Открийте ни и в

СВЯТ

България – 45-та за отглеждане на деца в света. Най-добре за тях е… Норвегия

публикувано

на

Снимка: flickr

България заема 45-то място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Докладът е изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание „Ланцет“ и Детския фонд на ООН Unicef, цитирано от БГНЕС.

Документът, озаглавен „Бъдеще за децата на света?“, започва с отрезвяващо твърдение: „Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн”.

Създаден е индекс, който измерва степента, в която децата „процъфтяват” в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн. На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Експертите, изготвили доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот.

От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Италия достигна пика на заразата. Какви са новите предизвикателства?

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Италия достигна пика на заразяване с коронавирус. Това твърди ръководителят на италианския Висш институт по здравеопазване Силвио Брусаферо, който представи нови данни в сряда, съобщава „Дневник“.

Новите притеснения на здравните власти в Рим са, че преди да започне слизането по кривата, предстои трудната задача да се прекоси платото – дългия период, в който кривата на заразяванията може да прави леки колебания нагоре и надолу без драстични промени. Това не е победа в схватката, която Италия отдавна нарече „война“; болестта не е надвита, а само овладяна за известно време и в условията на тежки ограничения и данните за скока в заразените потвърдиха това.

Последните числа са обнадеждаващи. Едва малко над 4000 бяха новите случаи в понеделник и вторник, а в сряда се увеличиха до 105 792-ма от 101 739 за ден. В четвъртък те наближиха 111 хил. след увеличение – 4782 за ден – но техният относителен дял в общия брой потвърдени случаи не е голям.

Новите починали отново достигнаха стойности, които само допреди две седмици бяха определяни като шокиращи, със 727 жертви, но това е спад при „рекорда“ от 919 преди броени дни. Ръстът в новите заразени обаче допреди седмица и половина равномерно се увеличаваше със стотици всеки ден.

При това едва 1565 души са заразените в Ломбардия, най-тежко пострадалата област, при двойни или тройни дневни стойности преди седмица. Днес 394 са починали там, докато миналата седмица някои дни надхвърляха 500.

Пикът на епидемия идва, когато броят заразени за ден е достигнал най-високата си точка. Това изглежда факт – между 4000 и 5000 заразени в последните дни предполагат, че страната може да смята най-лошото, времената с близо 7 хил. нови болни на ден и то най-вече в Ломбардия, за отминало. Не бе отчитан до вторник и ръст на новите случаи от едва 4% – най-ниската точка, откакто започна кризата. Днес те нараснаха до 4.5 на сто. Преди четири дни бе 8%, преди малко над 10 дни – 16% спрямо броя на потвърдените случаи ден по-рано. Този процент е важен за щабовете по целия свят, установяващи дали новите случаи растат експоненциално или линеарно.

За държава, засегната колкото Италия, това означава, че светлината в края на тунела се вижда само отдалеч. Болниците са препълнени, агенциите не могат да се справят с всички погребения.

Рискът за Южна Италия остава, въпреки че Северна Италия бе най-засегната. Когато започна затягането на мерките в Ломбардия, Венето, Емилия-Романя и Пиемонт, хиляди италианци потеглиха на юг и подпомогнаха ръста на случаите, който в няколко области остава двуцифрен. Друг проблем на юг, по-беден и по-слабо икономически развит, е социалното напрежение, след като блокадата излага на още по-голям риск уязвимите групи от населението. В най-големия сицилиански град Палермо се появиха сведения, че престъпни групи използват социалните мрежи, за да планират атаки срещу магазини, и се наложи засилено полицейско присъствие.

Трябва да се внимава, предупреди Брусаферо. Новите заразени ще се стабилизират в следващите дни и след това ще започнат да намаляват, но ако мерките не останат, кривата отново може да тръгне нагоре. „Засега е трудно да си представим, че обичайните дейности могат да продължат отново в кратък срок,“ каза той. Фактът, че няколко поколения съжителстват, често в един дом или в един квартал или град или дори да не е така, са в ежеседмичен контакт, може да създаде нова опасност при връщане на соицалния живот.

Щабът за мерките срещу коронавируса в Италия предвижда, че във втората или третата седмица на май да се стигне до ситуация, в която да няма нови случаи. Това е преценката на Института за икономика и финанси „Ейнауди“ в Рим.

Всички мерки би трябвало да останат в сила поне до Великден, ако се съди по думите на здравния министър Роберто Сперанца. Животът обаче няма да се върне веднага след това. И то не само в работата на бизнеса – известно разстояние между италианците ще трябва да се запази засега. В интервю за „Кориере дела сера“, цитирано от агенция „Анса“, ръководителят на Службата за гражданска защита Анджело Борели казва, че макар разстоянието от метър да се спазва трудно, когато не е наложено: „ще трябва да сме способни да се доближаваме до другия постепенно, без да губим доверие.“

Надеждата не е само за Италия. И Световната здравна организация обяви, че в Европа има признаци на стабилизация. Майк Райън, който отговаря за извънредните здравни ситуации в СЗО, каза, че „силната надежда“ е за наближаващ пик и в Италия, и в Испания и че блокадите, въведени преди няколко седмици, вече започват да дават плодове. Новите случаи вече отчитат каква е била заболеваемостта преди две седмици.

Заразата обаче „няма сама да си отиде“ и намирането и изолацията на пациенти трябва да продължи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Актьор от Star Wars почина от COVID-19

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. geo.tv

Британският актьор Андрю Джак, който участва и в хитовата поредица „Star Wars“, почина на 76-години, след като получи усложнения, след заразяване с Covid-19.

Джак изигра ролята на майор(а след това генерал) Емат в „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens“ и „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi.“

Той е озвучил и голям брой блокбъстери, сред които и „Guardians of the Galaxy,“ „The Lord of the Rings“ and „The Avengers.“

Агентът на Джак, Джил МакКълог, съобщи в изявление, че той е починал във вторник в болница в провинция Съри, Англия.

„Андрю живееше на един от най-старите работещи лодки на Темза. Той беше жестоко независим, но безумно влюбен в жена си, също и треньор по диалект, Габриел Роджърс“, каза МакКълог. „Трагично е, че тя е поставена под в карантина в Австралия, след като е долетяла от Нова Зеландия миналата седмица. Тя не можа да се види с него или да разговаря с него в края на живота му и има вероятност погребението да не бъде проведено.“

„Той все още работеше в пълна сила, в момента работеше върху новия Батман“, добави МакКълог.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Европейските учени разработиха материал, който елиминира фалшивите отрицателни резултати от тестовете за COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Учени от Европейската комисия са разработили нов контролен материал за проверка в лаборатории на правилното функциониране на тестовете за коронавирус и предотвратяване на погрешни отрицателни проби, предаде пресслужбата на институцията.

В България от тези материали вече са предоставени на четири акредитирани лаборатории – две в София, във Варна и Стара Загора.

Скорошно изследване на Европейския съюз показа, че липсата на позитивен контролен материал е едно от основните предизвикателства пред лабораториите за осигуряване на ефективно тестване. Позитивният контролен материал гарантира, че тестовете ще дават верни резултати. По този начин материалът гарантира, че тестовете не дават отрицателни резултати при заразени хора. Материалът представлява синтетична, незаразна част от вируса.

Материалът ще бъде предоставен на акредитирани лаборатории в държави – членки на ЕС. Готови за изпращане понастоящем са 3 хил. екземпляра. Материалът е с висока концентрация, поради което много малък обем е достатъчен за контрол на един тест. По този начин един екземпляр от материала предоставя възможност за контрол на до 20 хил. индивидуални теста. С трите хиляди екземпляра, които ще бъдат предоставени на национални лаборатории, могат да бъдат проверени до 60 милиона теста.

Стела Кириакиду, комисар за здравеопазване и безопасност на храните, заяви: „Бързите и ефективни тестове са в основата на нашата стратегия за борба с коронавируса. Работата на учените в Европейската комисия за разработване на нов контролен материал ще позволи проверката на около 60 милиона теста. Това е важен успех на нашите учени, който ще е от критична важност и в момента, в който започнем да намаляваме мерките за социална дистанция.“

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Това е пример за науката на ЕС в действие – да бъдем в подкрепа и полза на гражданите при криза точно когато е необходимо и където е необходимо. Съвместният изследователски център към ЕК (JRC) идентифицира този проблем пред справянето с кризата и веднага се зае с неговото решаване. Новият контролен материал ще подобри способностите в ЕС да отговорим на кризата и ще предотврати загубата на ценен ресурс за провеждане на неефективни тестове.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada