Открийте ни и в

Войната в Украйна

България кани младежи от Украйна да станат студенти вместо да воюват

Генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов изпрати служебна нота до представителството на Министерството на външните работи на Украйна в Одеса, с която моли украинските власти да разрешат заминаването на студенти от български произход

публикувано

на

Сн.: БТА

Генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов изпрати служебна нота до представителството на Министерството на външните работи на Украйна в Одеса, с която моли украинските власти да разрешат заминаването на студенти от български произход за обучение в България. Това съобщи дипломатът за БТА и уточни, че става дума за младежи във възраст за военна служба от Одеска, Николаевска и Херсонска област, приети за редовно обучение в България.

"Да умреш за една тоалетна чиния" - откъде идват бедните руски войници

„През тази учебна година България е разпределила хиляда места във висшите учебни заведения на страната за студенти с български корени от Украйна и Молдова. Гражданите на Украйна ще бъдат приети без изпити, само с документи за завършено средно образование и регистрация в платформата на МОН в България. При записване в университета, на студентите ще бъдат изпратени уверения, които младежите от Украйна ще трябва да преведат на украински и да ги предадат във военните служби за регистрация“, допълни още Иванов.

Българският дипломат подчерта, че украинската страна се отнася с разбиране към този въпрос и обещава да съдейства за разрешаването му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено