Открийте ни и в

България

България ще признава зелени сертификати от страни извън ЕС

Здравното министерство обяви и нови срокове на валидност за част от COVID сертификатите

публикувано

на

Сн.: БТА

В България вече ще се признават COVID сертификати, издадени и в други страни, извън EС. С подобен проблем се сблъскаха много сънародници, особено от САЩ, които са се ваксинирали там, но тук не им се признаваха документите и се налагаше да си правят тестове. Това става ясно от последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров.

Сега заповедта предвижда тези сертификати да се приемат, като те трябва да съдържат имената на лицето, дата на раждане, дата, на която е поставена съответната доза ваксина срещу COVID-19, пореден номер на дозата, както и общия брой дози при ваксини, които се поставят двукратно, търговско наименование на поставената ваксина срещу COVID-19, наименование на производителя/притежателя на разрешението за употреба, държавата, в която е издаден и наименованието на издаващия компетентен орган.

„Информационно обслужване“: Над 30% от българите вече имат зелен сертификат

Здравното министерство обяви и нови срокове на валидност за част от COVID сертификатите. Така например при ваксиниране с еднодозова ваксина, документът ще става валиден от 15-ия, а не от 14-ия ден, както досега. Пак от 15-ия, а не от 11-ия ден, както беше първоначално обявено, ще става валиден и сертификатът за преболедувалите, доказали заболяването си с бърз антигенен тест или PCR. Ако документът е издаден от друга държава обаче, включително на ЕС, той ще е с валидност от 11-ия ден.

Само 15 дни ще може да се използва и документът за поставена първа доза при двудозова ваксина, става още ясно от заповедта. Той ще е с валидност от 15-ия до 30-ия ден от първата игла, след което би трябвало да е поставена и втората и имунизираният да си изкара сертификат за ваксинация, който влиза в сила веднага.

Непроменена остава крайната валидност на сертификатите за преболедуване – 1 година за България, както и на тези, издадени след PCR или антигенен тест – съответно 72 и 48 ч.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА