Открийте ни и в

България

България отчита 4,8% икономически растеж

Основните двигатели на растежа са вътрешното потребление и вносът

публикувано

на

Инфлацията е изпразнила джобовете ни с над 10% за последните 6 месеца

Българската икономика продължава да ускорява растежа си въпреки сложната международна обставка, като отбеляза реален ръст на брутния вътрешен продукт от 4,8% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2021 г. Това показват експресните данни на НСИ.

Fitch намали прогнозата за растежа на световната икономика за 2022 г.

Заедно с инфлационната компонента номиналният ръст на БВП е 22,9%.

Достигнатият растеж на този етап изпреварва прогнозите. Официалната прогноза на Министерството на финансите за 2022г. е за 2,9% реален растеж на икономиката.

Прогнозата на БНБ е още по-песимистична: 1,9% ръст на БВП за годината. Европейската комисия очаква 2,8% икономически растеж в България.

От данните на статистиката се вижда, че основните двигатели на растежа са вътрешното потребление и вносът. В същото време се отчита сериозен спад на инвестициите – със 7,3%.

US икономиката е с рекорден ръст, но далеч от нивата преди пандемията

Крайното потребление регистрира ръст от 5.3%, докато бруто образуването на основен капитал намалява със 7.3% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава с 11.8%, а вносът на стоки и услуги нараства с 18.0%.

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 1.1%. Брутната добавена стойност нараства също с 1.1%.

S&P: Войната в Украйна ще причини шок на икономиката в България

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2022 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 1.1% и на износа на стоки и услуги с 3.3%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено