Открийте ни и в

BG Личности истории

Българи, с които може да сме горди

публикувано

на

Часове след като написах колонката си през миналата седмица, посветена на схемите, чрез които Русия финансира своето политическо влияние в Европа и САЩ, се появи разследване на “Капитал”, което разказва за подобна схема с български компании, свързани с псевдопатриотите от “Атака” (повече на страница 6). И преди сме писали за руските връзки и финансиране на хора и политически сили от този спектър, както и за несъмнената им топла връзка с Държавна сигурност, която е била маша на съветското КГБ. Но за разлика от САЩ в България няма да чуете за разследване на руска намеса в политическия живот, няма да има специален прокурор, нито обвинения, камо ли присъди (дори и малки като 47-те месеца за бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт). Защото в България политици, прокурори и съд отдавна са напазарувани на едро от Кремъл. А българите масово сочат руския диктатор Владимир Путин като пример за “лидер” (54% одобрение към януари според изследване на “Галъп”). Нищо че истинските лидери не убиват и не затварят противниците си, не ограничават свободата на словото и правата на различни социални групи, а успяват да поведат хората доброволно в това, в което вярват. Ще имаме още много поводи да коментираме руските ходове из Европа и САЩ.

Но нека се фокусираме върху българите, които и тази седмица ни правят горди. Българският учен д-р Владимир Кефалов бе удостоен днес в Ню Йорк с престижната Бреслерова награда за 2019 г. за големите му заслуги в изучаването на човешкото зрение. „Д-р Кефалов е звезда в областта на изследванията на зрението”, казват от организацията, която присъжда отличието. Повече за него може да прочетете на страница 11.

През миналия уикенд за трети път през последните 20-ина години в България се върна актьорът Димитър Маринов от спечелилия „Оскар“ за най-добър филм “Зелената книга”. И той, и д-р Кефалов са повод за национална гордост. Около Маринов се разрази буря от коментари за развятото флагче на сцената на Долби тиътър. Но хора като тези двамата наши сънародници са наистина повод всички гордо да развеем флага. И тук ще приложа един цитат от Маринов пред bTV: „Пожелавам на всеки един българин, ако един ден ви се удаде възможност да развеете флагчето, имайте причина да го развеете и го развейте гордо!” Повече за неговото посещение в България на страница 32.

Маринов не е единственият наш успял сънародник в Холивуд. Едно красиво и талантливо

българско момиче смени попрището и от килима на художествената гимнастика се изстреля в холивудската мегапродукция „Дъмбо“. Златното момиче на България

Радина Филипова е част от екипа, избран от Тим Бъртън за нова адаптация на историята за Слончето с големите уши. Нейната история разказваме на страница 18.

Повод за гордост са и тези успели българки, които са готови да предадат своя опит, знания и контакти на по-младите ни сънародници, родени в САЩ. За първи път Малко българско училище в Чикаго организира семинар “Силата на българката”. Поводът е 8 март, а на събитието няколко успели българки разказаха на тийнейджърите от училището за техния път в Америка. Не само успехите им, но и желанието да отделят от времето си, за да предадат опита си на по-младите, е още един повод за гордост. Разказваме на страница 12.

Багата също ни направи горди с поредната победа и развят флаг на ринга. Още за мача му с Бен Ротуел може да прочетете на страница 42.

Горд и радостен съм, че и тази седмица имаме толкова много позитивни истории за истински български успехи и стойностни наши сънародници, за които може да ви разкажем. Надявам се и на вас да ви е интересно.

 

Успешна седмица,

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BG Личности истории

„Българинът – ценен като личност, но слаб за обща акция“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В Европейския парламент бе открит бюст на видния български политик и банкер Атанас Буров. С това той получи признание, което безспорно заслужава.

Атанас Димитров Буров е роден през 1875 г. в Горна Оряховица. Той е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919–1920) и на външните работи и изповеданията (1926–1931).

Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на ХХ век заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва.

Откриване на бюста на Атанас Буров в Европейския парламент

Бъдещият политик се ражда като второ дете в семейството на Димитър Атанасов Буров и съпругата му Кинка, по баща Поптодорова. Майката на баща му, Стана Бурова, по баща Михайловска, е сестра на изтъкнатия възрожденски деец, борец за църковна независимост и Търновски митрополит Иларион Макариополски, чийто род произхожда от преселника Андроник от Грузия. Негов близък родственик, братовчед на баща му, е известният български писател и общественик Стоян Михайловски.

По-голям брат на Атанас е видният банкер и един от първите археолози в България Иван Буров.

Буров учи  в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово, откъдето е изключен заради организирана от социалистите стачка. Взема изпитите си за матура като частен ученик с много добри оценки, което му позволява да продължи по-нататъшното си образование в престижни висши учебни заведения в чужбина. Завършва политически и финансови науки в Сорбоната в Париж.

След завръщането си в България ръководи строителството на железопътната линия София–Кюстендил и участва в управлението на редица предприятия.

Атанас Буров получава титлата професор в Свободния университет за политически и стопански науки (днес УНСС), а за заслугите си за развитието на университета по-късно е обявен и за “почетен деятел на Свободния университет“.

Още в ранна възраст Буров се включва в дейността на Народната партия и от 1899 година многократно е избиран за народен представител, а в периода 1911–1912 година е подпредседател на Народното събрание.

След обявяването на Балканската война през 1912 г. крупният предприемач и банкер ускорено завършва Школата за запасни офицери и е единственият действащ депутат, записал се доброволец за фронта. При Чаталджа поручик Буров повежда атака “на нож” и на косъм се разминава с фаталния случай, когато един турски куршум се забива в металната му запалка в горния джоб. Впоследствие е награден с Орден за храброст. През декември се уволнява и отново поема функциите си на депутат и подпреседател на НС.

През 1913 г. е назначен за министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Стоян Данев. През 1919–1920 година оглавява същото министерство в кабинета на Александър Стамболийски.

След Деветоюнския преврат през 1923 година Буров се включва в Демократическия сговор и наред с Андрей Ляпчев оглавява неговото умерено крило. Той е министър на външните работи и изповеданията в трите правителства на Ляпчев (1926–1931).

По време на Втората световна война Атанас Буров е противник на съюза с Германия и на 2 септември 1944 година става министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев, образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.

След Деветосептемврийския преврат Буров е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд. Присъдата е отменена с Решение № 172 на Върховния съд от 1996 година. Помилван и освободен в навечерието на изборите през 1945 година, той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство. През 1947 година се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков.

На 25 октомври е интерниран в Дряново, през 1949 година е изпратен в концентрационния лагер край Дулово. През 1950 година е арестуван и осъден на 20 години затвор, след като е признат за виновен по три обвинения – че е работил за “събарянето и отслабването” на правителството, че през 1946 година е обещавал създаването на чужда военна база във Варна и че е подбуждал “други държави и обществени групи в чужбина” към враждебни действия срещу България. Излежава присъдата си в Шумен и Пазарджик, където умира пред 1954 г.

 

Ето някои мисли на Буров, останали в историята:

„Партията е един инструмент, необходим при всяко конституционно-парламентарно управление. Да се отрекат партиите, то е равносилно да се отрече демокрацията в управлението, да се спре парламентаризмът…“

„Въобще българинът, и по-специално селската маса поради вековното робство под турците е свикнала всеки да разчита на себе си. Българинът е станал ценен като личност, но слаб за всяка обща акция…“

„За всеки здравомислещ човек е ясно, че преди да делиш богатството, трябва да го създадеш.“

„Голямата задача на едно управление е да се създадат начини, чрез които могат да се натрупат повече блага, повече богатства, за да може да се увеличи общото, а оттам и частното богатство.“

„Едно производство засилено изисква като условие предварително едно работничество издигнато, едно работничество обезпечено материално, издигнато културно, което да чувства интереса, който има самото, да запази и засили производството.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG герои

Български фурор с Дарвиновата теория за деца на 19 езика

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българка се превърна в събитие на книжния пазар на над десет езика. Сабина Радева предизвика фурор най-напред във Великобритания с адаптация на Дарвиновата теория за деца. Книгата й е бестселър в британския Amazon и вече е преведена на 17 езика.

Тя живее в Оксфорд. Има две дъщери и две магистратури – по илюстрация и по молекулярна биология. Общото между всичко това е идеята й да адаптира  „Произходът на видовете” за деца.

“Всичко започна като една академична задача за магистратурата ми по илюстрация“, разказва Сабина.

За реализацията търси финансова помощ в интернет. Надявала се е да събере 30-40 последователи. Резултатът надхвърля и най-смелите й мечти – 1399 души застават зад идеята й. Издателствата на Острова реагират незабавно.

 

 Всичките топ 7 издатели

в UK се свързаха с мен и проявиха доста голям интерес”, споделя тя. Остава и самата Сибина да се зарадва на успеха си, защото знае горчивия вкус на несполуката.

“Имам приятели илюстратори, които от години се опитват да пробият и получават предимно откази”, коментира тя опита на другите.

Идеята й да преведе една сложна научна материя на разбираем език грабва и децата й.

“Те си направиха свои научни книги за природата и за животните“, смее се българката.

Неслучайно момичетата са и първите редактори на Сабина.

„Голямата ми дъщеря провери текста ми по едно време и каза, че му липсват прилагателни. Аз изпаднах в паника и започнах да му слагам прилагателни”, разказва Сабина.

Книгата е предназначена за читатели от 4 до 12 години, но Сабина вярва, че техните родители също ще й се насладят.

И макар да е на пазара като книжно издание от началото на февруари, вече има няколко ласкави отзива от читатели. Разбира се, най-впечатляващият

 от тях е на Ема Дарвин

“Това е много важен проект, осъществен по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните картинки разказват заедно историята за произхода на видовете и на самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование”.

Ема Дарвин е праправнучка на Чарлз Дарвин, чиято еволюционна теория Сабина Радева на практика пренаписва или по-скоро рисува в съвременен вариант. Така че нейната оценка е много важна, още повече че самата Ема е доста успешна писателка на Острова. А и да се адаптира труд, който се смята за основополагащ в историята на науката, е доста дръзко начинание.

“В момента, в който за първи път видях страниците на Сабина в Kickstarter, знаех, че искам да публикувам нейната невероятна и важна книга. Уменията ѝ като учен и художник я правят идеална, за да създаде тази книга, и съм сигурна, че както родители, така и деца ще открият, че тя е образователна и вдъхновяваща”, казва Анна Барнз Робинсън, един от главните редактори на “Пенгуин”.

През 2008 г. Радева получава магистърска степен по молекулярна биология в Института “Макс Планк” в Германия. Година по-късно обаче започва да се занимава с графичен дизайн. Просто

решава да послуша сърцето си

тъй като още от дете е обичала да рисува и любимото ѝ занимание било да си прави книжки за оцветяване. През 2015 г. получава магистърска степен по илюстрация в Университета в Хартфордшър и точно тогава се ражда идеята ѝ за адаптиране на Дарвин. С публикуването на “Произход на видовете” през 1859 г. английският учен обяснява своята теория, че организмите еволюират с помощта на естествения подбор. Радикалните му възгледи будят духовете до днес и на Сабина ѝ се налага да проведе задълбочени проучвания, преди да се заеме с тяхното преразказване на достъпен за деца език.

“Когато прочетох, че “Произход на видовете” е в първата десетка на най-популярните научни книги за всички времена, си помислих, че това е възможност да приложа своите умения и познания. Докато търсех данни за оригинала на Дарвин, открих, че много родители я подаряват на своите деца и я смятат за настолно четиво. Еволюцията е не само важна тема, но също така и трудна и противоречива, тъй като има много погрешни схващания, свързани с нея.

Помислих си, че както деца, така и възрастни могат да спечелят от една по-достъпна и визуално стимулираща адаптация. Исках да направя книга с картинки, която е артистична, красива, приканва те да я разгърнеш и същевременно дава точна научна информация”, разказа още Радева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Личности истории

Българин с награда „Бреслър“ в Ню Йорк за принос към изучаването на окото

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тя се присъжда от 2001 г. насам от организацията Lighthouse Guild за изтъкнати постижения в сферата на зрителните науки, направени от хора в средата на кариерата си. Състои се от чек за 54 000 долара. Парите са завещани от покойния филантроп Алфред У. Бреслър. Церемонията по връчването й ще се състои през ноември в Ню Йорк.

Д-р Владимир Кефалов (вдясно) заедно с колега пред уред, който им позволява да засекат реакцията на ретината към светлина

„Владимир Кефалов е един от водещите световни изследователи на очната ретина. Неговата работа доведе до нови познания относно механизмите на многобройните смущения на човешкото зрение. Сред които причините за дегенерацията и разстройството на фоторецепторите, нарушаващи възприемането на цветовете и нощното виждане. Те стимулират лечението на загубата на зрението“, се казва в съобщението на Lighthouse Guild.

А председателят на организацията Алън Морс обявява Кефалов за „звезда в сферата на изследването на ретината“.

51-годишният българин е доцент по невронаука в университета „Вашингтон“ в американския град Сейнт Луис, щата Мисури. „Много съм горд. Защото, като погледнах списъка с другите лауреати преди мен, всички те до един са светила в тази сфера“, каза българският учен пред Клуб Z.

Какво точно прави екипът на Владимир Кефалов

Специалистите са се посветили на изследването на зрителните клетки в ретината. Методът се нарича електрофизиология. Екипът на Владимир Кефалов изследва електрическите сигнали на тези зрителни клетки. Те всъщност поглъщат светлината и я превръщат в електрическия импулс, който след това произвежда зрителното възприятие.

Кефалов и хората му изследват тези клетки и от фундаментална гледна точка. Ръководеният от българския специалист екип иска да разбере какви са механизмите, превръщащи светлината в електрически импулс, както и как те се адаптират към светлината и тъмнината.

В момента, в който екипът разбере механизма, по който дефекти в гените водят до слепота, следва нова стъпка. Целта на специалистите е да се опитат да обърнат нещата и да възстановят нормалната функция на клетките. Може да стане чрез генна терапия, т.е. да вкараш обратно нормалния ген, или по друг начин с фармацевтични терапии.

Върховете на генната терапия – момче с вроден дефект проглежда

Генната терапия е достигнала немислими доскоро върхове. Съвсем наскоро с нея е възстановено зрението на 9-годишно момче, разказва Кефалов. Това се е случило в университета в Маями, Флорида.

Детето е имало генетични увреждания. В този случай става дума за липса на ген, отговарящ за възприятието на светлината. В резултат детето не може да вижда.

С помощта на вирус правилният ген му е бил вкаран обратно. И той започнал да произвежда правилния белтък. И зрението полека-лека заработва.

Владимир Кефалов за малко спира да разказва, сякаш е прочел нашите мисли.

„Не, това не може да бъде заглавие. Сещам се какво смятате да напишете, но то просто няма да е вярно. Защото за това изследване, както и за метода му аз нямам абсолютно никакъв принос. Аз просто отговорих на въпроса ви докъде е стигнала терапията“, бърза да успокои топката сънародникът ни.

И обяснява, че такива опити все още рядко се правят с хора. Извършват се предимно върху мишки или маймуни. И са много скъпи. По тази причина почти всичко в тази сфера е на етап клинично изследване. Самият Кефалов е прилагал такава терапия, но върху мишки.

Пътят от опитите до лечението

„Процедурата е следната. Първо такива като мен правят лабораторно изследване, за да видят дали изобщо работи. Ако работи в лабораторни условия с лабораторни животни, например мишки, се правят други опити с примати, да речем – маймуни. Така може да се види дали методът работи в организъм, който е по-близък до човешкия“, обяснява ученият.

Следват няколко фази на тестове, вече с пациенти. Първо се пробва дали лекарството или терапията имат отрицателни ефекти. Необходимо е да не повреждат организма на лекувания.

При положителен резултат следват клиничните изследвания, които се правят от съвсем други хора. Те са безумно скъпи – струват десетки милиони долари. На една контролна група пациенти се дава плацебо или пък те просто са наблюдавани. А на други пациенти се извършва новото лечение. То може да трае няколко месеца, една-две години или повече. Тези хора периодично са изследвани за това дали има някакви отрицателни ефекти. Ако накрая се окаже, че терапията работи добре, федералното правителство на САЩ одобрява това лечение. И лекарствата за него започват да се продават по-масово. При това на доста по-поносими цени.

Казано накратко – Владимир Кефалов измисля методите за функциониране на окото и на клетките, както и начините, по които те да се прилагат. Без тези методи не могат да се извършат следващите стъпки – използване на лекарства, терапии и т.н. Следващият „ешелон“ от специалисти използва тези знания, за да се опита да ги реализира върху хора.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено