Открийте ни и в

България

България е спряла да доставя “AstraZeneca”

Еднодозовата ваксина на Sanofi ще се използва за преболедували 

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

България е спряла да доставя от ваксината на “AstraZeneca” заради липсата на интерес към нея и риска от изхвърляне на ваксини, показват данни на здравното министерство. 

В последните три месеца  няма никакви доставки от продукта на в България. 

Страната ни поръчва и минимални количества от ваксините на нови производители, очакващи одобрение в ЕС, като вече има ваксина, от която сме се отказали изцяло – тази на американската компания “Novavax”, съобщи в. “Сега”.  

"AstraZeneca" е ефективна срещу индийските варианти

В отговор на депутатско питане от август месец служебният министър Стойчо Кацаров обяви, че по договора с “AstraZeneca” към 10 август са били доставени общо 1 183 200 дози. Към 16 ноември по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията доставените дози от ваксината на “AstraZeneca” са също толкова – 1 183 200.  

По договора с компанията “AstraZeneca” България очаква общо 4 518 232 дози, като това е производителят, от който първоначално поръчахме най-големи количества. 

Не е ясно дали договорът е само временно замразен или страната ни е решила напълно да се откаже от него, както и колко ще й струва това. Заявките от ваксините бяха събирани на ниво ЕК, за да се сключат предварителни споразумения за изкупуване, но самите договори за доставки са двустранни – между държавите-членки и конкретния производител. Ваксината на “AstraZeneca” не е скъпа, като конкретните цени са тайна, но покрай направените дарения от България вече се видя, че цената на една доза излиза 3,5 лв. Докато България замразява доставки, ЕК стигна до съд заради забавени количества и в крайна сметка постигна споразумение с компанията. 

"AstraZeneca": Ваксината ни дава 100% защита срещу тежките форми на COVID-19

На фона на рекордно ниския интерес към ваксинацията в България, страната ни заявява пренебрежими количества и от новоразработваните ваксини, за които Европейската комисия сключва общи споразумения, показва преглед на взетите дотук решения от служебния кабинет. Страната ни реши да одобри закупуването на едва 10 000 дози от очакваната ваксина на Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals. Тази ваксина много се забави, а по нея предварително заявените количества от България са още по-големи – 4 650 000 дози. 

България се включи с едва 10 000 дози и в новото споразумение на Европейската комисия за закупуване на до 60 млн. дози от ваксината на компанията “Valneva Austria”. Ваксината на “Valneva” е от вида инактивирана ваксина. 

На този фон страната ни директно отказа да се включва с предварителното споразумение за закупуване на ваксини от американския производител “Novavax”. Тази ваксина е антигенна – като тази на “Sanofi”, и е с висока ефективност, като кабинетът Борисов 3 планираше от нея да се доставят 1 550 000 дози. Последно служебният кабинет е взел решение да не участва в споразумението на ЕК за доставки.

240 000 българи с първа игла от противоречивата "AstraZeneca"

Ниските количества ваксини, поръчвани от новите продукти на пазара, са обясними на фона на огромните количества доставки от ваксината на “Pfizer/BioNTech”, с които страната ни вече се ангажира. Още през май България заяви покупката на 14 млн. дози за 2022 и 2023 г. на приблизителна стойност 534 млн. лв. Това прави средна ценна от около 38 лв. на доза.

Ваксината на Sanofi няма да е за първа имунизация 

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при имунизирани с друга ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Sanofi ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества, обясниха от МЗ по повод заявените 10 000 бройки на фона на по-голямо очаквано количество.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА