Нека всички предприемачи и собственици да знаят, че за периода, когато бизнесът им е затворен, те ще могат да разчитат на още помощ“, увери Дончев.

Бойко Борисов: Кризата ни съсипа

„Хубаво в политиката е човек да се изказва цветно. Репликата: “Бюджет и след мен потоп” звучи цветно, но не се потвърждава от нито една световна агенция. Да критикуваш е изкуство – означава да си толкова добър да напипаш същината на проблема, да формулираш проблем и да има ефект. Но алгоритъма, при който казваш обратното на това, което се е случило, няма общо“, каза още вицепремиерът.

Той също така и намеси темата за президента Радев, като определи изказванията му като „технология за трупане на политически дивиденти“.

Социалният министър Деница Сачева пък също заяви, че кабинетът не приема критиките на държавния глава.

„До този момент не сме видели нито една негова стратегия за развитието на България, имаше само гръмки изказвания“, каза Сачева. И определи изразите на недоволство към предприеманите от правителството мерки като „поредното политическо заяждане“.

Социалният министър съобщи, че още днес документите за кандидатстване за помощта от 24 лева на ден за служителите от затворените бизнеси ще бъдат качени в сайта на Агенцията по заетостта, а в понеделник може да започне и кандидатстването. Тези, които бяха затворени от 28 октомври, ще могат да получат своите пари до 12 декември, заяви Сачева.

„Ще направим всичко възможно колкото се може повече хора да получат средствата преди празниците, обеща Сачева и каза, че ще се работи и по време на и между Коледа и Нова година, за да се подпомогнат гражданите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Жоро Милионера все по-близо до милионите, които открадна

Енев, който обра инкасо автомобил и не каза къде са парите, може да излезе на свобода скоро

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Георги Енев, прочул се по-скоро с прякора си Жоро Милионера заради дръзкия обир на 1,5 млн. лв., вече може да излезе от затвора и да се възползва от откраднатата плячка. Осем години след грабежа парите все още не са открити. При всички разпити Енев мълчи за местонахождението им и мнозина предполагат, че той очаква да изтърпи присъдата си, за да ги изхарчи.

Жоро Милионера бе осъден на 12 години затвор, но вече отговаря на всички изисквания да бъде освободен предсрочно – изтърпял е половината от наказанието си, работи зад решетките, награждаван е неколкократно. Освен всичко това при него е отчетен нисък риск от рецидив. Към днешна дата Жоро Милионера е изтърпял 8 години и 4 месеца от 12-годишната си присъда. Той постъпва в затвора в края на юни 2013 г., но работи от март 2015 г. в цех на затвора. Според закона два работни дни зад решетките се смятат за три дни лишаване от свобода.

Зад решетките Жоро Милионера бил тих и кротък, гласът не му се чувал, разказва „България днес“. Работел изключително съвестно и отговорно. Не влизал в абсолютно никакви пререкания с останалите затворници. Тази характеристика на осъдения щяла да бъде в негов плюс при

искане за предсрочно освобождаване

което към момента той не бил депозирал, въпреки че вече има пълно право.

По време на разследването и съдебното следствие отмъкнатите пари така и не бяха открити. Жоро Милионера мълча при разпитите, не каза и дума за това и по време на делото в съда. Тези факти родиха много слухове за мястото, на което може да е скрил парите. Заради плъзнали приказки, че чувалите с милиона са заровени в Родопите, всяко лято около различни села там обикалят търсачи на парите на Жоро Милионера. Къде са пачките, знае само Енев.

Дръзкия обир Георги Енев извърши на 22 юни 2012 година. Парите са задигнати от инкасов автомобил. По-късно станаха ясни подробности около обира. Енев се подготвил, като си извадил деблокиращ ключ за служебната кола. Предварително паркирал опела на баща си на улица „Петрова нива“ в пловдивския район „Южен“ и зачакал удобен момент да направи удара на живота си. На 22 юни Енев работил с колегата си Манчо. Когато се озовали в района на опела, Жоро дал 20 лева на другия охранител да отиде да купи дюнери. След като Манчо се скрил зад ъгъла, Енев потеглил към ул. „Петрова нива“. Там отворил инкасовия автомобил, прехвърлил чувалите с пачките в опела и отпрашил към Родопите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в България, задържане на таланти
Най-известният български трабант бе изложен в щабквартирата на НАТО

Репликата на оригиналния трабант, в който са се возили редица високопоставени личности - двама генерални секретари на Алианса - Яп...

Затвори