Открийте ни и в

Българи в Канада

Българи в Канада се готвят за всеобщ протест през септември

„Мафията постави Родината на колене“, констатираха с тъга сънародници от Монреал.

публикувано

на

Протестът във Ванкувър

Шеста поредна седмица протестирaт българите във Ванкувър, Канада. „Това е малката ни битка в голямата борба за свободна България. Изглежда, че само тези, от които зависи тази свобода, не разбраха какво трябва се направи“, каза Красимира Стоянова. Българите във Ванкувър искат светът да знае, че България не се търгува. Те биха се върнали в България, но не и при сегашното управление.

И българи в Монреал поискаха оставка

В неделя мощни викове за оставка огласиха Монреал.

Мафията постави Родината на колене“

казват с тъга сънародниците ни. Българите в Монреал са категорични, че ситуацията в България вече не касае само хората на място, но и сънародниците ни в чужбина.

И българите в Торонто протестират вече няколко седмици. През изминалата седмица те се включиха в онлайн протести и показаха свои плакати. Илия Илиев казва, че управляващите в България трябва да се погледнат в огледалото. Друга българка казва, че не иска да гледа повече как живеят роднините й в България.

Българи от Отава се включиха във виртуален световен протест под наслов „Нека бъдем заедно! Да направим промяната веднъж и завинаги“. Ралица Чолакова, която живее от години в Отава, е предала на канадски политик, който е бил в България през 1989 г., писмо от българите в цяла Канада с исканията им за оставка на Бойко Борисов.

Българка по време на виртуалния протест в Отава

Освен това тя помага за организацията на всеобщ протест на българите в Канада пред канадския парламент, който да се състои на 13 септември.

 


По света: Европа, виж България!

Българи и от други точки на света продължиха да протестират в подкрепа на сънародниците в Родината. И в Германия, и във Великобритания, и в Испания, и Австралия за пореден път се солидаризираха с исканията за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Дeмoнcтрaции имaшe в чeтири гeрмaнcки грaдa – Бeрлин, Мaнхaйм, Мюнхeн и Щутгaрт. Тaкивa прoтecти прeди дни имaшe прeд посолството на Германия в България. Бългaритe призоваха гeрмaнcкoтo прaвитeлcтвo дa прoмeни oтнoшeниeтo cи към cтрaнaтa и да излезе с пoзиция cпрямo дeйcтвиятa нa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo.

„Нашите искания са ясни и категорични. А те са за върховенство на закона в една правова и демократична държава, каквато България трябва да бъде като пълноправен член на Европейския съюз“, заяви Валентин Величков, протестиращ в Берлин.

Според Диляна Чирпанлиева, която е част от протестите в Мюнхен, на първо място протестът е антикорупционен. „Искаме да видим адекватна борба с корупцията, електронно гласуване, адекватна съдебна реформа от хора, които са спечелили доверието ни“, посочи тя.

Протести за пореден път имаше и през уикенда.

Във Виена се проведе четвъртото организирано недоволство на българите там. Този път демонстрантите символично завързаха очите си, показвайки недоволството си от мълчанието на европейските институции. Всички там се подписаха в писмо, което ще бъде връчено официално в представителството на Европейската комисия във Виена. А следващата седмица българи в Брюксел ще протестират пред Европейската комисия срещу „престъпното управление на България“.

Протести имаше и в Осло, Лондон, Хамбург, Амстердам, Бостън.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено