Открийте ни и в

Европа

България с отличен за Шенген. Вратата е широко отворена

Единствената държава, която е останала донякъде скептична обаче, е Нидерландия

публикувано

на

Нидерландия: Позицията за Шенген е само срещу България, не срещу Румъния

България е получила отлична оценка от проверяващата група на европейската комисия. 30 експерти са проверили дали изпълняваме критериите за Шенген. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Проверката бе поискана от България. Групата бе и на посещение в Румъния, също по нейно искане. Причината е, че членството на двете държави в Шенген бе блокирано заради аргументите на някои страни от Съюза, че последната проверка за това изпълняват ли критериите им е правена преди повече от 10 г.

Групата бе на посещение у нас на 12 и 13 октомври. Официално докладът и се чака да излезе на 21 октомври.

След издирване: българин бе открит мъртъв във фабрика в Германия

„Служебният кабинет още с назначаването си обяви тази тема като свой приоритет. Гласуваха се много средства, които бяха предназначени за по-доброто опазване на нашата сухопътна граница с Турция. Наред с това МВР свърши много работа, защото бяхме предмет на експертна проверка“, обясни Демерджиев.

Ден след проверката – на 14 октомври, пък Демерджиев заминал за Съвет по вътрешните работи.

Да станеш милионер в Америка: Историята на Шефкет Чападжиев (ВИДЕО)

„Темата бе нелегалната миграция. Никой от колегите ми не посочи България като маршрут за нелегална миграция. Сред държавите, за които това се говореше, бяха Кипър, Гърция и дори Италия. За Австрия пък се обсъждаше как миграционният поток там е предимно от хора от Индия, но България не бе спомената. Това е в рязко противоречие с това, което някои експерти се опитват да говорят в страната“, подчерта Демерджиев.

Единствената държава, която е останала донякъде скептична обаче, е Нидерландия, обясни Демерджиев. Според него обаче, след като докладът за повторната проверка от групата излезе, то тя едва ли ще намери “солидни аргументи “против” членството на България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено