Открийте ни и в

Български истории

Българка сред лидерите на „Майкрософт“ в Сиатъл

Петя Видолова помага на жените в областта на технологиите

публикувано

на

Петя Видолова, СН сп. „Сиатъл Бизнес“

Петя Видолова все още се издига като лидер в света на бизнеса, но успехът й досега е изграден върху основата на постоянство и мислене за бъдещето. Видолова е родена в България и се мести в Съединените щати преди около 17 години, като започва кариерата си от самото начало.

Тя има магистърска степен по бизнес администрация (MBA), сертификат за управление на програми от университета в Станфорд и е завършила програма за високоефективно ръководство от университета Корнел.

Днес в „Майкрософт“ в Сиатъл тя ръководи екип от 80 души, включително консултанти и компании. Нейният отдел е „Партньорски дигитални двигатели и програми“.

Видолова започва работа в технологичния гигант през 2006 г. с екипа за корпоративни проучвания.

Българката смята, че е важно да помага на други жени да намерят път към успеха в технологичната индустрия и е създала своя менторска програма. Освен това тя е посланик на организацията „Българските жени в света на технологиите“ (BulgarianWomenin Tech) – създадена миналата година в Сиатъл.

„Добрите лидери са тези, които имат съпричастност, далновидност и считат себе си за модели за подражание“, казва Видолова. „Като лидер е важно

да знаете как да мотивирате хората

и да можете да създавате работна среда, в която всеки иска да бъде част от нея. Много хора вярваха, че за да бъдеш лидер, трябва да имаш смелост да заявиш мнението си, и че тези хора са онези, които шефовете чуват, но не е така“, допълва тя.

Лидерски умения могат да бъдат придобити на всяко ниво според Петя. „Важно е да задвижите активно кариерата си – и да не чакате някой друг да го направи – като дефинирате много ясни цели и стъпките, за да стигнете дотам. Има изследвания, които показват, че хората прекарват повече време в планирането на ваканциите си, отколкото в кариерата си, и че наличието на добре дефиниран план за кариера е една от първите стъпки за достигане дотам. Така че отделете малко време на това какво искате да постигнете в професионален план“, казва тя пред списанието „Сиатъл Бизнес“.

Да си жена в сферата на технологиите не е лесно. Още по-трудно е да си на лидерска позиция. Само 18% от мениджърските позиции в тази сфера в САЩ са заети от жени, а в Европа този дял е само 11%. „Компаниите трябва да насърчават идеята и процеса повече жени да станат лидери“, категорична е Видолова. „Имам късмета да работя в компания, където съм заобиколена от много вдъхновяващи жени, които имат много смели цели. Тази среда изигра решаваща роля за моя личен успех“, разкрива тя.

За жените, които сега стъпват в областта на технологиите, Петя казва, че

трябва да са смели и да знаят какво искат

„Бъдете себе си“, съветва българката. „Не се опитвайте да се държите като някой друг. Не се опитвайте да се промените. Знайте силните си страни. Бъдете наясно със своите слабости и инвестирайте повече време в развитието на силните си страни. Също така, бъдете отворени за нови възможности, защото ако никога не се осмелите да опитате нови неща, никога няма да знаете колко успешни можете да бъдете там“, допълва тя.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Ранената BG полицайка Петя: Излизаш с мисълта, че може да не се прибереш (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Дестки полицаи са ранени при протестите в Съединените щати през последната седмица. По неофициална информация на Българо-американската полицейска асоциация трима български служители не реда са били ранени при сблъсъци с протестиращите.

Сред ранените е и Петя Балабурова, която от две години работи в полицейското управление в Сан Хосе, Калифорния. Миналият петък, както хиляди други полицаи, отива да охранява протестите.

„Хората мятаха бутилки, камъни, каквото намериха и една бутилка ме удари в левия крак, не ме поряза, но се получи лек, подкожен кръвоизлив.“, разказва Петя. Тя се разминава леко, но един от колегите й е в безсъзнание.

„На втория ден ми беше малко по-притеснено, защото виждаш хората колко са ядосани и колко ги е страх и тях и виждаш какво се случва в другите части на страната.“, казва Петя.

Протестите в над 20 града на САЩ избухнаха след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

„По никакъв начин не мога да се съглася с тази постъпка като полицай. Аз съм се заклела да помагам на хората.“, категорична е Петя и съжалява, че сега тя и колегите й трябва да носят отговорност за случилото се в Минеаполис.

В София Петя тренира 8 години спортна стрелба и завършва Националната спортна акамедия. Ето защо тя казва, че да стане полицай е нещо естествено.

Раната на Петя може и да е лека, но показва риска, на който хиляди полицаи се подлагат всеки ден по време на протестите.

„Излизаш готов обаче в същото време излизаш с мисълта, че може да не се прибереш или може да се прибереш с половин крак или половин ръка, не напълно цял. Това мисля, че е по-лошо за семейството ти, за мъжа ти, за съпругата ти, отколкото за самия тебе.“, казва Петя.

От Масачузетс до Хавай – български полицаи в служба на реда (ВИДЕО)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Как и кога ще отворят българските детски градини в Чикаго

публикувано

на

Виж цялата статия

Карантината изправи на нокти българските родители в Чикаго, тъй като децата си стояха вкъщи и трябваше да учат дистанционно. Ето как две български детски градини ще отворят при постепенното отваряне на щата.

 „Малка детска академия“ на Живка Петрова

която се намира в предградието Елк Гроув Вилидж, попада в категорията домашна детска градина за малки групи. Губернаторът на Илинойс даде право на такива градини да работят по време на пандемията, ако осигуряват грижа за не повече от 6 деца. Те бяха освободени от лиценз, но трябваше да спазват строги санитарни мерки.

„Радваме се, че успяхме да помогнем на семейства на българи, работещи на жизненоважни позиции като продавачи в магазини и собственици на бизнеси“, споделя Петрова. „Благодарим на родителите за подкрепата да спазват часовете за оставяне и взимане на децата, както и да ни уведомяват, ако събират децата си в по-големи семейни групи, за да имаме предвид, че са имали по-широки контакти“, допълва тя.

„От понеделник (1 юни – бел.ред.) имаме право да работим с пълната бройка деца, за която сме лицензирани по принцип. Тъй като досега не сме спирали да функционираме и всичко е преминало безопасно, властите в Илинойс ни дават право да отворим отново с нормалния ни капацитет“, обяснява Петрова.

В градината са въведени по-строги мерки за дезинфекция на твърдите повърхности и играчките, за миене на ръцете на децата (на почти всеки 30 минути), за мерене на температурата, за по-честа смяна на кърпите за бърсане.

Децата са на разстояние едно от друго

и са длъжни да измиват ръцете си още с влизането. Наблюдават се да не разменят играчки помежду си. При спането леглата също са на разстояние, както се изисква. „Всичко свързано с хигиената е както преди, само че утроено“, каза Петрова.

От юни децата в „Малка детска академия“ ще трябва да идват с маски. Когато са извън детската градина и има възможност за спазване на социална дистанция, няма да носят такива. В градината също ще има маски, които да се ползват при нужда от децата и родителите, а персоналът ще трябва да носи предпазните средства винаги.

Детска градина „Малка детска академия“ в Елк Гроув Вилидж.

„През този период на строга карантина предлагахме домашно приготвена храна, за да ограничим контактите с хора отвън. Но по принцип имаме две български фирми, от които поръчваме прясно приготвена храна, и сега ще продължим да работим с тях“, обяснява Петрова.

Скоро се очаква да има летни програми за деца и в „Малко българско училище“ в предградието Дес Плейнс, ръководено също от Петрова. Там също ще се спазват всички изисквания от щата и местата за децата ще бъдат по-малко.

Детските градини от типа център трябваше да затворят, ако нямат лиценз за това, че се грижат за деца на основни работници (essential workers). Тъй като сред родителите на малчуганите в

детска градина „Синьото мече“

 няма essential workers, заведението затвори с обявяването на карантината в Илинойс. „Всички 70 деца искат да се връщат вече и ние нямаме търпение да ги видим отново. Много ни липсват всички“, каза директорката Росица Дамянова.

У настоятелството на църквата в Дес Плейнс, в която се помещава градината, е имало голямо притеснение как и за кого ще се отвори сградата. Дамянова обаче е показала, че за нея и колегите й най-важното е всички да са здрави и има начини за връщане към работа. Също така за момента в Илинойс нещата се развиват добре и статистиката сочи намаление на заболелите и починалите от коронавирус и от църковното настоятелство са дали разрешение за отваряне на градината, като тя ще бъде на горния етаж, а долният остава за църквата.

За да заработи градината „Синьото мече“, тя трябва да получи изрично разрешение от специалиста от департамента по обществено здраве, отговарящ за заведението. „Изготвили сме детайлен план, както се изисква, и сме го изпратили. Обучението ни ще бъде почти изцяло навън, ще мерим температурата, ще караме децата да си мият ръцете при влизане и също през деня. Ще дезинфекцираме много по-често. Учителите ще носят маски. Пространството вън е голямо и позволява за отделяне на групи. Нашите стаи също са големи и имаме възможност да спазваме дистанция и вътре, както при игри и други дейности, така и при спането.

Дамянова казва, че

децата ще рисуват, ще танцуват, ще учат

 нови неща, ще слушат приказки и други. Обядът ще е с прясно сготвена храна от българска фирма.

„Надяваме се да отворим по-рано от края на трета фаза, която може да свърши на 26 юни“, споделя директорката. „Надяваме се евентуално за средата на юни. Имахме много планове за това лято. Искахме да направим компютърен кабинет за петгодишните, защото децата сега са много напред с технологиите. Не сме се отказали и като се оправи всичко, ще продължим с проектите. Децата са от ново поколение и искат да им се случват нови и интересни неща и ние се стараем да им ги осигурим“, прибавя тя.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

US екип с българско участие с изобретение срещу Covid-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българин е част от научен екип в Америка, чието изобретение вече се използва за борба с коронавируса. То може да улови пулса и честотата ви на дишане, без да ви докосва. Следи ви, където и да се намирате в дома си. То е устройство, наподобяващо рутер, а в разработката му участвал и българинът. Изобретението, спечелило на Румен Христов място в класацията „30 под 30“ на американския „Форбс“, отскоро помага и в борбата срещу коронавируса.

Роден в Шумен, син на инженери, Румен Христов започва да участва в състезания по програмиране, когато е едва пети клас. В осми става най-малкият състезател в националния ни отбор. През годините участва в пет олимпиади по информатика. От Египет, Тайланд, Италия и Канада Румен се завръща с три златни и два сребърни медала, които му отварят вратите на един от най-елитните световни университети в областта на технологиите –

Масачузетския технологичен институт

Получава и пълна стипендия.

„Още преди да завърша, намерих една лаборатория в департамента по компютърни науки, където се занимаваха с нещо, което аз сметнах за изключително интересно. Един от основните проекти в тази лаборатория беше устройство, което може да вижда през стени – горе-долу като магия“, споделя експертът.

Румен решава, че иска този проект. Свързва се с професора, който го ръководи, и вече над четири години той е част не само от нейния екип, но е и съосновател на компания, започнала да произвежда и да продава устройството на лекари, фармацевтични и застрахователни компании. Чрез него те следят състоянието на над 300 болни дори от разстояние.

Преди два месеца на Румен и колегите му им хрумва, че могат да бъдат полезни и в битката срещу коронавируса, тъй като устройството следи пулс и честота на дишане. В момента по този начин се контролира състоянието на няколко заразени и поставени в изолация души от старчески дом в САЩ. А в Европа налично устройство има само едно – в дома на бабата на Румен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada