Открийте ни и в

България

България ще помага на Украйна, но не с оръжия (ОБЗОР)

Българският парламент одобри проекта за хуманитарна, финансова и военнотехническа  помощ за Украйна, предложен от „Продължаваме промяната“

публикувано

на

Българският парламент одобри проекта за хуманитарна, финансова и военнотехническа  помощ за Украйна, предложен от „Продължаваме промяната“. То беше одобрено с 200 гласа „за“, 13 – „против“ и един въздържал се. Подкрепиха го всички партии без „Възраждане“. Предложението на ПП беше редактирано, след като дойде писмо от Зеленски, в което той поиска България да ремонтира тяхна военна техника, помощ за бежанците, износ на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България. Костадин Костадинов от „Възраждане“ призова за “гражданско неподчинение”. А БСП са доволни от решението на парламента.

Ето хронология на събитията:

Пет часа продължиха дебатите дали България да окаже военнотехническа помощ на Украйна. След направена редакционна поправка от заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев по текста на основното проекторешение, предложено от ПП, бе прието оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военнотехническа, съобразно възможностите на Република България, както следва: за продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

Балабанов пред BG VOICE: Зеленски не ни поиска оръжия, това е истината

С приетото предложение парламентът дава мандат на Министерския съвет (МС) да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея.

Депутатите отхвърлиха предложенията за оказване на помощ на Украйна, внесени от ГЕРБ-СДС и “Демократична България”.

Писмо от Украйна

Преди да бъде гласувана помощ, в парламента дойде писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски, депозирано от украинския посланик Виталий Москаленко. Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна преди седмица.

Предадено от посланика писмо е подписано от президента Володимир Зеленски и в него се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, иска се енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Широка подкрепа

Въпреки че не бяха съгласни с по-общия характер на предложението, а тяхното собствено предложение по темата беше отхвърлено, ГЕРБ-СДС подкрепиха проекта на ПП. В изказване председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че формацията подкрепя членството на Украйна в ЕС и помощта на гражданите, бягащи от войната.

Христо Иванов намекна, че ДБ може да излезе от управлението (ВИДЕО)

„Ние сме убедени евроатлантици и бихме подкрепи всяко решение, което е в полза на мира и сътрудничеството между държавите- членки на ЕС“, заяви тя.

На няколко пъти от ГЕРБ-СДС и ДПС настояха, че премиерът и членове на кабинета е трябвало да бъдат в пленарната зала по време на разискванията.

„Против“ гласуваното предложение бяха от „Възраждане“. Зам.-председателят на ПГ „Възраждане“ Петър Петров коментира, че парламентът е приел „правно нищо“. „Гласувах против, защото тази коалиция не може да постигне консенсус по нито един външнополитически въпрос“, заяви той. По думите му това поставя въпрос и за вземането на решения във вътрешнополитически план.

Освен ПГ „Възраждане“, против оказването на помощта за Украйна бяха още един депутат от ПП, един от „БСП за България“ и един от „Има такъв народ“ (ИТН). Един народен представител от ИТН се въздържа при гласуването.

Гражданско неподчинение

След гласуването депутатите от “Възраждане“ обявиха “гражданско неподчинение” след приемането на проекторешението за помощ за Украйна. Костадин Костадинов коментира, че за тях това правителство не представлявало българския национален интерес.

„Решението, което беше взето днес, напълно делегитимира това Народно събрание като народно“, коментира Костадинов. „Тези хора, които днес гласуваха тук, демаскираха себе си като чуждестранен слугинаж“, каза Костадинов.

Екатерина Захариева пред BG VOICE: Корнелия Нинова управлява България (ВИДЕО)

„От днес нататък, ние не признаваме това правителство за легитимен представител на българския народ. За нас това правителство не представлява никого другиго, освен американското посолство. Поради тази причина, днес ние обявяваме гражданско неподчинение“, каза Костадинов.

Той определи провежданата политика от правителството като „антибългарска“ и посочи, че България се превръщала в „плацдарм за война с Русия“. Костадинов обяви, че другата седмица на 11 май организират голям национален митинг.

БСП останаха доволни

Решението е разумно и работи в полза на националния интерес

„Днес българският парламент прие едно добро и разумно решение. Решение, което продължава икономическата и финансовата помощ към Украйна, към бежанците у нас. Решение, което гарантира и политическата подкрепа за Украйна за членство в Европейския съюз и продължаване на всичко онова, което беше заложено като политика от преди това.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Александър Симов от кулоарите на Народното събрание и допълни: „Това е най-важното решение, което гарантира, че българското правителство няма да праща оръжия в Украйна.“

Какви оръжия може да предостави България на Украйна?

За ДБ не е достатъчно

Въпросът за изпращането на оръжие на Украйна е въпрос на българския национален интерес да се запази международният ред, създаден след 1989 г., от който България е печеливша. Трябва да дадем широк мандат на правителството да оказва помощ на Украйна.

Това заяви председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов от трибуната на парламента.

“Проблемът с пращането на оръжие на Украйна е по-голям от всякакви моментни компромиси и той ще продължи да структурира политическото пространство в България. Затова моят призив е всеки да гласува по съвест, защото това ще има исторически последици”, призова Иванов в началото на изказването си.

“Не става дума за Украйна, ако тя разчиташе на нас за своята защита – позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за България”, каза Иванов.

Протести

Заков: Българи от малцинството се бият в редиците на украинската армия

Заради точката в Украйна пред сградата на Народното събрание се събраха граждани, които настояха България да запази неутралитет по отношение на военния конфликт между Русия и Украйна. Друга демонстрация, която се проведе откъм северния вход на парламента, се обяви в подкрепа на оказването на военна помощ за Украйна.

Протест имаше и пред Паметника на Съветската армия в София. Там фракциите „за“ и „против“ обличането на паметника в знамената на България и Украйна дори стигнаха до физическа разправа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА