Открийте ни и в

България

България губи 1,5 млн. лв. на ден от непълните доставки на азерски газ

Енергийният министър обвини ГЕРБ за забавянето на интерконектора с Гърция и големите неустойки

публикувано

на

Сн.: БТА

Енергийният министър Александър Николов обвини ГЕРБ за забавянето на интерконектора с Гърция и големите неустойки. Той бе извикан на изслушване в парламента от ГЕРБ-СДС заради забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение.

„От 2009 до 2021 г., от целия период на забавяне на проекта, 11 г. са били министри на Борисов. 2009 г. се подписва меморандум между двете държави, а едва 2011 г. се записва в търговския регистър. Едва 2015 година се приема окончателното инвестиционно решение за проекта. 2019 г. е създадено разрешение за строителство на територията на Република Гърция”, заяви Николов.

“1,5 млн. лв. на ден са загубите от по-малкото доставки на азерски газ, които по договора от 2013 г. са 1 млрд. куб. м.”, каза той. 

Мицотакис: Газовата връзка е пред завършване

Той обясни, че има един доста интересен факт. “Поради това, че има съмнения за тогавашния изпълнителен директор на БЕХ, ICB се отказва от проекта. Отлагането на проекта е подписано от Теменужка Петкова (бивш енергиен министър – б.р.). Приетият бизнес план на изграждане е различен от този, който е приет от КЕВР. Вместо за 10 г., ще бъде изплатен за 80 г.“, обясни енергийният министър. 

“Поисках това изслушване, защото последните месеци все повече се говори за вдигането на цената на природен газ. Ще поговорим относно забавянето на строежа на интерконектора с Гърция. Вече сме 6 януари, а газовата връзка не само не работи, но 50 километра от нея дори не са положени. Как така проектът се докара до 8 месеца закъснение? Каква цена трябва да платят българските граждани, че интерконекторът не е завършен? По какъв начин ще бъде компенсиран българският бизнес? Въобще нямаше да говорим за такава висока цена, ако договорът беше изпълнен до 31 декември 2021 г.”, попита депутатът от ГЕРБ Жеко Станков.

Николов добави, че недоставката на природен газ в България води до ужасяващи загуби всеки божи ден. 

“Кой печели – печелят тези, които заместват липсите на количествата в България, т.нар. алтернативни доставчици, както и доставчиците, които доставят газ за страната от над 20 г. Всеки да си вади изводите защо се бавят някои газови проекти”, каза енергийният министър.

Газовата връзка с Гърция няма да е готова до края на 2021 г., настояваме за санкции

„Нека всички да видят, колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, изтъкна Теменужка Петкова

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА