Открийте ни и в

Български истории

Българи в Чикаго ще създадат Координационен съвет

публикувано

на

В Чикаго има много наши организации и всяка иска да реализира проекти за подпомагане или популяризиране на общността ни. Немалко са критиките, че своеобразната конкуренция обаче пречи.
С опит за решение по въпроса излязоха от сайта Eurochicago. Петър Стаматов, който стои зад него, инициира среща на активните българи, която се състоя на 13 април. На нея той предложи създаване на Координационен съвет, който да канализира процеса по осъществяване на проекти и да улесни общуването на българската диаспора с американските институции и обществото като цяло. Стаматов представи идеята си пред няколко десетки гости в центъра „Магура“. Сред присъстващите бяха представители на културни организации, на бизнес средите, на медиите, на духовенството и други. Присъстваше и консулът ни в Чикаго Иван Анчев. Той подчерта, че е само наблюдател, а не държавен надзорник.
Дискусията започна с въпроса имаме ли нужда от още една „организация“. „За да решим този въпрос, първо трябва да направим анализ на събитията досега и на други предишни опити за подобна инициатива”, каза Кина Бъговска от Българо-американския център за културно наследство. „За да изляза с това предложение, аз съм стъпил точно на това“, отговори Стаматов. „Но също съм проучил как стоят нещата в общности като украинската. Там има подобни структури и те много по-лесно уреждат

кой и къде да ги представи пред американците

Така те получават по-голяма видимост от нас и успяват да са по-сплотени“, допълни още той.
След изказване на различни мнения за това как и ние да станем по-сплотени, присъстващите се съгласиха, че има нужда от подобряване на координацията между различните обществени единици, а също и между хората. Дискусията продължи, като Стаматов обясни виждането си за структурата на съвета. Той ще има две камари. На долното ниво ще действат избрани от общността представители, а на горното – няколко лиги или алианси от различните сектори (културни организации, училища, бизнеси). Всяка лига ще избира един или няколко свои представители. Долната камара ще подава на горната информация какво общността иска да бъде свършено през годината, а горната ще помага за реализацията. Долната камара ще се избира с мажоритарни избори, горната – по усмотрение на членуващите (с избори, с назначение или след заплащане).

Консулът ни Иван Анчев призова съвета да се занимава с наистина важни каузи като тази за спасяването на църквата „Свети Иван Рилски“ или издигането на наши сънародници за постове в местното американско управление. „Само така ще надхвърлим нивото „коледни концерти“, с което сме познати в момента“, каза той.
Мнозинството гласува за създаване на съвета. Петър Стаматов обеща да продължи с още разговори с представители на отделните лиги и с провеждането на същински избори за долната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА