Открийте ни и в

България

България като плаж за 72-ма „почетни председатели“

Държавата е обърнала гръб на собствените си закони в частна полза

публикувано

на

Най-големият от закритите и недостъпни плажове – „Евксиноград-3". Сн.: „Дневник“
СПАС СПАСОВ, „Дневник“

Повече от 30 години след падането на комунистическия режим в България части от територията на страната продължават да са блокирани, като достъп до тях е осигурен единствено за тесен привилегирован кръг от т.нар. правоимащи. Това показаха резултатите от проверка на „Дневник“, продължила повече от три месеца. Тя трябваше да установи основанията, на които държавата е направила невъзможен достъпа на граждани до три плажа – публична собственост с обща площ от 43 215 кв. м. А единствената причина за това е, че те граничат с правителствената резиденция „Евксиноград“.

В кадастралните регистри плажовете са обозначени съответно като „Евксиноград – 1, 2 и 3“, а достъпът до тях е възможен единствено през строго охраняваната територия на едноименната правителствена резиденция. Тя се управлява от администрацията на Министерски съвет и се охранява от Националната служба за охрана. Въпросните три плажа обаче не са част от нея. Те са публична държавна собственост, която по конституция трябва да е достъпна за всички български граждани, но въпреки това бреговата ивица е запазена единствено за

хора от висините на властта

Този режим на ограничен достъп, осигурен от Националната служба за охрана, продължава въпреки очевидното грубо погазване на действащото в момента законодателство. Според допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО тя „осигурява за сметка на своя бюджет охраната само на Стопанство „Евксиноград“, но не и на плажовете, които не са част от него.

Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Отговорите на два въпроса, които от „Дневник“ са изпратили до Службата за връзки с обществеността на НСО, потвърждават този факт. Първият от тях е на какво основание службата осигурява охраната им?

Полученият отговор звучи странно за структура с ясно регламентирани правомощия, които допускат дори прилагането на репресивен инструментариум. В текста е записано дословно следното: „Дейностите и функциите на НСО,

 евентуално приложими за конкретния случай

са указани в чл. 14, ал. 1, т. 2 и 3 и в изпълнение на функциите на НСО съгласно чл. 13 от същия закон“.

Формулиран по този начин, отговорът, който няма как да не е съгласуван с ръководството на службата, означава само, че той никак не е убедено в законовите основания за действията й.

От запад достъпът до плажа „Евксиноград-3“ е блокиран от каменен насип в морето. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Според чл. 13 от Закона за Националната служба за охрана нейните основни функции са да прогнозира и разкрива заплахи за безопасността на охранявани лица и обекти, да предотвратява и пресича посегателства срещу тях, както и да осигурява безопасността на охраняваните лица в местата на тяхното пребиваване и по време на придвижването им. Освен това службата трябва да осигурява

в пределите на своята компетентност

организацията и функционирането на специалните комуникации на охраняваните лица. Отделна точка от закона урежда защитата на охраняваните лица и охраняемите обекти при бедствия, в положение на война, при военно или друго извънредно положение.

Чл. 14, ал. 1, т. 2 и 3 от същия закон, цитирани в отговорите на НСО, гласят следното:

„За осъществяване на функциите по чл. 13 и в пределите на своята компетентност Националната служба за охрана създава и поддържа условия и ред, необходими за осигуряване безопасността на охраняваните лица в местата на тяхното пребиваване, и отстранява препятствията за осъществяване на охраната; организира и провежда технически и други мероприятия, необходими за осигуряване безопасността на охраняваните лица и охраняемите обекти; осигурява специализиран транспорт“.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че територията на стопанство „Евксиноград“ е 872 328 кв. м. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие свободният достъп до морските плажове „може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон“.

Ето как отговарят от НСО на въпроса попадат ли в някоя от тези хипотези трите плажа – „Евксиноград 1, 2 и 3″?

„Съгласно компетенциите си НСО контролира достъпа до стопанство „Евксиноград“ в изпълнение на Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на ЗНСО. Националната служба за охрана охранява обекти и прилежащите към тях площи, в които пребивава лице, на което е предоставена охрана по ЗНСО (чл. 25, ал. 1)“.

Най-малкият от трите „закрити“ плажа – „Евксиноград-2″. Той е с площ само 3935 кв. М. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Дори за непосветения в тълкуването на юридически текстове е очевидно, че определението „евентуално приложими“ не е нищо повече от

 камуфлаж за трудно защитими действия на НСО

 с които три плажа, публично достъпни според конституцията, са запазени само за правоимащи. При това 365 дни в годината.

Малкият морски пясъчен плаж с асансьор и плувен басейн, който не е обозначен като такъв. Преди 1989 г. този плаж е бил ползван от бившия диктатор Тодор Живков, семейството му и тесен кръг приближени. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Според текст от постановление №118 на Министерския съвет, влязъл в сила през 2009 г., за периода от 1 до 31 август с предимство за почивка в „Евксиноград“ се ползват следните длъжностни лица и техните семейства: председателят на Народното събрание, президентът и вицепрезидентът, министър-председателят, неговите заместници и членовете на кабинета му, главните секретари на трите институции, главният прокурор, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и председателите на постоянните комисии към Народното събрание. В същия кръг попадат членовете на Конституционния съд и председателят на Сметната палата.

 Общо 72-ма правоимащи

В кадастралните регистри трите плажа „Евксиноград 1, 2 и 3“ ясно са определени като самостоятелни поземлени имоти. Това означава, че те по никакъв начин не могат да бъдат определени нито като територия, „прилежаща“ към едноименната правителствена резиденция, нито като „охраняеми обекти“ по смисъла на Закона за НСО. Между другото подобно твърдение деликатно е пропуснато и в отговорите на въпросите, изпратени от службата.

Нека сега да допуснем, че всички правоимащи решат да почиват в „Евксиноград“ едновременно. Това би означавало, че всеки от тях би разполагал с по

над 500 кв. м пясъчна ивица

на която Националната служба за охрана гарантира придвижването, живота, здравето и комуникационната им сигурност. При това не само в периода на летните им отпуски, а през всички 365 дни в годината.

 Абсурдно е, нали?

Вероятно точно по тази причина след повече от месец отлагане „за съгласуване“ от Министерството на туризма така и не отговориха на въпроса защо трите морски плажа, граничещи с „Евксиноград“, не са включени в списъка с плажовете на територията на областите Добрич, Варна и Бургас, който се актуализира всяка година, а за последен път това с е случило на 8 август 2020 г. Така те остават „закрита територия“ само за 72 правоимащи и членовете на семействата им. Тя не е свързана нито с отбраната на страната, нито с охраната и контрола на държавната граница, както гласи Законът за Черноморското крайбрежие.

Брегоукрепителната буна и средният по размер „закрит плаж“ „Евксиноград-1“ също са публична държавна собственост, но достъпът до тях е ограничен. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Само преди четири месеца – на 7 юли т.г., шестима служители на Националната служба за охрана, без да се легитимират, изблъскаха в морето лидера на „Да, България“ Христо Иванов заради опита му да стъпи на брега на плаж в парка „Росенец. До саморазправата на държавните гардове се стигна, защото те охраняваха публична държавна собственост, на практика незаконно отдадена във владение на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Малко след това четиримата охранители бяха наказани дисциплинарно.

За да ограничи достъпа на граждани до трите плажа край „Евксиноград“, държавата е издигнала масивни огради дори в залива пред резиденцията. Няма никакво основание за колебание, че всеки опит за преминаването й би завършил по същия начин, както и инцидентът в „Росенец“. Причината е, че и в двата случая държавата е обърнала гръб на собствените си закони. При това очевидно в частна полза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

BREAKING: 3,568 нови заразени с COVID-19 в България, 162-ма са починали

За последното денонощие са се излекували 2255 болни

публикувано

на

от

Виж цялата статия

3,568 са регистрираните нови случаи на коронавирус за денонощие у нас, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 9093 PCR теста.

Битката с болестта през последните 24 часа са загубили 162-ма наши сънародници.

Активните случаи в момента са се увеличили до 88 224. 6655 заразени се лекуват в болници, като 430 са в интензивни отделения.

За последното денонощие са се излекували 2255 болни.

Националната информационна система показва, че при 5496 лица – медицински служители у нас – е констатиран COVID-19.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 129; Бургас – 278; Варна – 280; Велико Търново – 115; Видин – 16; Враца – 106; Габрово – 109; Добрич – 46; Кърджали – 18; Кюстендил – 94; Ловеч – 49; Монтана – 58; Пазарджик – 98; Перник – 55; Плевен – 84; Пловдив – 386; Разград – 36; Русе – 132; Силистра – 32; Сливен – 98; Смолян – 36; София област – 114; София град – 712; Стара Загора – 213, Търговище – 22; Хасково – 113; Шумен – 64; Ямбол – 75.

Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са 136 628. Активните случаи са 88 224. Излекуваните лица са 44 875, от които 2255 са регистрирани през последното денонощие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Български шеф стана почетен гражданин на Сеул

Шеф Михал е роден през 1982г. в София. За първи път пристига в Корея, когато е на 22 години.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Михаил Ашминов, български шеф в Корея, спечели престижно отличие – почетен гражданин на Сеул за 2020г. в знак на признание към приноса му към културния обмен между двете страни, съобщи българското посолство в Корея.

Почетно гражданство се дава всяка година от 1958г. на чуждестранни граждани, които са допринесли значително за развитието на столицата Корея и са станали пример за подражание.

Церемонията тази година се проведе на 25 ноември. Шеф Михал, както е познат сред многобройните си фенове в страната, е собственик на българския ресторант „Зелен“ и известна телевизионна личност.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mikhal Ashminov (@misho0327)

Участва в телевизионни шоу програми, посветени на храненето, както и в различни демонстрации, форуми и конференции, посветени на храната и здравословното хранене, където представя България и българската кухня, българското кисело мляко. Той е успешен представител на българските традиции и кухня в Корея, която нарича свой втори дом от 2002 г. насам.

Титлата бе връчена от  Ким Хьонг-джин, посланик със специални поръчения в сферата на международните отношения в местното управление на гр. Сеул.

На церемонията беше отбелязано, че шеф Ашминов използва храната и напитките като инструмент за публична дипломация.

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mikhal Ashminov (@misho0327)

Шеф Михал е роден през 1982г. в София. За първи път пристига в Корея, когато е на 22 години.

Завършил е училище за кулинарни изкуства и хотелиерство, преди да работи четири години в хотел „Шератон“ в София.

След това получава предложение за работа да работи като готвач в хотел Westin Chosun в Сеул.

Той участва в няколко телевизионни предавания, като „Гарнитурата на Суми“, „Моля, погрижете се за моя хладилник“ и „Къде е къщата на приятеля ми?“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Кръщават улица в София на проф. Чирков (СНИМКИ)

Десетки хора днес се простиха с проф. Чирков във Варна

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Красимир Кръстев/БТА

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков. Това съобщи самият той във Варна, след като се поклони пред тленните останки на починалия във вторник бележит кардиохирург.

Министърът уточни, че е разговарял по този въпрос с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Той допълни, че предлага улица да бъде кръстена на покойния професор, за да може всички хора, когато преминават оттам, да знаят, че той е бил велик лекар.

Сн.: БТА

България загуби един от най-добрите си лекари – проф. Чирков, той беше основоположник на кардиохирургията в България, каза още министър Ангелов. Според него целият живот на проф. Александър Чирков „е учебник, който всеки български лекар трябва да прочете и изучава много внимателно“.

Проф. Чирков часове преди да почине: "Боли ме гърбът"

Пред починалия кардиохирург се поклониха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, бившият ректор на Медицинския университет в града проф. Красимир Иванов, близки и познати на професора.

Сн.: Красимир Кръстев/БТА

Сн.: Красимир Кръстев/БТА

Проф. Александър Чирков почина на 24 ноември на 82-годишна възраст.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, Евксиноград
Делото „Кибербункер“: Българин сред подсъдимите за сделки за милиони

Задържаните са обвинени в компютърен саботаж и връзка с над 249 000 престъпления

Затвори