Открийте ни и в

България

България излиза и от третата вълна на COVID-19

Трябва да спазваме мерки още месец-два, поне докато не постигнем 60% имунитет, каза проф. Ангелов

публикувано

на

България излиза и от третата вълна на COVID-19. Успяхме да постигнем това, което си поставихме за цел. Няма нито една червена колона в страната. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за актуалната епидемиологична обстановка в страната.

По думите му постигнатото е благодарение на това, че през цялото време ги е водел разумът и интелектът на експертите.

“Убеден съм, че скоро България ще се превърне в пример за постигнати резултати. Благодаря на българскте граждани, които повярваха на необходимостта от мерките. На всички онези, които си носеха маските и вярваха, че е по-добре да си останет вкъщи, вместо да отидат на масово мероприятие. Благодаря ви, българи“, каза проф. Ангелов.

За да задържим постигнатото, трябва да продължим процеса на ваксинацията, категоричен е проф. Ангелов.

Спазването на противоепидемичните мерки, носенето на маски, социалната дистанция. Всичко това трябва да продължи, за да можем да се измъкнем от пандемията.

Внимание към великденските и първомайските празници – маските и социалната дистанция е най-доброто нещо, което можем да направим, категоричен е Ангелов.

Тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички бг лекари, сестри, санитари. Но няма да забравим загубените човешки животи. Трябва да спазваме мерки още месец-два, поне докато не постигнем 60% имунитет. А такъв може да го постигнем най късно в края на лятото”, каза проф. Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна допълни, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000.

“Вчера беше 400. Това ни отрежда 14 място в ЕС. На второ място сме по смъртност в ЕС, на трето на Балканите. Най-много заболели има в София, Варна, Русе. Най-радостното за мен е, че кривата на заболевамоестта спада, но вече я последва и кривата на смъртността и на хоспитализираните. Следват кривата на заболеваемстта. Най-глупавото е да опропастим тези резултатите, ако осъществим тесни контакти по празниците, което ще се отрази на заболеваемостта“, каза Кунчев.

Дали ще даваме тези ежеседмични брифинги, зависи от решенията, които ще бъдат взети от държавата. Те могат да бъдат взети от парламента или президента. Ще изпълним задълженията си“, категоричен е министърът в оставка.

Той призна, че д-р Симидчиев му се е обадил за среща да обсъдят важни въпроси. Тази среща ще е днес пред всички на комисията.

Ситуацията е много сериозна. Третата вълна ще отмине, вирусът ще остане, много зависи как и колко бързо ще се вземат решения. Показали сме, че взимаме бързо трудни решения, но успяхме да се справим и с трите вълни. Много държави не успяха. Много се говори, много идеи хвръчат във въздуха.

„В нашето поле няма място за политика, тук се касае за живота на хората, няма място за политика“, каза още проф. Ангелов. Той добави, че с него към момента не са говорили да продължи да работи в щаба и след това. Решенията трябва да бъдат бързи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА