Открийте ни и в

СВЯТ

България ще получи от ЕС по около 10 лв. на ден за бежанец за три месеца

Посланиците на страните от ЕС одобриха незабавното отпускане на 3,5 млрд. евро за страните, които подслоняват украинските бежанци

публикувано

на

Сн.: БТА

България ще получи от ЕС около 10 лв на ден за регистрираните бежанци от Украйна, но само за три месеца. Въвежда се остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, като ще бъдат покривани разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците, предаде БТА.

За сравнение България вече отпуска по 40 лв. на ден за всеки украински бежанец, настанен в хотел, отново за 3 месеца.

Посланиците на страните от ЕС одобриха днес незабавното отпускане на 3,5 милиарда евро за страните, които подслоняват украинските бежанци, сред които е и България. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината, се отбелязва в съобщението на Съвета на ЕС. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на страните, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

България дава на хотелиерите по 40 лв. за всеки украински бежанец  

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички държави от ЕС и от 11 на 45 на сто за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

Държавите, които ще получат 45% предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава 1% от местното население към 23 март.

Очаква се Европейският парламент спешно да приеме днешното предложение и то да влезе в сила в средата на април.

По-рано тази седмица Съветът на ЕС съобщи, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства от кохезионния фонд за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна.

Предвижда се средствата да послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи. ЕС ще позволи гъвкавост на бюджетните разходи, за да бъдат пренасочени суми, предвидени първоначално за инфраструктурни проекти, сближаване, за помощ на най-уязвимите европейци, за възстановяване на икономиката от пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено