Открийте ни и в

КРИМИ

Българи ограбват богаташки къщи в Коста дел Сол

Сънародниците ни се правели на художници или туристи, за да не будят подозрение

публикувано

на

Сн.: Flickr

Българи, преструващи се на туристи или художници, обикаляли богаташкия Коста дел Сол в Испания и набелязвали къщи, които по-късно обирали. Преди това те се прочули и в други части на страната, затова и били издирвани от полицията. Двамата са си признали за 4 обира, но се смята, че са отговорни за много повече.

Българите били издирвани под операция „Корехидор”. Началото й е дадено, след като собственици от различни места по крайбрежието започват да подават сигнали, че им липсват ценни предмети от дома, въпреки че

няма следи от взлом

Полицаите подозират, че са използвани т.нар. магически шперцове, които не оставят следи и които били масово използвани от български бандити в Испания. Оказало се точно така.

Двамата българи се местели през няколко месеца из страната, за да не се набиват на очи. Последно се нанесли в град Фуенхирола, където и били задържани, разказва „България днес“.

При обиска в дома им били намерени бижута, чанти, парфюми, 1450 евро и инструменти. Разследващите имат основания да смятат, че основното скривалище за откраднатото обаче е някъде другаде. След задържането им е била проверена щателно колата, с която двамата се придвижвали. Оказало се, че под нея, към шасито, са били лепнати магнитни кутии, в които крадците държали ключове, друга техника и отмъкнатото – основно бижута и пари.

Според криминалисти българите и преди са правили подобни обири.

Не е ясно дали в случая става въпрос за група, за която се разбра преди време.

Тогава бяха задържани четирима – трима мъже и жена. Групата бе смесено българо-испанска, а участниците – от 31 до 51 години.

Разследването е започнало още през декември миналата година в резултат на подадена жалба. Мъж от Аликанте твърди, че домът му е бил обран и изчезнали

много бижута, мобилни телефони и електронни устройства. Криминалистите започнали работа, но тя се оказва много трудна. Причината е, че в къщата няма никакви следи от присъствие на чужди хора. Не са счупени врати или прозорци, затова полицаите отначало дори

имат съмнения в самия сигнал

През следващите месеци става ясно, че обирът си е съвсем реален и е дело на групата, която всъщност е много активна и действа най-вече по Средиземноморското крайбрежие. Членовете й непрекъснато пътували и правели удари на най-различни места. Прибирали пари и ценни предмети.

По-късно откраднатото било продавано на черния пазар и от него крадците също получавали доста високи суми. Част от жертвите изобщо не разбирали, че са ограбени, заради липсата на всякакви улики за евентуално престъпление. Смятали, че са загубили ценен предмет, и търсели вината в себе си или у близки.

Начинът на действие на престъпните банди, действащи с т.нар. вълшебен шперц, е доста любопитен. При него се набелязва къща, като един от членовете на групата предварително проучва в района и в самата сграда да няма камери. След това вратата се отваря с подправен ключ. Това било дело на други двама от бандата, които след като свършвали работата си в съответния дом, винаги заключвали. Действали с ръкавици и подходящи дрехи, за да не оставят дактилоскопични следи и евентуално разследващите да намерят и сравнят ДНК.


Вълшебният шперц

Шперцът се прави, като в ключалката се вкарват миниатюрни алуминиеви пластинки. Влизат само по определен начин в патрона и те се подреждат така, че да може да се копира ключът. Алуминиевите листчета се изваждат, като се запазва подредбата и след това се прави перфектен дубликат на ключа. По този начин се осигурява достъп до къщата, без да се оставят следи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА