Открийте ни и в

България

Българи в САЩ и Канада протестират срещу професор от СУ, набеден за ксенофоб

„Професорът задава въпроса – „Възможно ли е България да стане Еврейска държава“? Заявява, че под един процент от евреите в България владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“

публикувано

на

Сн.: btvnovinite.bg

Българи от САЩ, Канада и Европа, членове на международна анти-расистка мрежа “ЗА свят без расизъм и ксенофобия” организираха протест срещу лекциите на проф. Михаил Мирчев по “Социална работа с ЕТНОгрупи” в Софийски университет, станали наскоро известни в чужбина след публикуването им в интернет.

Шокирани от расисткото и ксенофобско съдържание на лекциите, те изпратиха Отворено писмо до институции и организации, свързани професионално с проф. Мирчев. Сред получателите на писмото са Софийски университет, Университета за национално и световно стопанство, Българска социологическа асоциация и Фондация за европейски прогресивни изследвания (FEPS) в Брюксел. “Търсим междунарoдна подкрепа за силно противопоставяне на промотирането, асоциирането или наемането на работа на проф. Мирчев”, се казва в писмото.

Няколко дни по-рано студенти от Софийския университет, където Мирчев е преподавател, също го

обвиниха в използване език на омразата

Според тях професор Михаил Мирчев масово употребява расистко, ксенофобско съдържание в лекциите си по дисциплината „Социална работа с етно групи“. Затова от Студентско общество за равенство се обърнаха с отворено писмо до образователния министър и ректорите на Алмаматер и УНСС, с искане за незабавното уволнение на преподавателя.

Острата реакция на част от студентите идва, след като професор Михаил Мирчев, който е хоноруван преподавател в Софийския университет, преди дни качва онлайн лекциите си собствения си канал в една от онлайн платформите. Според студента Стойо Тетевенски лексиката, използвана от професора, е крайно дясна, насажда расова омраза и нарушават принципите, на които се изгражда университетското образование.

„Той например нарича ромите в България – доста агресивна общност, с много агресивно поведение. Нарича бежанците от Афганистан, Ирак, Сирия и Африка, че са

дълбоко необразовани хора, неспособни да учат

обясни Тетевенски.

Списъкът продължава и в друга лекция на професора, чиято тема е свързана с еврейската общност.

„Професорът задава въпроса – „Възможно ли е България да стане Еврейска държава“? Заявява, че под един процент от евреите у нас владеят държавата и капитала, медиите и изкуството. Т.е не става въпрос за факти, не става въпрос за обективно представяне на наука, а става въпрос за предизборната кампания на Хитлер“, обяснява студентът.

От организацията на евреите у нас остро осъдиха използвания език в преподавателската дейност на професор Мирчев.

„Абсолютно сме изумени как в алма матер се дава трибуна за подобни ксенофобски изказвания. Как е възможно в 21-ви век, в страна от ЕС, и в най-големия университет у нас да се споделят подобни възгледи“, посочва председателят на еврейската общност „Шалом“ доц. Александър Оскар.

А в една от лекциите си професор Мирчев се обърнал към една от студентките: „На мен ми се иска

вие жените да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече“!

„Ние желаем неговият договор да бъде прекратен. За нас този човек няма място в нашия университет, нито в който и да било друг. Затова апелираме също и ректора на УНСС да обърне внимание на проблема“, заяви Тетевенски.

Проф. Михаил Мирчев е отказал да коментира обвиненията срещу него.

Лекциите на проф. Мирчев имат един проблем – че той е склонен да споделя собственото си крайно мнение по всякакви въпроси със студентите, а те създават стереотипи. Това каза в предаването „120 минути“ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

„Големият въпрос се завъртя около това дали има реч на омразата, дали става въпрос за фашизъм, смели неща. Моето мнение не е чак толкова крайно.

Смятам, че няма чак такива неща и мога да го докажа, ако тръгнем да спорим. Спорът е излишен, защото е достатъчно това, че

виждам стереотипи в тези лекции

Когато един преподавател вкара в главите на студентите такива стереотипи – това е вредно.

Дори да бъде съвсем добронамерен един преподавател и да иска да подготви бъдещите социални работници за работа с този тип групи, с определени малцинства и т.н., той не им прави услуга нито на студентите, нито на представителите на малцинствата, когато създава в главите на студентите стереотипи, защото те ще отидат да работят с тези социални групи с предварителни предубеждения“.

Ние получихме писмо от студентското общество за равенство, което и друг път се е обръщало към мен, обясни ректорът на СУ.

Лекции на проф. Мирчев са станали публични, защото той ги е качил във „Фейсбук“ и всеки може да ги види, поясни проф. Герджиков.

„Видях и поведението на студентите в тези лекции. Първо – те не успяват да разберат какво се случва – в някои случаи те трябва да посрещнат критично това, което казва преподавателят. Не всичко, което преподавателят, който и да е той, твърди, е вярно.

Второ – самият той често говори с провокативен тон, казва някаква теза, която след това опровергава и дори посочва, че

става дума за елементарно мислене

Студентите не схващат често тази разлика. И те приемат тази теза, като нещо, което той твърди, и започват да го повтарят.

Дори да не става въпрос за реч на омразата, а за загриженост за това бъдещите социални работници да са подготвени за разликата в работата с определени групи, не можем да оправдаем това, че преподавателят използва стереотипи, които очевидно ще вредят и на социалния работник и на този, който има нужда от социална грижа“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Намериха 600 кг сирене с изтекъл срок в пловдивски склад

Десетки складове за търговия на едро с млечни продукти бяха проверени при мащабна акция на полицията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Десетки складове за търговия на едро с млечни продукти бяха проверени преди дни при мащабна акция на органите на реда в Пловдив. Бяха засечени и негодни храни.

600 кг сирене с изтекъл срок на годност беше открито в новопостроена складова база в Пловдив при акция на Икономическа полиция, извършила проверка в десетки търговски обекти. Според полицията сиренето е било предназначено за продажба в търговската мрежа.

„Ние намираме стоката наравно с другите стоки, които са предназначении за продажба в съответния обект, който е бил проверяван. Това не му е първото нарушение. През 2019 г. също са намерен стоки с изтекъл срок на годност, но от друг вид млечни продукти“, коментира Георги Боюклиев, зам.-началник на отдел Икономическа полиция при ОД на МВР-Пловдив.

Търговецът, който е на пазара от 20 години казва, че наличието на негодния продукт с небрежност на служителите и е готов да плати наложения му акт. Според него пандемията също оказва влияние, тъй като по друго време стоките му не залежавали в склада.

„Сиренето изтече на 4 януари. По една или друга причина служителите не са го видели, за да го прехвърлят към склад за негодна продукция, която трябва да отиде към екарисаж Варна. Поради общата икономическа ситуация в страната заради коронавируса и многото затворени обекти, ресторанти, оттам дойде слабата продажба, поради което сиренето застоя и не можеше да се продаде“, обясни Николай Стефанов.

За изминалата 2020 г. Агенцията по храните в Пловдив е насочила към унищожаване 1700 кг храни с неясен произход или с изтекъл срок на годност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Разчистиха напълно плаващото сметище в река Искър

И след почистването реката продължава да носи боклуци

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: AP/БТА

Плаващото сметище в река Искър, което се образува на стената на ВЕЦ „Своге“, е напълно разчистено. Извадени са от водата общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика дървета.

„Това е планина от боклуци, това не е само битов отпадък. Поставят се много въпроси дали не следва да се направят някакви оградителни съоръжения, за да се улавят боклуците“, каза пред bTV кметът на Своге Илия Богданов.

Сн: bTV

Сн: bTV

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Шефът на ПСС: Загиналият в Пирин младеж не е имал шанс да оцелее

Районът на инцидента е бил забранен за спускания

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: btv.bg

Загиналото момче не е имало шанс да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 метра, а ходът ѝ е бил от порядъка на километър. Това каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев на брифинг във връзка с инцидента в Пирин вчера.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Най-красивите коледни базари в света

Горещи наденички, греяно вино и много светлини – ето ги 10-те най-приказни места преди Коледа

Затвори