Открийте ни и в

България

България е поръчала от новите лекарства за лечение на COVID-19

ези лекарства не са за всички. Те са за хора с придружаващи заболявания и вероятност за тежко протичане, уточняват здравните власти

публикувано

на

Сн.: Архив

Поръчали сме перорални хапчета за лечение на COVID-19 за рисковите групи, те ще се предписват от COVID зоните и личните лекари. Това каза за бТВ служебният зам.- министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Спада заболяемостта, но смъртността все още е висока. Тя е отражение на болните, които са регистрирани преди около 2 седмици. Това е закономерност и очакваме скоро тя да започне да спада. Направихме всичко възможно, за да задържим плановия и амбулаторния прием в болниците. Сега е спрян, но при първа възможност това трябва да се възстанови, защото липсата на достъп на хронично болните до кабинетите и болниците, води до усложнения на техните хронични заболявания. Има три категории медикаменти, които са влезли или се очаква да влязат. Първите са за вече развито заболяване и болнично лечение. В първата фаза е Ремдесивир. Чакаме 10000 флакона Ремдесивир тази сутрин. До месец ще влезе още един медикамент за подкожно приложение, който е за втора фаза на заболяването – за болни в развита пневмония. Това е стар медикамент, който сега влиза като констатиран с ефект за COVID. Вероятно той в началото на декември ще бъде одобрен от ЕМА.

Pfizer започва проучване в късна фаза на перорално лекарство срещу COVID-19

Втората група е за хора, които са амбулаторно болни. Това са коктейлите антитела. Те се поставят в болница. В момента има такива антитела. Внесли сме 3000 броя, като се очакват още. Те са за болни с имунни дефицити и за хора, които от ваксина не могат да направят имунитет или не могат да се ваксинират по някакви причини, както и за деца с хронични заболявания. Втори такъв медикамент от друга фирма се очаква през февруари. Третата група са перорални хапчета. Те няма да бъдат продавани в аптеките. Поръчали сме 20 000 дози от този препарат. Те ще се дават в началото на заболяването. Тези хапчета са за рисковите групи и ще се предписват от COVID зоните и личните лекари. Производството им е ограничено. Втори такъв медикамент се очаква през февруари – март. Двата медикамента ще се конкурират помежду си“, допълни още Петров.

„Тези лекарства не са за всички. Те са за хора с придружаващи заболявания и вероятност за тежко протичане. Това са белтъчни продукти и страничните им действия са по-чести от тези на ваксините. Ефективността им също е различна“, каза още той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено