Открийте ни и в

България

България 2020: Рекордна смъртност и по-малко емигранти

В годината на пандемията населението на страната продължава да намалява

bgvoice

публикувано

на

Пандемията от коронавирус намали в пъти броя на българите, които напускат Родината, за да търсят по-добър живот в чужбина. Това сочат последните данни на Националния статистически институт. През 2020 г., когато в България, а и в много държави по света, бе обявено извънредно положение, почти 7 пъти по-малко души са сменили българския си адрес с чуждестранен на годишна база. През миналата година те са били общо 6649 души, от които 3658 са с българско гражданство. За сравнение – през предходната 2019 г. това са направили близо 40 хил. души, от които близо 38 хил. са с българско гражданство. Сходен е техният брой и в предишни години.

Сред изселилите се от България 36.1% са на възраст 20-39 години.

Най-младите емигранти

(под 20 години) са 12.1%, а тези на 60 и повече навършени години – 18.9% от всички емигранти. Последната група обаче е двойно по-голяма, отколкото е била в годините преди кризата с коронавируса.

В същото време хората, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, като тези данни включват и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната, са 37 364. Този брой е напълно сравним с резултатите от предходни години.

Оповестен наскоро доклад на ООН показа, че близо 10% от върналите се от чужбина българи казват, че не искат да заминат след края на коронавирусната криза, а 25 на сто не са решили.

Сред дошлите да живеят в страната от чужбина 34.2% са във възрастовата група 20-39 години, а 32.3% са на възраст 40-59 години. Най-младите имигранти (под 20 години) са 13.6%, а най-възрастните (на 60 и повече години) – 19.9%.

Рекордна смъртност през 2020 г.

 Миналата година в България са починали близо 125 хил. души, или с 15.4% (16.7 хил.) повече спрямо предходната година. Това се равнява на коефициент на смъртност 18 промила (брой починали на 1000 души от населението) при 15.5 година по-рано. Нивото на смъртност е най-високото, достигано в исторически план от 1960 г. (най-старите налични данни от Световната банка) насам. Според наличните данни на НСИ от 2000 г. абсолютната бройка също е рекордна за периода, като последният пик е през 2000 г. със 115 хил. починали. Седмичната разбивка на НСИ за годината показва, че най-силно е повишението през есента на 2020 г., по време на втората вълна на COVID-19 в страната.

Графика: НСИ

Засега обаче няма информация за причините за смъртта. Очаква се те да бъдат обявени в началото на лятото. Причината за това е, че институтът получава данните за броя на починалите и за причините за това от различни институции, обясниха от ведомството.

Данните показват още, че увеличението на броя починали на годишна база през 2020 г. е най-значително в групите 50-54 г. (с 20.3%), 70-74 г. (с 26.7%), 75-79 г. (20%), но темпът е двуцифрен за всички възрастови групи над 40 г.

Населението продължава да намалява

Към 31 декември 2020 г. населението на България е 6 916 548 души. В сравнение с 2019 г. намалява с 34 934 души, или с 0.5%. Мъжете са 3 349 715 (48.4%), а жените – 3 566 833 (51.6%), или на 1000 мъже се падат 1065 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 54 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

В края на 2020 г. хората на възраст 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г. делът на тази група нараства с 0.2 процентни пункта.

Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, като относителният им дял е 25.3%, а на мъжете – 17.9%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея на по-ниската средна продължителност на живота при тях. В регионален аспект делът на хората над 65 г. е най-висок в областите Видин (30%), Габрово (29.1%) и Кюстендил (27.7%). Общо в двадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) – 17.7%, и Варна – 19.4%.

 Миграцията от града към селото

 Макар външната миграция да е намаляла по време на пандемията, вътрешната не е спряла, дори напротив, засилила се е, става ясно от статистическите данни. Адресът си в страната през предходната година са променили 197 242 души, което е много повече от година по-рано, когато това са направили 128 179 души.

От всички, които са променили своето обичайно местоживеене вътре в страната, 49.2% са мъже и 50.8% – жени. Най-голям относителен дял сред преселващите се има възрастовата група 40-59 години (29.6%), следвани от тези на възраст 20-39 години – 28.1%.

Най-голямо териториално движение има по направлението „град – село“ (48.4%), следва направлението „град – град“ (29.9%) и „село – град“ (15.3%). Значително по-малък по брой и относителен дял е миграционният поток по направлението „село – село“ – 6.4% от мигриралите.

Това е немалка промяна спрямо „нормалната“ 2019 г., когато най-голям процент от сменилите местоживеенето си – 38%, са се преместили от един в друг град. Тогава преместилите се от град в село са втората по големина група, на която се пада двойно по-малък дял – 27.4%. Селото с град преди година са заменили 24.1% от мигриралите.

Най-голям брой от преселващите се в страната са избрали за ново местоживеене област Пловдив – 21 320. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4%, и Смолян – 3.7%. Най-малко преселили се в област Пловдив са от област Разград – 0.2%.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Трима загинаха в кола, премазана между два тира

Те са били семейство от близко населено място. Сред загиналите е 15-годишно дете

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

Трима души загинаха при тежка катастрофа на пътя Монтана – Видин. Сигнал за трагичния инцидентът е подаден малко след 16 часа в събота. Движението и в двете посоки по пътя е изцяло затворено.

По първоначални данни, поради влажна настилка, тир е ударил с ремаркето си движещия се в насрещната лента лек автомобил, който бил притиснат и от товарен камион, пътувал зад него, съобщават от МВР.

Според информацията да момента, от удара на място са починали шофьорът и двамата пътници в колата. Те са били семейство от близко населено място. Сред загиналите е 15-годишно дете.

Трима загинали, включително бебе, в жестока катастрофа в Илинойс

„Камионът се повлече и стана катастрофа. Удариха се пред мен и аз се ударих отзад. Валеше много дъжд. Няма несъобразена скорост, движех се бавно”, каза шофьорът на цистерната, движила се зад автомобила.

Движението и в двете посоки по пътя Монтана – Видин е изцяло затворено. Моторните превозни средства се отклоняват по обходен маршрут.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Президентът Радев: Борисов е изхвърлил хиляди, за да назначи други

Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи и те са се сраснали със столовете

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора, на които властта по право им принадлежи и те са се сраснали със столовете. Това заяви президентът Румен Радев в село Руня в отговор на журналистически въпроси за смяната на кадри на управленски нива в изпълнителната власт.

Държавният глава заяви, че при управлението си Бойко Борисов е осъществил „погром на цялата администрация, на службите за сигурност“, като стотици, хиляди хора са били изхвърлени, за да бъдат назначени други. „Миналата година само в ДАНС над 50 човека бяха освободени. Тогава трябваше да се задават тези въпроси“, заяви Румен Радев.

Помолен да даде оценка на първите дни работа на служебното правителство, президентът посочи, че „започва да се връща държавността в България“, а това е най-важната задача пред министрите. „Българите трябва да бъдат убедени, че има укрепване на държавността, че се връща нормалността. Два месеца са прекалено малък период, за да се направят съществени неща, но аз съм убеден, че хората, които са в този кабинет, ще направят всичко възможно българите да го усетят“, допълни държавният глава.

Още рокади: Смениха шефката на БАИ, тя се оплака от реваншизъм

Служебният кабинет е длъжен там, където може, да даде светлина за начина, по който се е управлявала България, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали служебното правителство ще вземе отношение към сигналите, постъпили в т.нар. Комисия по ревизия в 45-ото Народно събрание. „Трябва да уточним понятието „ревизия“ – това е законово установена процедура с ясна методология. За два месеца е абсолютно наивно да мислим, че може да се направи ревизия за 10 години управление“, посочи още Румен Радев, но допълни, че „всички случаи, при които бъдат установени нарушения на закона и корупционни практики, трябва да бъдат и показани, и пресечени“.

„Внезапният напън на господин Ананиев да се пише на герой, който с тялото си брани шефовете на агенциите от уволнение, е повече от комичен“. Така президентът отговори на въпрос за твърденията на Кирил Ананиев, които той направи вчера.

„Всеки паметник е свидетел на своето време. Аз съм против премахването на паметници“, каза Румен Радев, помолен за коментар на исканията за демонтиране на Паметника на съветската армия в София.

Държавният глава Румен Радев е в село Руня, където участва в церемонията по откриване и освещаване на паметника на загиналите жители на селото във войните на България. По-късно днес, в Дряновския манастир, президентът ще участва в тържествената церемония по случай 145 години от Априлската епопея.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Германия облекчава мерките за влизане в страната на българи

За пристигащите от България задължението за поставяне под карантина се прекратява при определени условия

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Германия облекчава мерките при пристигане в страната за гражданите, пристигащи от България, които са ваксинирани или преболедували COVID-19. Министерството на външните работи на Германия информира посолството ни в Берлин за новите правила, съобщиха от българското МВнР.

Според тях за пристигащите от България задължението за поставяне под карантина се прекратява след представяне на удостоверение за оздравяване след коронавирусна инфекция, имунизация или негативен тест за COVID-19. Тестът може да се представи до 48 часа след влизане в страната. Съответните документи за имунизация или преболедуване могат да се изискват от компетентните органи преди началото на пътуването.

Изключение от задължението за тест и удостоверяване са децата под 6-годишна възраст, както и екипажите на самолетите.

Случаите на коронавирус в Германия спаднаха под смятано за възлово равнище

Необходима е регистрация в електронната система – www.einreiseanmeldung.de.

При технически проблем със сайта може да се попълни т.нар. „заместващо известие“, което също е на български език: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/Bulgarien.pdf

Подробна информация за режима на влизане в Германия и ограничителните мерки е публикувана на сайта на МВнР на следния адрес: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Germany

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Бърни Мадоф, който управляваше най-голямата пирамида в света, е мъртъв

Той е извършил измами за 65 млрд. долара

Затвори