Открийте ни и в

Българи в чужбина

Българка притежава най-големия клуб за салса танци във Вашингтон (ВИДЕО)

публикувано

на

Силвия Алексиев

Чували ли сте, че жителите на Вашингтон са скучни и само знаят да работят? Да, ама не. Оказва се, че хората от този край на Америка са забавни, енергични и обичат да танцуват салса. И то не къде да е, а в студио, създадено и ръководено от нашата сънародничка Силвия Алексиев.

В момента клубът „Салса със Силвия” („Salsa with Silvia”) е най-големият за латино ритми в американската столица и района. Човек трудно би повярвал, че всичко започва от мазето в дома на Силвия, защото в момента занятията се провеждат в отделно помещение, отлично оборудвано с най-модерните съоръжения. Мястото има не само площ за танцуване, но и съблекалня и дори малка кухня. Така то дори е подходящо за елегантни и луксозни групови събирания, корпоративни партита или други събития.


Силвия се занимава с танци от 6-годишна. „Тогава започнах да тренирам народни танци в България. Бях в ансамбъл в училище в София”, спомня си българката и допълва, че макар да е била очарована от магията на хората, това не е било любимото й занимание. „Винаги съм искала да танцувам състезателни танци и се записах сама, когато бях някъде в гимназията”, разказва още българката. С много упоритост и желание тя преминава през три различни школи и стига до участия по състезания. „Майка ми ми казваше, че танците няма да ме доведат до никъде и

не одобряваше да ходя по тренировки

късно вечер.” Обаче това е нещото, което крепи младото момиче в трудни ситуации като развода на родителите й, първите стъпки в живота като самостоятелен човек, намирането на работа, срещите и разделите с различни хора.

Още с пристигането си в Щатите през 1999 г. Силвия веднага проверява къде има уроци по латиноамерикански и стандартни танци. Тя била приета във Вашингтон да учи графичен дизайн, но успоредно с това започва да танцува и отново се състезавала. Първите й опити в салсата са някъде от 2004 г. по препоръка на приятелка. Силвия се съгласила да вземе няколко урока и мислела, че едва ли ще е нещо кой знае какво. Но новите стъпки и движения били за нея изненадващо различни и малко трудни. Борбеният й характер обаче й помага да свикне. Салсата става нейна страст и мечта. След време, набрала смелост, Силвия кандидатства за място в танцова формация, която изнася представления на различни места, включително и на танцови конгреси – форуми  без състезателен характер. Българката участва в прослушване и го спечелва.

 

Силвия Алексиев със семейството си

До 2009 г. салсата е по-скоро хоби за нашата сънародничка. Академичната й подготовка ( магистър по видео и филмово изкуство) в един момент била достатъчно солидна да започне работа като видео продуцент и поддръжка на уеб дизайн в НАСА (2005 г.). Преди това за кратко е работила там на стаж в същата сфера. През 2008 г. Силвия се мести за около година в Чикаго при годеника си Кирил, сега вече съпруг. Тогава тя все още имала договор с НАСА и пътувала често до столицата. Във Ветровития град отново не могла да се стърпи и започнала да танцува редовно, а също и да преподава танци. Основала и своя формация, която да ходи по салса конгреси. С голям успех бил приет и Ютюб каналът на Силвия, който тя създала в този период и който нaрекла „Trick of the week salsa instructional video channel”.

В крайна сметка Силвия и съпругът й решават да се преместят във Вашингтон и така през 2009 г. тя е отново е там, откъдето започва пътят й в Америка. Две години след това се ражда идеята й за собствено студио. „Споделих със съпруга ми, който е във финансовата сфера, и той ми каза, че приходите ми трябва да имат растеж от поне 50% на година, за да е успешен бизнесът”, спомня си тя.

„Тогава още работех в НАСА

но приех предизвикателството”, разказва също Силвия. Амбициозната ни сънародничка ремонтира мазето на къщата си и започва да приема ученици. Много скоро броят на записалите се надхвърля възможностите й да води всички уроци сама и тя обучава две от ученичките си за инструктори.

Силвия с представителния отбор на студиото си (четвърта от дясно на ляво) – файл SWS-student-performance team

През 2014 г. Силвия напуска космическата агенция, за да се посвети изцяло на салсата и студиото си. „Харесвах работата си. И тя, и образованието ми ми помогнаха да развия бизнеса си, но смятах, че няма да успея да осъществя мечтата си, ако не отделя цялото си време на това, което искам да правя в действителност”, споделя Силвия. И тъй като от 2009 до 2014 г. тя наистина успяла да изпълни заръката на съпруга си за минимум 50% растеж, Силвия започнала да търси място за салса клуб извън къщата си. „Имах много ученици и тъй като вече бях родила първата си дъщеря, макар да бяхме изкопали отделен вход, вкъщи не беше много удобно за уроци”, разяснява тя.

Децата, на които студиото на Силвия дава стипендия

През 2016 г. след публична кампания, от която са събрани 17 000 долара и финансова помощ, дадена от администрацията на града Вашингтон, отваря врати „Салса със Силвия”. „Много бях щастлива, че мечтата ми се сбъдна и толкова много хора ни подкрепиха”, разказва собственичката. В момента клубът й предлага уроци за възрастни, деца и дори бебета. „За възрастните имаме класове по бачата, меренге, салса, а за децата – балет, тап и джаз, понеже салсата за тях е много трудна”, обяснява още Силвия. За бебетата пък се четат книжки. През лятото има лагери с посещения на различни места и участия в рецитали. Много от уроците се водят и на испански. Освен това клубът има и представителна група, която изнася представления, а също и една състезателна двойка. За да се отблагодари на хората в Ди Си, които толкова харесват и подкрепят студиото на Силвия, тя създава стипендиантска програма за деца от семейства с ниски доходи. Тази година по нея абсолютно безплатно се учат девет деца на възраст от 8 до 11 години.

Студио „Салса със Силвия” ще продължи да бъде най-голямото за такива танци във Вашингтон и околностите, тъй като основателката му планира отварянето на втора локация. В момента броят на трениращите в клуба е над 1 500 и продължава да расте, а от създаването му през 2011 г. общият брой на учениците е над 9 000 души. Сега 41-годишната Силвия се справя с работата с помощта на 20 души персонал, но продължава да следи активно всички програми и да се занимава с уебсайта на студиото. През останалото време се грижи за семейството си и двете си деца.

Реклама

Българи в чужбина

Най-големият детски център в света е проектиран от 24-годишна българка

публикувано

на

от

24-годишната Симона Хаджиева спечели в Италия конкурс за проектирането на най-големия детски център в света. Наскоро Симона се дипломира от Университета по архитектура и строителство (УАСГ) и ще трябва да промени изцяло бивша фабрика за керамика на брега на езерото Маджоре в Лавено-Момбело, която се простира на площ от 27 000 кв.м. Българската студентка

определя детската градина „като мистериозно пространство, което подбужда въображението на децата“. “Идеята се роди, разглеждайки всички снимки за съществуващата фабрика. Усещането за нея или по-скоро това, което е останало от нея, е за една гора от колони“, обяснява Симона Хаджиева. Идеята на младата архитектка, която е работила върху проекта 5 месеца, е това да бъде детски център, който е предназначен също и за възрастни, или едно семейство да прекара един ден или уикенд на територията на комплекса. Така дипломната й работа я прави победителка на международния конкурс Kid’s Factory. Работата на българското момиче е отличена сред 402 проекта и 30 финалисти, оценени от авторитетно жури. Те избират на първо място проекта на Симона, която получава награда от 10 000 евро. Проектът предвижда запазване на някои от съществуващите сгради, но също и организиране на различни пространства за отдих и игра на децата, а очакванията са центърът да привлече много туристи в тази красива част на Италия.  Начинът, по който Симона Хаджиева вдъхва живот на огромното помещение, за да го превърне в най-големия детски център в света, впечатлява италианците.

Симона Хаджиева е от Смолян, но планира втора магистратура в чужбина. Обяснява, че й се иска да види друга култура и архитектура, за да може да даде на България всичко, което е научила. Тя е категорична, че държи да се върне и да направи всичко възможно за подобряване на средата, но в същото време се надява проектът й да бъде реализиран, както предвижда наградният фонд на конкурса.

Продължете по-нататък

BG успехи в САЩ

Българче стана шампион по плуване в Илинойс (ВИДЕО)

публикувано

на

Българче стана шампион на 90 метра (100 Yards) при децата до 10 години на щатското състезание по плуване в Илинойс. Велизар Филипов успя да преплува дистанцията за 1 минута 2 секунди и 55 стотни (1:02.55) и с това счупи досегашния рекорд в категорията от 2014 година. „Много съм щастлив, че успях да го направя”, казва Велизар Филипов. Той стана шампион в стила гръбен гроул, един от четирите плувни стила, контролирани от Международната федерация по плуване (ФИНА).

Младата българска надежда признава, че не е било лесно, защото успехът идва след усилени тренировки. Филипов плува от 5-годишна възраст и е в отбора на треньор Джурис от Lattof YMCA в Дес Плейнс от 3 години. „Трудно беше да  победя, защото момчето, което спечели второ място, никой не го е побеждавал досега”, каза за BG VOICE Велизар.

Той казва, че е избрал плуването, защото не му харесвали другите спортове, но не е било „любов от пръв поглед”, защото и плуването не му допадало съвсем в началото. Българчето обаче започнало да се радва на успехите си и това го мотивирало да продължи. Филипов тренира по 5 дни в седмицата и има пълната подкрепа на семейството си. „Беше невероятно изживяване да видим нашето момче да стигне до първото място. Той тренира 5 дни по 2 часа и почти всяка седмица има състезание”, казва майката на Велизар – Дима Филипова.

Дни след победата си на състезанието, което се проведе в Индиана, Велизар Филипов се класира трети на друго местно състезание за плуване. „Надявам се да продължа все така”, казва малкият плувец. „Всички ни поздравиха за успеха му”, казва Дима Филипова с гордост. Максималната скорост за плуване в този стил е 1.84 метра в секунда за възрастни, защото гърбът използва различни мускули в горната част на тялото.

 

Продължете по-нататък

BG телевизия

BG VOICE отпразнува 8 години и освети новото си студио (ВИДЕО

публикувано

на

от

Най-голямата българска медия зад граница BG VOICE отпразнува своя 8-и рожден ден със стилно парти, на което покани партньори, рекламодатели и общественици. В началото поп Грую от храма “Света София” в Дес Плейнс освети новото студио за видеосъдържание, което медията използва от междинните избори през октомври.  Свещеникът благослови нюзплекса и с типичното си чувство за хумор пожела успех на медията като този на “Ню Йорк таймс” и “Вашингтон пост”.

За 8-те си години BG VOICE издаде 435 броя и се превърна в безапелационен лидер в САЩ и Канада. В Чикаго всяка седмица вестникът отпечатва 120 страници (всеки вторник и петък) – с 32 страници повече от конкурентните издания, взети заедно. Тиражът на BG VOICE е два пъти по-голям. Медията произвежда все повече видеосъдържание за новия си уебсайт и социални мрежи, а радио BG VOICE става все по-любимо на българите в цяла Америка.

Мобилното приложение BG LINKED става все по-популярно с над 10 000 свалени за iOS и андроид. То събира всички български бизнеси, събития, безплатни малки обяви и дава възможност за слушане на радио BG VOICE.

„Българските медии са основен фактор в българската общност в Чикаго и в Средния запад. Тяхната роля е на информационен канал, и на коректив на това, което всеки един от нас прави – от държавен служител, бизнес или културен деец. Медиите са много, много важна част от този обществен живот, който имаме тук”, каза генералният консул в Чикаго Иван Анчев. „На 8-годишния рожден ден на BG VOICE пожелавам да прибави още една 0 след това, за да бъде една дълговечна българска медия отвъд Океана.”

Най-големият двигател на всичко, което прави медийната група, е аудиторията.  „Пожелавам си да не забравяме тази мисия, с която започнахме вестника преди 8 години. BG VOICE да бъде силният български глас на нашите сънародници в Северна Америка, защото сме по-директната връзка с институциите, когато те имат проблем, връзката с езика, с българския език, с нашия корен, с обичаите и, разбира се, развлеченията от тази страна на Океана”, каза главният редактор и единия от издателите на BG VOICE Ясен Дараков.

Цифрата 8 – символ на безкрайността, подсказа за намеренията на медията да остави траен отпечатък в историята на българската общност в Северна Америка.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено