Открийте ни и в

Здраве

България – страната, в която много често се умира от инсулт

публикувано

на

България беше последната страна в ЕС, която създаде т.нар. Stroke units – специализирани центрове за лечение на мозъчни удари (инсулти). В Германия първият такъв център е открит през 1994 г. В България чак 23 години по-късно – в началото на 2017-а, като центровете са общо четири – два в София и по един във Варна и в Пловдив. Но те функционират предимно на книга, твърдят специалисти, запознати със ситуацията.

През цялата 2017 година в софийската университетска болница „Света Анна“, която е водещият център в това отношение, са направени малко над 30 тромбектомии. Тромбектомията е модерен метод за механично отстраняване на съсирека (тромб), който запушва кръвоносния съд и предизвиква исхемичен инсулт. Според неврохирурга д-р Нурфет Алиоски, който извършва тези високоспециализирани интервенции, ниската бройка е същински парадокс, особено на фона на огромния брой пациенти с мозъчен удар, които се хоспитализират всяка година. През 2016 г. в страната са били приети близо 52 000 души с мозъчен удар, като поне 80% от мозъчните инсулти са именно исхемични – дължат се на прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка поради тромбообразуване.

При това положение не е учудващо, че България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). Данни, публикувани през 2017 година, показват, че в България пациентът с инсулт има

значително по-лоши шансове да оцелее

отколкото във Франция, Германия или Австрия например. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България – близо 154 на 100 000 души. Тоест смъртността е близо 4 пъти по-висока.

Европейското изследване съдържа и една твърде песимистична прогноза: до 2035 година броят на инсултите ще се увеличи с една трета спрямо сегашното ниво основно поради застаряването на населението в Европа. Предишният министър на здравеопазването Николай Петров смяташе, че е необходимо да се разкрият повече специализирани центрове, за да се превърнат модерните методи за лечение в рутина. Но има ли признаци за подобно раздвижване? Дори в „Света Анна“, която разполага с държавно финансиране за извършването на тромбектомии, не се знае докога ще има средства. Пилотната програма, по която се финансира проектът, изтича в края на 2018 г. Какво ще стане след това – не е ясно. А каква е ситуацията по другите места, които разполагат с модерна база и специалисти, обучени да правят тромбектомии?

„От около година този метод се прилага на няколко места в България, но здравната каса не поема разходите за него, тъй като консумативите са много скъпи – около 9-10 хиляди лева. Поради това се правят само единични тромбектомии главно с помощта на спонсорства от фирми“, казва за ДВ инвазивният кардиолог доц. Добри Хазърбасанов, който заедно с екип от специалисти на УМБАЛ „Софиямед“ през 2017 подлага на такава интервенция една 43-годишна жена.

„Резултатите са направо сензационни,

пациентът се връща към активен живот

не остава инвалид, може да работи, да живее както преди“, посочва специалистът. Според него е крайно време тромбектомията да „влезе в клинична пътека“, за да не се стига до ситуация „тип джунгла“, в която пациентите са принудени да търсят пари за оцеляването си.

В останалата част от Европа отдавна ценят предимствата на този модерен метод. „Няколко международни изследвания от последните години показаха, че тромбектомията може да се прилага през значително по-дълъг период от време след инсулта, което означава, че тя е подходяща за много по-широк кръг от пациенти, отколкото се предполагаше преди”, казва германският невролог проф. Ханс-Кристоф Динер, който е един от водещите специалисти в германската неврология. През 1994 година Динер създава първия специализиран център за лечение на мозъчен инсулт в Германия, като освен това е един от съставителите на официалните препоръки на Германското дружество по неврология (DGN).

Говорителят на Германското дружество за борба срещу мозъчните инсулти проф. Волф-Рюдигер Шебиц посочва пред „Дойче веле“, че там, където е подходяща, “тромбектомията е най-добрият и най-ефективен избор. Разходите по нея

се поемат изцяло от здравните каси

без значение дали пациентите са още млади или вече в напреднала възраст. При това тромбектомията се извършва, без да се изчакват резултатите от евентуална тромболиза.”

„Венозната тромболиза е друг модерен метод, който от доста години се прилага при лечението на част от пациентите с исхемичен инсулт. При него се вкарва вещество, което по химически път разгражда съсирека, запушващ кръвоносния съд“, обяснява доц. Велина Гергелчева, началник на Клиниката по нервни болести в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед“. По нейни данни обаче през 2016 г. от този метод са се възползвали под 1% от болните в България, докато в страните с добре развити системи за лечение на исхемични инсулти процентът на провежданите венозни тромболизи е значително по-висок.

За да се превърнат тези два модерни метода в обичайна практика и в България, невроложката посочва

програма за обучение на специалисти по инсулт

Но не е само това, списъкът с най-важните задачи е много дълъг, добавя доц. Гергелчева. Така например трябва да се създаде национална програма за профилактика и лечение на исхемичния мозъчен инсулт, която да е устойчива, финансово подсигурена и съобразена с новостите в науката. Освен това трябва да се подобри координацията между екипите на спешната помощ и клиниките, трябва да има по-добри възможности за долекуване и рехабилитация на болните, трябва да се създадат и механизми за контрол на качеството на оказваната помощ. И не на последно място – много важно е да се извършва активна превенция на заболяванията, водещи до исхемичен инсулт, както и да се води мащабна разяснителна дейност, за да могат хората да разпознават първите признаци на инсулта.

Колкото по-бързо се изпълнят тези условия, толкова по-малко българи ще умират от инсулт. Разходите не бива да бъдат най-важният критерий в случая. Защото в крайна сметка става дума за живота на хиляди българи.

 

Здраве

На ръба на прегарянето – как да разберем, че сме близо до бърнаут

публикувано

на

от

Ако някой бе казал, че страда от “прегряване” (burnout) в началото на 70-те години, вероятно всички щяха да го гледат с недоумение. Просто по това време понятието се използва неофициално за описание на страничните ефекти, които изпитват силно пристрастените наркомани – общо притъпяване на психичните възприятия например, което е типично за доста от крайно дивите купонджии.

Но когато през 1974 г. в Ню Йорк германо-американският психолог Херберт Фройденбергер за първи път описва проблема на прегаряне, той не мисли за наркоманите. Фройденбергер работи в клиника за пристрастени, в която има и много доброволци, които помагат на лечебното заведение. Психологът изследва именно тях и установява, че те страдат, но по друг начин – работата им е натоварена и мнозина започват да се чувстват демотивирани и емоционално изчерпани.

Въпреки че някога са смятали работата си за удовлетворяваща,

вече са станали цинични и депресирани

Постепенно започват да отделят на пациентите си вниманието, което заслужават. Фройденбергер дефинира това притеснително ново състояние като форма на изтощение, която се дължи на продължителен извънреден труд, и заимства понятието “прегаряне”, за да го опише по-точно. Популярността на понятието нараства и сега “прегарянето” се смята за глобален феномен.

Въпреки че статистиките за разпространението конкретно на бърнаута са трудни за намиране, само във Великобритания 595 хил. души казват, че страдат от стрес на работното място през 2018 г. По данни на Евростат 40 на сто от изгубените работни дни в България се дължат на стрес на работното място.

Спортистите го изживяват, YouTube звездите също. Както и предприемачите. Самият Фройденбергер в крайна сметка го изживява. В края на миналия месец Световната здравна организация (СЗО) оповести, че този актуален проблем ще бъде признат в последната Международна квалификация на заболяванията. Там той ще се описва като синдром, който възниква в резултат на хроничен стрес на работното място и който не е бил успешно овладян. Според СЗО прегарянето има три елемента – усещане за изтощение, психична дистанцираност от работата и по-слаба производителност на труда на работното място. И не е редно човек да чака, докато напълно прегори.

Много от признаците и симптомите на ранната фаза на бърнаут са много подобни на депресията, казва Сьобан Мъри, психотерапевт в Дъблин. Мъри препоръчва да се следи за нарастващи прояви на лоши навици като повишена консумация на алкохол и сладко с цел да се издържи до края на деня. Друг признак е силната умора. В такъв случай  Мъри съветва да се посети личният лекар.Още повече че депресията и ранната фаза на прегаряне са много сходни. И колкото и да цари ентусиазъм напоследък, че прегарянето най-после е признато като медицинско състояние, всъщност не е – то все още се класифицира като професионален и трудов феномен. Важното е да се получи помощ от професионален лекар, който може да разграничи двете състояния.

Има много варианти за лечение на депресията, прегарянето най-често се преодолява най-добре чрез промени в начина на живот. Мъри обяснява, че

стресът всъщност е много важен

и тревожността е това, което ни мотивира да постигаме добри резултати. Но когато постоянно сме изложени на стрес и тревожност, когато не разпускаме, това започва да прераства в прегаряне.

Друг класически признак, че наближава прегарянето, е цинизмът – усещането, че работата ви не е особено стойностна, избягването на социални ангажименти и по-голямата податливост на разочарование. Някой, който е на ръба, вероятно ще започне да изпитва притъпяване на емоциите или психична дистанцираност. Човек се чувства така, сякаш вече няма капацитета да се ангажира толкова с обикновените всекидневни неща.

Мъри също така препоръчва да се следи за окончателния показателен симптом за прегаряне – непоколебимото усещане, че качеството на работата започва да спада. Съществува бърнаут тест на Маслах, който цели да измери степента на прегаряне. Най-масово се отчитат неща като изтощение, цинизъм и това доколко добре се чувства човек на работното си място.

Единственият начин да спрете прегарянето е да се изкоренят причините за него. Разберете какво в живота ви може да се премахне временно или за постоянно. Понякога човек има потребност да е прекалено перфектни. Или изпитва “синдрома на самозванеца”, при който смята, че се налага да работи много усърдно, за да прикрие факта, че не е толкова добър. Понякога обаче проблемът е в самата работна среда.

Според изследване на Gallup от 2018 г. сред 7500 американски служители прегарянето произлиза от несправедливо отношение на работното място, неконтролируемо натоварване и липса на яснота какво включват задълженията. Служителите също така са стресирани от липсата на подкрепа от техния мениджър и прекалено нереалистичните срокове. Друг проблем може да е, че ценностите на компанията дълбоко противоречат на ценностната система на самия човек.

 

Продължете по-нататък

Здраве

Пробив: Кръвните групи – в една универсална

публикувано

на

от

Учени от университета в Британска Колумбия обявиха, че са открили безопасен начин да конвертират която и да е кръвна група в универсална, съобщи “Сайънс алърт”.

Има няколко вида кръвни групи – А, В, АВ и тип 0. Първите три могат да приемат донорска кръв единствено от собствената си кръвна група, докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички останали кръвни групи. Това е така заради различното съдържание на захари, които покриват червените кръвни телца.

До момента се знаеше, че с помощта на различни ензими тези захари от кръвта могат да бъдат елиминирани.

Ученият Стивън Уитърс, участвал в експериментите, пояснява, че тези ензими до момента не бяха открити. Неговият екип потърсил отговор в човешките черва. Екипът на Уитърс вече знаел, че стените на храносмилателния ни тракт са покрити със същите захари като червените кръвни телца, а бактериални ензими, които могат да бъдат открити в човешките изпражнения, “свалят” тези захари.

По този начин екипът открил и успял да изолира ензим, който ефективно премахва захарите от кръвните групи А и В и ги превръща в тип 0. Новият метод е 30 пъти по-ефективен от всички използвани досега. В момента той се проверява и следва неговото клинично прилагане.

Ако ензимът се окаже напълно безопасен за хората, това би разрешило недостига на донорска кръв по цял свят.

Продължете по-нататък

Здраве

Изследване: Йогуртът пази мъжете от рак

публикувано

на

от

Ако сте представител на силния пол и за последно сте хапвали йогурт преди повече от седмица, вероятно ще пожелаете да преосмислите поведението си – учени от САЩ са установили, че консумацията на две или повече порции от млечния продукт седмично играе важна роля в превенцията на рак на дебелото черво при мъжете, пише в. “Дейли стар”.

Изследването на специалисти от Вашингтонския университет е обхванало над 32 000 мъже и над 55 000 жени, наблюдавани в продължение на 25 години. Изследователите са установили, че мъжете, консумирали минимум две порции йогурт седмично, имат с 19 процента по-малко аденомни образувания в сравнение с тези, чието меню не включва млечния продукт. Аденомите са полипи в дебелото черво, които могат да се трансформират в ракови.

Резултатите показват също, че за любителите на йогурта вероятността да развият най-рисковите типове тумори е с 26 процента по-малка.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено