Открийте ни и в

Български истории

Българката Рада и “Експериментът” й в Ню Йорк

публикувано

на

Поредното доказателство за българския талант, намерил благодатна почва на американска земя, идва от Ню Йорк. Там на 9 ноември 2019 г. една българка издаде музикален миниалбум. Това е Рада Ангелова, позната в САЩ като агент на хитови мюзикъли на Бродуей. Музикалните проекти на артистичната ни сънародничка се издават под името Рада и Събджект Ту Чейндж (Rada and Subject To Change).

За дебютния си миниалбум „Експериментът“ талантливата българка казва, че е кулминация на много труд, мечти и творческа енергия. Той включва инструментал и четири авторски песни, между които „Нищо не се променя“ и „Защото те обичам.“ Видеоклипът на „Нищо не се променя“ е режисиран от Евгения Радилова, позната в Родината като Ени, една от първите адреналинки от „Господари на ефира.“ Заснет е от Майкъл Тоснър, който има и номинация „Еми“, една от най-престижните награди за телевизионно изкуство в света. Музикален продуцент на „Експериментът“ е Бен Б. Гос, познат на Балканите като Боян Гьошевски, а песните от проекта могат да бъдат намерени на повечето големи музикални платформи.

Ангелова, или просто Рада, както я наричат близките й, идва от театралния свят. Тя е добре позната в Щатите

като агент на хитови Бродуей мюзикъли,

между които „Котките“, „Чикаго“, „Стомп“ и много други. Първите й стъпки в бранша започват с написването на моноспектакъла „Когато тишината избухне“, поставен в Ню Йорк. Тя не изоставя творчеството, дори след като се развива като агент, но то постепенно взима формата на все по-кратки текстове, които я вдъхновяват да започне да пише музика. Предизвикателството идва от това, че тя не знае как да го направи! Не се отказва и решава да подходи към задачата чисто експериментално. Дава име на експеримента си „Събджект Ту Чейндж“ или преведено на български – „Подлежащо на промяна.“

Рада иска да промени това,

че е загубила връзката си с музиката

Като малка тя пее в небезизвестния пловдивски хор „Детска китка.“ Този път обаче е вдъхновена да не е само изпълнител на песни, но и техен автор. След серия опити и колаборации миниалбумът, „Експериментът“ е вече факт, а „Събджект Ту Чейндж“ се превръща в част от името и музикалния образ на неговата създателка.

„Дойдох тук, зад Океана, за да уча. Живея в Ню Йорк от 15 години, а преди това и в Джорджия и Масачузетс“, разказа Рада пред BG VOICE. Тя е благодарна за образованието, което е получила в Щатите, и смята, че до голяма степен колежите, в които е учила, са оформили идеята да се развива в сферата на изкуството. Родена и израснала в Пловдив, Рада завършва хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в града под тепетата, след което взима решение и заминава за Щатите да следва висше. В семейството й няма артисти, но пък има големи фенове на английските групи „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и „Куин“. „Покрай тях открих своята музикалност

и обич към английския език

въобще към музиката в цялостния й вид, чувственост.“

Като тийнейджър в „Детска китка“ тя получава възможността да отиде на няколко турнета в Западна Европа във време, в което е много трудно да се пътува извън България.

„Днес това звучи смешно, но тогава беше така. Когато открих този друг свят, знаех, че искам да видя повече. Така реших да следвам висшето си образование в чужбина и кандидатствах само за университети в Щатите, тъй като тези в Англия бяха непосилно скъпи и тогава не подкрепяха финансово хора от нашия свят“, сподели още Рада.

Интересът на българката към театъра се ражда в колежа „Маунт Холиоук“ в Масачузетс. Връзката й с това сценично изкуство е на няколко нива и продължава и днес да я провокира да се информира за всичко, свързано с него. Рада е горда, че е завършила един и същи университет с две жени,

спечелили „Пулицър“ за драматургия –

Сюзън Лори Паркс и Уенди Уосърстийн. Българката била студентка последна година, когато решила да вземе клас по актьорско майсторство. „Запалих се много“, споделя днес тя.

После взима още два театрални класа и до края на годината вече е решила, че ще се занимава с това професионално. След завършването си заминава за Ню Йорк, театралната столица на света.

„Вярвах, че тук ще намеря моя път. Така и стана. Тук продуцирах първия си моноспектакъл „Когато тишината избухне“ и постепенно навлязох в професията на театралния агент.“ Днес тя има дългогодишен опит в тази сфера и е представител на Бродуей продуценти и техните спектакли, които те искат да пратят на турне в цялата страна.

Рада Ангелова с Евгения Радилова, режисьор на дебютния ми видеоклип.

Работи за компания с почти

100-годишна история в бранша

 Нейната отговорност е както да предизвика интерес към продукциите, така и да спазари всичките им участия при максимално добри финансови условия с театри из всички щати.

Рада си помага с пианото, докато пише песни, но казва, че е далеч от това наистина да може да свири добре на този невероятен инструмент. Амбицирана е да става все по-добра на него и да намери нови артисти за следващи музикални колаборации.

„Имам корени в електронната и клубна музика и много искам да имам проект, рефлектиращ това. Така че търся подходящия продуцент, с когото да работя в тази насока“, споделя плановете си българката. Тя иска и да даде повече от себе си на творческата страна на театъра, свързана с актьорство и писане. „И всичко това искам да се случва между тук и България, а може би и повече там“, споделя надареното музикално момиче.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено