Открийте ни и в

България

България като плаж за 72-ма „почетни председатели“

Държавата е обърнала гръб на собствените си закони в частна полза

bgvoice

публикувано

на

Най-големият от закритите и недостъпни плажове – „Евксиноград-3". Сн.: „Дневник“
СПАС СПАСОВ, „Дневник“

Повече от 30 години след падането на комунистическия режим в България части от територията на страната продължават да са блокирани, като достъп до тях е осигурен единствено за тесен привилегирован кръг от т.нар. правоимащи. Това показаха резултатите от проверка на „Дневник“, продължила повече от три месеца. Тя трябваше да установи основанията, на които държавата е направила невъзможен достъпа на граждани до три плажа – публична собственост с обща площ от 43 215 кв. м. А единствената причина за това е, че те граничат с правителствената резиденция „Евксиноград“.

В кадастралните регистри плажовете са обозначени съответно като „Евксиноград – 1, 2 и 3“, а достъпът до тях е възможен единствено през строго охраняваната територия на едноименната правителствена резиденция. Тя се управлява от администрацията на Министерски съвет и се охранява от Националната служба за охрана. Въпросните три плажа обаче не са част от нея. Те са публична държавна собственост, която по конституция трябва да е достъпна за всички български граждани, но въпреки това бреговата ивица е запазена единствено за

хора от висините на властта

Този режим на ограничен достъп, осигурен от Националната служба за охрана, продължава въпреки очевидното грубо погазване на действащото в момента законодателство. Според допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО тя „осигурява за сметка на своя бюджет охраната само на Стопанство „Евксиноград“, но не и на плажовете, които не са част от него.

Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Отговорите на два въпроса, които от „Дневник“ са изпратили до Службата за връзки с обществеността на НСО, потвърждават този факт. Първият от тях е на какво основание службата осигурява охраната им?

Полученият отговор звучи странно за структура с ясно регламентирани правомощия, които допускат дори прилагането на репресивен инструментариум. В текста е записано дословно следното: „Дейностите и функциите на НСО,

 евентуално приложими за конкретния случай

са указани в чл. 14, ал. 1, т. 2 и 3 и в изпълнение на функциите на НСО съгласно чл. 13 от същия закон“.

Формулиран по този начин, отговорът, който няма как да не е съгласуван с ръководството на службата, означава само, че той никак не е убедено в законовите основания за действията й.

От запад достъпът до плажа „Евксиноград-3“ е блокиран от каменен насип в морето. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Според чл. 13 от Закона за Националната служба за охрана нейните основни функции са да прогнозира и разкрива заплахи за безопасността на охранявани лица и обекти, да предотвратява и пресича посегателства срещу тях, както и да осигурява безопасността на охраняваните лица в местата на тяхното пребиваване и по време на придвижването им. Освен това службата трябва да осигурява

в пределите на своята компетентност

организацията и функционирането на специалните комуникации на охраняваните лица. Отделна точка от закона урежда защитата на охраняваните лица и охраняемите обекти при бедствия, в положение на война, при военно или друго извънредно положение.

Чл. 14, ал. 1, т. 2 и 3 от същия закон, цитирани в отговорите на НСО, гласят следното:

„За осъществяване на функциите по чл. 13 и в пределите на своята компетентност Националната служба за охрана създава и поддържа условия и ред, необходими за осигуряване безопасността на охраняваните лица в местата на тяхното пребиваване, и отстранява препятствията за осъществяване на охраната; организира и провежда технически и други мероприятия, необходими за осигуряване безопасността на охраняваните лица и охраняемите обекти; осигурява специализиран транспорт“.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че територията на стопанство „Евксиноград“ е 872 328 кв. м. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие свободният достъп до морските плажове „може да бъде ограничен само в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, опазването на защитени територии и обекти при опасност за здравето или живота им, както и в други случаи, определени със закон“.

Ето как отговарят от НСО на въпроса попадат ли в някоя от тези хипотези трите плажа – „Евксиноград 1, 2 и 3″?

„Съгласно компетенциите си НСО контролира достъпа до стопанство „Евксиноград“ в изпълнение на Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на ЗНСО. Националната служба за охрана охранява обекти и прилежащите към тях площи, в които пребивава лице, на което е предоставена охрана по ЗНСО (чл. 25, ал. 1)“.

Най-малкият от трите „закрити“ плажа – „Евксиноград-2″. Той е с площ само 3935 кв. М. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Дори за непосветения в тълкуването на юридически текстове е очевидно, че определението „евентуално приложими“ не е нищо повече от

 камуфлаж за трудно защитими действия на НСО

 с които три плажа, публично достъпни според конституцията, са запазени само за правоимащи. При това 365 дни в годината.

Малкият морски пясъчен плаж с асансьор и плувен басейн, който не е обозначен като такъв. Преди 1989 г. този плаж е бил ползван от бившия диктатор Тодор Живков, семейството му и тесен кръг приближени. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Според текст от постановление №118 на Министерския съвет, влязъл в сила през 2009 г., за периода от 1 до 31 август с предимство за почивка в „Евксиноград“ се ползват следните длъжностни лица и техните семейства: председателят на Народното събрание, президентът и вицепрезидентът, министър-председателят, неговите заместници и членовете на кабинета му, главните секретари на трите институции, главният прокурор, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и председателите на постоянните комисии към Народното събрание. В същия кръг попадат членовете на Конституционния съд и председателят на Сметната палата.

 Общо 72-ма правоимащи

В кадастралните регистри трите плажа „Евксиноград 1, 2 и 3“ ясно са определени като самостоятелни поземлени имоти. Това означава, че те по никакъв начин не могат да бъдат определени нито като територия, „прилежаща“ към едноименната правителствена резиденция, нито като „охраняеми обекти“ по смисъла на Закона за НСО. Между другото подобно твърдение деликатно е пропуснато и в отговорите на въпросите, изпратени от службата.

Нека сега да допуснем, че всички правоимащи решат да почиват в „Евксиноград“ едновременно. Това би означавало, че всеки от тях би разполагал с по

над 500 кв. м пясъчна ивица

на която Националната служба за охрана гарантира придвижването, живота, здравето и комуникационната им сигурност. При това не само в периода на летните им отпуски, а през всички 365 дни в годината.

 Абсурдно е, нали?

Вероятно точно по тази причина след повече от месец отлагане „за съгласуване“ от Министерството на туризма така и не отговориха на въпроса защо трите морски плажа, граничещи с „Евксиноград“, не са включени в списъка с плажовете на територията на областите Добрич, Варна и Бургас, който се актуализира всяка година, а за последен път това с е случило на 8 август 2020 г. Така те остават „закрита територия“ само за 72 правоимащи и членовете на семействата им. Тя не е свързана нито с отбраната на страната, нито с охраната и контрола на държавната граница, както гласи Законът за Черноморското крайбрежие.

Брегоукрепителната буна и средният по размер „закрит плаж“ „Евксиноград-1“ също са публична държавна собственост, но достъпът до тях е ограничен. Сн.: Николай Ангелов, WhATA

Само преди четири месеца – на 7 юли т.г., шестима служители на Националната служба за охрана, без да се легитимират, изблъскаха в морето лидера на „Да, България“ Христо Иванов заради опита му да стъпи на брега на плаж в парка „Росенец. До саморазправата на държавните гардове се стигна, защото те охраняваха публична държавна собственост, на практика незаконно отдадена във владение на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Малко след това четиримата охранители бяха наказани дисциплинарно.

За да ограничи достъпа на граждани до трите плажа край „Евксиноград“, държавата е издигнала масивни огради дори в залива пред резиденцията. Няма никакво основание за колебание, че всеки опит за преминаването й би завършил по същия начин, както и инцидентът в „Росенец“. Причината е, че и в двата случая държавата е обърнала гръб на собствените си закони. При това очевидно в частна полза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

„Демократична България“ тръгва на мотообиколка

Началото е в София, в сряда, 23 юни, в 8.00 ч., от площада пред катедралата „Св. Александър Невски“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Екип на „Демократична България“ тръгва на мотообиколка из България с два мотоциклета и микробус.

Началото е в София, в сряда, 23 юни, в 8.00 ч., от площада пред катедралата „Св. Александър Невски“.

Първата спирка от мотообиколката е в Пазарджик. Следват Пловдив, Стара Загора, Ямбол. На път към Бургас групата ще поспре на плажовете в Росенец и Алепу. После заминава за Варна, а след това ще посети Силистра и Русе. Продължава към Лясковец, Габрово, Полски Тръмбеш, Ловеч, Златарица, Горна Оряховица и Велико Търново. Ще завърши с Троян и Ботевград.

По време на срещите си в различните градове доброволци на „Демократична България“ ще показват как се гласува машинно със софтуера за симулация, разработен от “Ти броиш”. Водачите на листи и кандидатите за депутати ще поговорят с гражданите на тема #БългарияМожеПовече. Защото в България е време за ново начало.

Финалът на обиколката е в София на 3 юли. Организатор е Даниел Неделчев от листата на обединението в 24 МИР в София.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Янев: Служебният кабинет е близо до хората и не се занимава с предизборна реторика

Премиерът подчерта, че правителството не се занимава с разпити, репресии и изчегъртване

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Служебното правителство има конкретни задължения по Конституция и се опитва да бъде близо до хората, то не се занимава с предизборна реторика като тази за разпити, репресии и изчегъртване. 

Това заяви премиерът Стефан Янев по повод последните изявления на бившите управляващи от ГЕРБ, според които кабинетът действа реваншистки.

„Не мога да коментирам кой какво е казал, не бих казал, че имам време да следя медийната среда“, каза Янев.

Бойко Борисов : Целта на прокурорите съм аз, това е началото на един голям сценарий

По отношение на това дали ще има разпити, репресии, изчегъртване, реваншизъм, мисля че сме отговаряли многократно на тези неща – служебният кабинет знаете какви са му правомощията.

По думите му служебното правителство се опитва да бъде близо до хората.  

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Просветният министър с проектозакон за забрана на партийната агитация в училище

От МОН съобщиха, че преди изборите на 4 април 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА
Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически и доктрини да бъдат забранени.
Това ще предложи Министерството на образованието и науката в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.
Той ще бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица. Служебният кабинет ще внесе промяната в новото Народно събрание.
„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Николай Денков пред журналисти във вторник.
Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност.
„За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков.
В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини.
Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“.
Той предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания.
Към момента само един началник на Регионално управление на образованието е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест, добави просветният министър.
От МОН съобщиха, че преди изборите на 4 април 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. Образователното министерство са постъпили и сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Турция заплашва с война, ако Гърция разшири морските си граници

Турция започна нови военни маневри в Източното Средиземноморие

Затвори