Българи в Калифорния отказват да се евакуират заради бушуващите в щата невиждани пожари, защото не искат да оставят фермите си с канабис. Сънародниците ни са част от собствениците на плантации в планината Поуст Маунтин, която огънят обгражда.

Някои от тях имат свои ферми там, други работят при тях и не откликват на призивите на местните власти да се евакуират. Страховитите горски пожари в Калифорния достигнаха рекордна площ и се превърнаха в първия в съвременната история пожар, обхващащ 1 милион акра (4 млн. декара или близо 4050 кв. км).

Ройтерс съобщи, че групата пожари „Август“ се е разширила над 4 млн. декара, което я издигана от обикновен „мегапожар“ до нова класификация, „гигапожар“, най-големият пожар в съвременната история на щата.  В района Тринити, в който се намира планината с българските плантатори, има около 40 легални ферми за канабис, за чиито собственици сега е един от най-важните моменти в годината. За тях и отказа им да напуснат района Los Angeles Times е направил обширен материал в един от последните си броеве.  Доброволка към пожарникарската служба. Сн.: U.S. Forest Service[/caption] Всяка ферма отглежда продукция за

повече от половин милион долара

и дори повече, а голяма част от собствениците са прибрали реколтата преди около седмица-две и са готови с цената на живота си да я запазят от крадци или пламъци. Повечето от притежателите на плантации са представители на народа Хмонг – азиатска етническа група, дошла от Лаос и Югоизточна Азия.

Сред тях обаче има и българи и руснаци, преместили се тук, привлечени от красотата на района, пише LA Times. И не само. Защото според една от оценките само на законната стока, добита в района, цената й е $20 милиона. „Тук има милиони долари, милиони и милиони долари от марихуана“, казва Нейт Трухийо, с който изданието разговаря, докато прави репортажа си. Българските плантатори на канабис в Калифорния често наемат сърби, черногорци и македонци, пише „България днес“. Плащат им по 5000-6000 долара месечно. Финансовият стимул кара и работниците да останат и да отказват евакуация въпреки реалната опасност да загинат в пожарите. Освен легални производители българи в Калифорния се занимават и нелегално с отглеждане на канабис. Преди време BG VOICE писа за Мартин Радославов Атанасов, който

бе арестуван в Сан Хуан Ридж

Невада каунти, за отглеждане на марихуана, за продажба и незаконно притежание на амуниции. 48-годишният българин бе освободен под парична гаранция от $2500. Разследващите обявиха, че Атанасов е в страната без статут, а в документите му пишело, че е служител в казино. От него властите иззеха 2240 марихуанови растения, 45 кг марихуанов цвят и още 180 кг марихуана със стеблата. Сега по данни на властите и на местните жители в района на плантациите остават около 1000 души – това е така нареченият Изумруден триъгълник, където е съсредоточено може би най-голямото производство на канабис в САЩ.

Собствениците на ферми често показват с оръжие, че външни хора там са нежелани. Куршумите обаче не могат да спрат пламъците и да опазят продукцията от пожарите. Въпреки това местните хора са решили да опазят това, което имат. Сюзън Боуър, която живее в Поуст Маунтин от 1973 година и е останала в къщата си по време на множество пожари, няма да се изнесе и сега. Тя споделя пред LA Times, че ще напусне, когато започнат да горят дърветата и тревата до оградата на къщата й. Тя и съпругът й имат план за „авариен изход“, ако гората потъне в пламъци, и смята, че такива пожари са част от живота в дивите местности. Много от останалите отглеждащи канабис жители на района също не вярват на властите, преживели са много пожари и смятат, че ще намерят начин да се спасят, ако огънят стигне до техните врати.  Пожарните власти в района съобщиха на собствениците на ферми, че ще направят всичко възможно да запазят продукцията им, но

няма да рискуват живота на огнеборци

за да спасят живота на жители, които отказват да се евакуират. „Трябва да е ясно, че няма да умираме, за да спасим хора. Това не е нашата работа“, каза говорителят на федералната противопожарна служба Майк Макмилан. „Ще тропаме от врата на врата и ще предупредим още веднъж“, каза той. „При всички положения, ако решат да останат и възникне опасна ситуация... ние няма да рискуваме животите си“, каза още Макмилан.