Открийте ни и в

България

България сформира кризисен щаб заради Украйна

Бежанците ще имат и възможност да получат помощ за настаняване, изхранване в места

публикувано

на

Калина Константинова

 

 

Правителството на България сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции. Това заяви във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

“Днес на Министерски съвет приехме решение за предоставяне на временна закрила в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята”, обясни вицепремиерът.

Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия.

От петък на граничните пунктове в България, гражданите, влизащи от Украйна ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

“Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна ще получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. От друга ще имат задължението да спазват законите на Република България”, заяви вицепремиерът.

Бежанците ще имат и възможност да получат помощ за настаняване, изхранване в места, вписани в Националния туристически регистър. Помощта ще е в размер на 40 лв.

Обновен е и единнинят информацонен портал, на който ще бъде публикувана цялата необходима информация за бежанците – ukraine.gov.bg

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено