Открийте ни и в

България

България представя ваксина срещу ХИВ през септември

Тя ще се прави на новородени през първите 24 часа от раждането и по този начин ще се отиде към елиминация на ХИВ инфекцията

публикувано

на

България представя ваксина срещу ХИВ през септември

Ваксината срещу ХИВ върви с пълна сила, като е определена и датата 23 септември 2023 г., на която в Щатите тя да бъде докладвана.

Това каза в Кърджали вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите й новата ваксина ще бъде по РНК-технологията.

Тя ще се прави на новородени през първите 24 часа от раждането и по този начин ще се отиде към елиминация на ХИВ инфекцията.

Вирусологът обясни също, че към днешна дата съществува терапия, чрез която след 12-седмичен период на лечение вирусният товар става неопределим, което означава, че тези хора продължават да имат вирус, но той е под границата на определение.

Звездата Били Потър разкри, че е ХИВ позитивен, но го е крил 14 години

„Когато 6 месеца човек е бил с неопределим вирусен товар, той вече не е опасен да бъде източник на заразяване, защото неопределим означава незаразен и тези хора могат да имат безопасни полови контакти, могат да стават родители, могат да живеят нормален живот“, каза още проф. Аргирова.

Вирусологът и журналистът и писател Юлия Пискулийска бяха в Кърджали по покана на Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“ за представяне на документалната книга „Псевдоним Вирус с окраска диверсия”, автор на която е Пискулийска.

Написана през 2019 г., книгата е представяна в още два града на страната – София и Стара Загора.

Темата на книгата и личността Радка Аргирова предизвикаха редица въпроси сред присъстващите, част от които бяха свързани и с COVID-19.

FDA одобри първата ваксина за превенция срещу ХИВ

Проф. Аргирова коментира, че включително и в България, вирусът е в качествено ново състояние – ендемична инфекция, а не пандемия.

По думите й това означава локално развитие и размножаване.

Вирусологът очерта и ново предизвикателство – на пост-ковид автоимунни заболявания, които се срещат все по-често.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено