Открийте ни и в

България

България осигурява 800 000 лева подкрепа за българските общности в 6 държави

С тях ще се финансират проекти на български организации в страни от Източна Европа

публикувано

на

МВнР: Няма да признаем руските референдуми в окупирана Украйна

Държавата осигурява 800 хиляди лева финансова подкрепа за българските общности в чужбина. Допълнителните разходи са предварително заложени в бюджета на министерството на външните работи за тази година.

С отпуснатите 800 хиляди лева по бюджета на министерството на външните работи за тази година ще бъдат финансирани проекти на български организации на общностите ни в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова, както и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Средствата са по изпълнението на четиригодишна Програма на проектна основа в подкрепа на организациите на българските общности в шестте държави. Програмата е до 2024 година и по нея ще бъдат финансирани проекти в различни области.

“Основата на които е запазване на българската култура и самосъзнание, популяризирането им зад граница, както и грижа за местното културно-историческо наследство, подпомагане на българския език зад граница и излъчването на медийни материали на български език”, каза заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

“Нашите организации зад граница, които желаят да се възползват от този финансов ресурс кандидатстват със свои проекти, тези проекти чрез нашите дипломатически представителства се изпращат в София. Има специално създадена комисия, която ги гледа много обстойно, има поне 20-ина критерия, на които трябва да отговарят. След одобрението се превеждат част от парите, за да може да стартира самият проект. След като приключи проекта отново се гледа много детайлно от въпросната комисия и след одобрение на проекта се изплаща останалата част от парите”, обясни Костадин Коджабашев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено