Открийте ни и в

България

България не дава гражданство на бебе от еднополово семейство: не можело да има две майки

Родителите й, които живеят близо до Барселона, все още не са успели да представят дъщеря си на семействата си в чужбина, тъй като не могат да й вземат паспорт

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Бебе, остана без гражданство, след като се роди в Испания от еднополова двойка от България и Гибралтар. Делото му ще бъде разгледано от Върховния съд на Европейския съюз във вторник.

Адвокати казват, че България е изложила едногодишното “Бебе S” в риск от продължителна липса на гражданство, след като е отказала да предостави акт за раждане и гражданство поради дискриминация по отношение на сексуалната ориентация на родителите му.

Изслушването в съда със седалище в Люксембург се разглежда като важно тестово дело за много други така наречени “дъгови семейства” в Европа, които са изправени пред подобни дилеми. Експерти по въпросите на липсата на гражданство твърдят, че ако “Baby S” не може да придобие гражданство, тя може да не може да ходи на училище, да има достъп до здравни грижи и държавни помощи или да си намери работа по-късно в живота.

Родителите й, които живеят близо до Барселона, все още не са успели да представят дъщеря си на семействата си в чужбина, тъй като не могат да й вземат паспорт.

Когато българската й майка, която използва псевдонима Калина, поискала българско свидетелство за раждане на дъщеря си, за да може да кандидатства за гражданство, служители й казали, че бебето не може да има две майки.

Конституцията на България определя брака като съюз на мъж и жена.

“Това ни причини много разстройство. Тази дискриминация се чувства много лично и ни шокира”, каза Калина пред фондацията Thomson Reuters. „Искам да кажа (на съда), че съм нейната майка, независимо в коя държава съм. Много жалко, че мога да й бъда майка в Испания … но не мога да бъда нейна майка в собствената си страна.”

Двойката не може да получи испанско гражданство за дъщеря си, тъй като нито една от тях не е испански гражданин.

Гибралтар е британска отвъдморска територия, разположена на южния край на Испания, но според британските закони съпругата на Калина не може да предава британското си гражданство, тъй като го е придобила по произход.

Адвокатът на Калина ще настоява пред Съда на Европейския съюз да поиска от България да предостави на “Бебе S” акт за раждане и гражданство.

Базираният в Люксембург съд, който гарантира, че страните от ЕС се съобразяват със законите на блока, също разглежда подобен случай, при който Полша отказва да издаде акт за раждане на дете, родено в Испания, на майки от Полша и Ирландия.

“Това решение ще бъде важно за много хора”, заяви адвокатът на Калина Деница Любенова. “В Европа има много еднополови двойки в една и съща позиция, чиито деца са изложени на риск от липса на гражданство, тъй като държавите-членки на ЕС в Централна и Източна Европа не признават семейния им статус.”

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще настоява за взаимно признаване на семейните отношения в Европейския съюз в рамките на нова стратегия за укрепване на правата на ЛГБТ.

„Ако сте (а) родител в една държава, вие сте (а) родител във всяка държава“, каза тя пред Европейския парламент миналата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено