Открийте ни и в

България

България и Саудитска Арабия ще си сътрудничат за икономиката, енергетиката и сигурността

Като друга потенциална област на сътрудничество министър Генчовска посочи отбраната

публикувано

на

genchovska
Сн: БТА

Сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите за усилване на политическия диалог между двете страни са обсъждали на днешната си среща в София министрите на външните работи на България и Кралство Саудитска Арабия. Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд проведоха разговор на четири очи в сградата на МВнР, след който очертаха пред медиите основните акценти от него.

„Кралско Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток. От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определен неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена. Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на енергетиката, включително ядрената. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции и програми за обучение на енергийни специалистr“, отбеляза министър Генчовска.

Като друга потенциална област на сътрудничество тя посочи отбраната и обяви, че вече е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за участие във военното изложение „Хемус 2022“, което ще се проведе в началото на юни.

Генчовска се среща с външния министър на Саудитска Арабия

По време на разговорите е засегната и областта на туризма, допълни Генчовска.

„Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и нефт“, каза още българският външен министър.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отбеляза, че България има много възможности във военния сектор и двете страни трябва да работят за задълбочаване на сътрудничеството в тази област. Той коментира още, че е информирал Теодора Генчовска за нивото на сигурност в региона на Близкия изток.

Работим за прекратяване на огъня в Йемен, посочи той.

Според министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия двете страни могат да си сътрудничат ползотворно и в частния сектор. След срещата на Теодора Генчовска с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд са проведени и пленарни разговори между двете делегации.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА