Открийте ни и в

България

България в една снимка: „Техномаркет“ изнася „Национална лотария“ от „Лафка“, докато „ИПОН“ пази

публикувано

на

Снимка: Веселин Боришев

„Това сме ние и ценностите, които ни водят“. Слоганът е изписан на входа на централия офис на фалиралата в края на февруари тази година компания „Лафка“, която развиваше търговия с павилиони в цялата страна. Пред офиса на столичната улица „Княз Борис“ във вторник паркират два микробуса с бранда на веригата за продажба на битова техника „Техномаркет“. Близо до входа се вижда стикер, който показва, че обектът се охранява от фирма „ИПОН“. А работници изнасят „остатъците“ от бизнеса на фалиралата фирма. Иронично, но „остатъците“ са картонени фигури в цял ръст на рекламното лице на „Национална лотария“ – актьорът Захари Бахаров. Това пише Полина Паунова от „Свободна Европа“.

Снимката е запечатала момента как много „захарибахаровци“, държащи билети за щастие, вече непотребни в „Лафка“, чакат на опашка да бъдат натоварени в микробуса на „Техномаркет“.

Известно е, че понякога една снимка казва много повече от хиляда думи. Тази снимка обаче има нужда от малко повече от хиляда думи, защото събира в едно няколко политически и бизнес сюжета.

Кой кой е в тази снимка:

„Лафка“

И въпреки, че на снимката няма запачетани хора, освен работници и картонени фигури, лицата които прозират зад брандовете са тясно свързани.

Фалиралата в края на февруари „Лафка“ стартира през 2013 година с парите на КТБ и с влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Подготовката на този проект започва доста по-рано, през 2006 година, когато е регистрирана фирма под името “Булгартабак трейдинг” с участие на дружества от държавния тогава цигарен производител „Булгартабак“. Мащабите са малки, но целта е да се компенсира падащия пазарен дял на българските марки цигари с изграждане на предимство в каналите на продажба.

След приватизацията на „Булгартабак“ през 2011 г., се променя и концепцията. Така „Булгартабак трейдинг“ се преименува на „Табак маркет“.

През 2013-2014 г. започва експанзията на „Лафка“ с бърз ръст на локациите, особено в големите градове. Друа основен сегмент от павилионите е предназначен за продажбата на вестници и списания.

Там сюжетът е друг – от 2008 година върви паралелен дългосрочен проект на изкупуване, сливане и вливане на дистрибутори на печатни издания, отново с пари от КТБ. Изкупени са десетки регионални фирми, закъсали от постоянния спад в продажбите на печатни издания, който започна да става осезаем след 2009 г.

Собствеността на „Лафка“ е плаваща и невинаги ясна. Свързана е с фирми и дистрибутори, които гравитират около цигарения холдинг и постоянно се преструктурират.

Към 2019 година, непосредствено преди фалита, с равни дялове са две фирми – “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”. Първото дружество е собственост на едноименна австрийска фирма с управител от Люксембург, а за второто вече е ясно, че концентрира различни активи, свързвани с Делян Пеевски.

„Национална лотария“

Освен тютюневите изделия и вестниците, „Лафка“ през годините бе и основен дистрибутор на т.нар. „билети на щастието“ – моментните лотарийни игри, собственост на обвиняемия Васил Божков, който напусна страната и в момента се укрива в Дубай.

Фирмата на Васил Божков, чрез която оперираше „Национална лотария“ – „Ню Геймс“ АД, също като „Лафка“ поиска в началото на март да бъде обявена в несъстоятелност.

Всички банкови сметки на дружеството са запорирани със заповеди на Националната агенция за приходите (НАП).

Лотарията бе закрита след промени в Закона за хазарта, с които управляващите регламентираха държавен монопол върху моментните лотарийни игри.

През февруари от НАП признаха, че са започнали десетки ревизии на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и на самия него като физическо лице. Проверка на лотарията течеше още от декември 2019 г. През февруари пък Държавната комисия по хазарта издаде актове за дължими такси от фирмите на Божков със задна дата за около 700 млн. лв. с лихвите.

Впоследствие Божков се укри в Дубай, а жена му и синът му бяха арестувани.

Във времето, в което хазартният бизнес на Божков се превърна във „фрапантен“, както сам той го нарича, фирмите му бяха най-големият рекламодател в Нова телевизия. Факт, който той потвърди с документи в социалната мрежа Фейсбук. Според хазартния бос големият рекламен бюджет е вървял с ангажимент за „пълен съпорт“ пред Държавната комисия по хазарта. Божков твърди, че договорката е била осъществена под натиск от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

„Техномаркет“

Да се върнем обаче на снимката: остатъците от двете фалирали дружества (и на Божков, и на свързваното с Пеевски) се товарят в бусове на „Техномаркет“.

Собствеността на една от най-големите вериги за битова и черна техника „Техномаркет“ също се сменя чето в годините. В крайна сметка обаче тя почти винаги е свързана пряко или косвено отново с депутата от ДПС Делян Пеевски. Първоначално контролът се осъществяваше през българското дружество „НСН Инвестмънт“, а после с дубайска офшорка.

Последните новини около собствеността на „Техномаркет“ започнаха с придобиването му от „Булгартабак“. След това депутатът от ДПС формално раздели „Техномаркет“ и „Булгартабак“ в две групи, като според „Капитал“ целта му тогава е била да успее да получи кредити от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 100 млн.лв.

Охрана от „ИПОН“

В крайна сметка, освен че многомилионният лотариен бизнес на Божков изчезна за няколко седмици, с него се изпари и публично демонстрираното добро отношение на хазарния бос към Делян Пеевски. Както много хора, така и Божков твърдше, че депутатът от ДПС е демонизиран. В последната си публична изява обаче обвиненият в 11 престъпления бизнесмен заяви, че „Пеевски като паяк дърпа конците“ в държавата задукулисно. Сходна е историята на взаимоотнощенията между Цветан Василев и Пеевски, с които се свързаше „Лафка“. От близки партньори двамата се превърнаха в непримирими врагове. А Василев, точно както Божков напусна страната, непосредствено преди да му бъдат повдигнати обвинения.

На същата сграда има и друго съобщение, документирано на снимка. Тя показва, че до края на съществуването си „Лафка“ бе охранявана от фирма „ИПОН“ – бивша собственост на министър-председателя Бойко Борисов.

 

 

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

След акцията: заместник-министърът на околната среда и водите е отведен за разпит

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Информо

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е отведен от сградата на Министесрвтото малко след 13 ч. в четвъртък.

„Не съм задържан, оказвам съдействие, след водите темата е отпадъците“, бе единственият коментар на Живков пред журналистите, преди да се качи в автомобила на прокуратурата. По подобен начин на 9 януари бе арестуван бившият министър на околната среда и водите Нено Димов след разследване заради водната криза в Перник.

Нено Димов: Доверявал съм се на експерти, не съм виновен

Прокурори и служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ влязоха по-рано сутринта в сградата на Министерството на околната среда и водите. До момента няма официална информация за причината за акцията, нито дали има арестувани.

Рано в четвъртък стана ясно, че в Ботевград се провежда акция по „разследване под надзора на специализираната прокуратура“, а подробности се очаква да бъдат официално оповестени в следобедните часове. По неофициална информация в Ботевград разследващите са обискирали дома на Красимир Живков. „Нова телевизия“ съобщи, че акцията е в цялата страна, а претърсвания и изземвания се правят и в Плевен, и в Монтана. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, цитирана от bTV, че по първоначални данни става дума за разследване на организирана престъпна група, без да конкретизира.

БНТ съобщава, че се проверяват и братя Бобокови, собствениците на „Приста ойл груп“, а акцията е свързана с нерегламентирания внос на отпадъци от Италия преди време.

От началото на годината текат проверки в цялата страна във връзка с вноса на италиански боклук. В средата на януари прокуратурата обяви, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия. В съобщението тогава не се споменаваше никой от тримата заместници на Емил Димитров – Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова. Обяснения пред разследващите в края на март даде и министърът на околната среда Емил Димитров.

Акцията на прокуратурата в дома на заместник-екоминистъра заради балите боклук от Италия

През февруари зам.-министър Красимир Живков отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук, но закъснение при компостирането, а като задачи занапред посочи по-добър контрол на разрешителните и на съдържанието на внасяния боклук, който често се обявя за годен за горене.

Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства. В ресорите му са регионалните екоинспекции, управлението на водите и на националните паркове и Националната служба за защита на природата. Между 2009 г. и 2013 г. той е областен управител на Софийска област, а от 1999 г. до 2009 г. е последователно зам.-кмет и кмет на община Правец.

Името на Красимир Жеков бе извадено в публичното пространство и покрай скандала с полупразния язовир Бебреш, основен източник на питейна вода за Ботевград. Тогава взаимни нападки размениха кметът на града Иван Гавалюгов и шефът на контролния съвет на „Лукойл – България“ Валентин Златев. Според Гавалюгов причината за безводието е в работата на малката ВЕЦ „Бебреш“, собственост на бащата на Златев. Думите му станаха причина бизнесменът да наруши дългогодишното си медийно мълчание и заговори за престъпна група, която краде плащаните от жителите на Ботевград средства за ВиК услуги. Тогава Гавалюгов отговори, че през 2012 г. не експерт от „Напоителни системи“, а зам.-министър е дал позволение ВЕЦ „Бебреш“ да заработи, без да споменава име. По-късно от партията му МИР попитаха кой и как е позволил пускането в експлоатация на ВЕЦ-а и каква е връзката на самия Валентин Златев с Красимир Живков, който е дал разрешителното на ВЕЦ „Бебреш“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Външно министерство се възмути: изложба в София представя Св. св. Кирил и Методий руски просветители

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БНР

Външният министър Екатерина Захариева осъди изложбата в Руския културно-информационен център в София, която представи славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия.

„Мога да кажа, че изцяло подкрепяме становището и позицията на Българска академия на науките и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изказаха по тази тема. Ще реагираме чрез Министерство на културата – това е нашето предложение, да изпратим тези неща, техните позиции – на учените, съответно и на България, до културния център всъщност, който е организирал тази изложба“, коментира Захариева.

Представянето на братята Кирил и Методий като руски просветители възмути български историци и общественици.

В сряда Българската академия на науките определи изложбата като „недопустима подмяна на исторически и езикови факти“.

„Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи“, посочиха от БАН.

От академията определят като „особено странно“ и твърдението, че светите братя са „реформатори на славянската азбука“, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон.

БАН изразява „недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската“.

„На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа“, пише в позицията на Българската академия на науките.

Преди три години руският президент Владимир Путин скандализира българската общественост, като навръх 24 май заяви пред македонския президент, че „24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Акцията на прокуратурата в дома на заместник-екоминистъра заради балите боклук от Италия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Флагман

Акцията на спецпрокуратурата, която започна в дома на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград тази сутрин е заради нелегалния внос на бали с боклук от Италия, съобщи Монитор.

По информация на Медиапул, спецоперация се провежда в още няколко града на България. До момента няма официално съобщение от прокуратурата какво се разследва.

Акцията тръгна рано сутринта от къщата на Живков в Ботевград. По непотвърдена информация прокуратурата е проверила и дома му в Правец.

Освен в къщите на зам.-министър Живков, обиски имало и в дома на братя Бобокови в Русе, твърди monitor.bg. По информация на bTV от къщата на собственика на „Приста ойл“, както и от административната сграда на компанията са изнесени документи.

Засилено полицейско присъствие се наблюдава и пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

Към момента от прокуратурата отказват информация. Няма данни за арестувани

Полицейска акция в Ботевград: обграден е домът на заместник-екоминистъра

По-късно акцията на спецпроукратурата се премести от Ботевград в сградата на Министерството на околната среда и водите, съобщи dariknews.bg. На място е и спецпрокурорът Ангел Кънчев, който стана известен покрай делото срещу алкохолния бос Миню Стайков.

Ресорите, за които отговаря Красимир Живков като заместник-министър на екологията, са Дирекция „Национална служба за защита на природата“, Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите, Дирекция „Управление на водите“ и Дирекция „Национални паркове“.

България връща боклука на италианската мафия

В началото на годината 55-годишният Живков беше разпитан като свидетел по делото за източването на язовир „Студена“, по което обвиняем е бившият екоминистър Нено Димов.

Красимир Живков беше кмет на Правец от 2003 до 2009 г. и в града минава за близък до бизнесмена Валентин Златев. След това Живков е назначен за областен управител на Софийска област от първия кабинет на Бойко Борисов и заема поста до 2013 г. Назначен е за заместник-министър на околната среда и водите във втория кабинет на Борисов през ноември 2014 г. Запазва поста и при третото правителство на ГЕРБ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada