Открийте ни и в

България

България дала инфраструктурата за F-16 на фирми без никакъв опит

95% от обществените поръчки в Министерство на отбраната са давани без търг, съобщи служебният министър Георги Панайотов.

публикувано

на

Изграждането на инфраструктурата за F-16 e дадено без провеждане на международен конкурс с участници, които имат опит. Изборът на строителите в Граф Игнатиево и Безмер е правен без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани“, съобщи на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той обясни, че фирмите са получавали поръчките без търг.

“Остойностяването на самите проекти – няма следи защо е решено да се дадат тези суми. В министерството на отбраната никой не е проверил тези стойности дали отговарят на обективни критерии”, каза още Панайотов.

“Намерихме само докладни записки от Главна дирекция “Инфраструктура на отбраната”, които през зам.-министър са предоставяни на министъра за подпис. Те не съдържат аргументи. В тях пише: “Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея”, каза министърът и допълни, че дирекция „Инфраструктура на отбраната” не си е свършила работата.

“Основния обект на Граф Игнатиево е пистата, където кацат тези самолети, някой е решил, че тези разходи ще бъдат поети от НАТО, без да са проведени каквито и да било разговори с централата на Алианса. НАТО ни уведоми, че няма да поеме разходите, това е наше задължение”, каза военният министър.

53 милиона лева се търсят за пистата, те не са заложени в първоначалния проект.

Военният министър даде информация и за други нарушения. Извършено било авансово разплащане за обществени поръчки по всички договори на Главна дирекция “Инфраструктура на отбраната”.

95% от всички обществени поръчки в министерството са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв.. Само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА