Открийте ни и в

България

България договори доставки на природен газ през територията на Молдова

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в страната по покана на колегата си Мая Санду

публикувано

на

Започват консултациите на партиите при президента. Първи са ГЕРБ

Договор за пренос на природен газ през Молдова за България подписаха директорите на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания Вадим Ганзар. Това стана в столицата Кишинев по време на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му колега Мая Санду. Повод за посещението е 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете дъражви.

„Нашата цел е да бъдем единни и заедно да построим мирно и проспериращо бъдеще”, заяви Мая Санду след подписването на договора.

Радев от своя страна поздрави Молдова за получаването на статут за кандидат-член на Европейския съюз.

Официалната статистика: Изненадващо малко са българите в САЩ

България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да помага и сътрудничи в процеса на европейска интеграция, допълни Радев. Извървяхме нашият труден път към членство в ЕС, знаем какви усилия са нужни и какви реформи трябва да се правят, и сме готови да споделим нашия опит с Вас. България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова. Имаме и още една обща европейска тема: само след седмица България ще предаде на Молдова председателството на Централноевропейската инициатива”, добави президентът.

Държавният глава допълни, че произтичащите проблеми от войната в Украйна за икономиката и социалната среда са общи, акцентирайки върху инфлацията, прекъснатите доставки и високите цени на енергоносителите.

Напрежение около откриването на македонски културен център в Благоевград

“Можем да противостоим на тези предизвикателства, само ако сме солидарни. Подписването на газовото споразумение днес между двете страни е стъпка в тази посока. Макар през последната година стокообменът между двете страни да се повиши значително, потенциалът му е много по-висок, затова обсъдихме и перспективите за задълбочаване на инвестициите в земеделието, високите технологии, транспорта”, отбеляза Радев.

Откакто съществуват дипломатически отношения между София и Кишинев, страните са подписали общо 60 споразумения в различни сфери. Радев изтъкна, че свързаността между държавите ще се подобри значително, след завършването на проектите по изграждане на нови мостове над Дунав, които да свържат България и Румъния.

“Важно е да продължим да развиваме и нашето отлично сътрудничество в областта на образованието, науката и културата с Молдова. Изключително важен и градивен елемент за нашите двустранни отношения е и нашата българска общност в Молдова. Оценяваме високо усилията на президента Санду – като бивш образователен министър, за увеличаване на часовете по български в училищата, за съхраняване на националната и културна идентичност на тази общност. Обнадежден съм от днешните ни разговори, че ще продължим да работим усилено и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички решение за статута на Тераклийския университет като културно-образователен и духовен център на българската общност. Стремим се той да има иновативни специалности, така че младите хора, които го завършват, да намират реализация и да допринасят за развитието на Молдова по най-добрия начин”, каза още Радев.

Държавният глава покани колегата си Мая Санду в България, като следваща стъпка от задълбочаването на приятелските отношения между двете държави.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено