Открийте ни и в

България

Ще спре ли COVID-19 българските студенти от бригада в САЩ?

Само 10% от записалите се са получили визи през миналата година

Аида Бурнучян

публикувано

на

Сн.: Integral

Българските студенти активно започнаха да се интересуват от работните оферти и възможността да живеят и работят в САЩ през лятото на 2021 година. Въпреки пандемията тече усилена подготовка за програмата, която ежегодно дава възможност на хиляди учащи от цял свят да работят и да се докоснат до американската култура.

Българските фирми, които работят по програмата „Work and travel“, обаче споделят, че спадът в броя записани студенти е голям – засега близо 70% по-малко хора са се записали за бригада в САЩ, споделят от агенциите.

Първите визови интервюта традиционно започват в края на февруари. На този етап обаче не са планирани присъствени такива. Както и през изминалите години, и за лято 2021-ва за 2/3 от работните позиции студентите са били интервюирани по скайп.

Студентските бригади в САЩ оставят много спомени. Сн.: Лилия Христова

„Сравнявайки с предходни години, със сигурност

броят записани хора е по-малък

Просто всички са много наплашени заради миналогодишните сравнително неприятни изживявания и цялото изчакване. Други пък изчакват за по-сериозно развитие, което може да последва след смяната на президента и администрацията му“, сподели пред BG VOICE Станимир Найденов, мениджър в „Integral“.

Найденов припомни, че американското посолство в България от март 2020-та насам не е отворило врати за студентите, които искат да работят през лятото в САЩ.

„За да бъда по-точен, ще кажа, че те отвориха, но в един много променен формат, с по-ограничени функции, с идеята по-скоро да има дежурни лица, отколкото реално посолството да е в пълния си капацитет. Сега продължава да работи по този начин. В момента неиздаването на визи е много по-силно във връзка с прокламацията на Тръмп, забраняваща издаването на тези визи, отколкото в извънредната ситуация, в която сме в България. Но това, разбира се, е моята логика на база информацията“, допълва Станимир Найденов.

Студентските бригади в САЩ оставят много спомени. Сн.: Лилия Христова

Студентите, получили визи през 2020-та, са били едва 10% от записаните. Което пък от своя страна довело до това на конкретни места да има сезон и туристи

но не и работна ръка

 която да обработва потока от клиенти.

Още през юни 2020-та администрацията на Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и така замрази издаването на редица категории работни визи. Същата година бяха заведени общо две дела спрямо прокламациите на Тръмп. По първото излезе съдебно решение на 1-ви октомври, в което щатски съдия се произнесе, че американският президент Доналд Тръмп е надвишил правомощията си. Причината – потокът на чужденци в Щатите се регулира в по-голяма степен от Конгреса.

Лилия Христова е студент четвърти курс в Националната спортна академия. Пред екипа ни тя разказва, че е трябвало да замине на бригада през 2020-та, но ситуацията с пандемията е провалила плановете й.

„До последно се надявах да замина, защото вече съм била там и знам колко е хубаво. Въпреки това не се получи миналата година. Уговорката с фирмата, с която ще пътувам, остана да си задържа документите за тази година, както и изплатената сума. Така и стана“, разказва тя.

Лилия допълва, че не би се ваксинирала на този етап, но ако се наложи заради изисквания от работодател, няма да има друг избор. „Ако ми се наложи да се ваксинирам, ще прочета за всяка една ваксина, която се предлага в България, за да преценя коя е най-подходяща за мен“, обяснява тя.

Румяна Сотирова от „Usit Colours“, друга фирма, която е ангажирана с организирането на студентски бригади в САЩ, пък отбелязва, че напълно очаквано студентите вече имат повече въпроси. Те

търсят подробна информация

 за това, какво би се случило, ако не могат да заминат по една или друга причина.

Договорите на „Usit Colours“ за участие в програмата са съобразени с особеностите на настоящата ситуация и предвиждат различни хипотези. Румяна отбелязва, че екипът й горещо насърчава всеки техен клиент да се запознае внимателно с условията по договора, да го обсъди и със семейството си освен с техните консултанти, за да може да вземе информирано решение при записване.

По време на бригадите студентите имат възможност да се докоснат до различна култура и пейзажи. Сн.: Лилия Христова

„Спрямо условията на договорите, подписани с клиентите си, „Usit Colours“ следваше политика по възстановяване на заплатените такси в рамките на 30 дни от постъпило искане за отказ от програмата. В много от случаите средствата се възстановяваха дори в доста по-кратки срокове от предвидените в договора. Възстановихме реалните суми на студентите, не сме издавали ваучери за други услуги или за участие в програма за следващата година. Заплатените суми за самолетни билети също бяха възстановени още преди края на лятото и отново в реални пари, а не под формата на ваучери за бъдещи пътувания. За клиентите, които са били записани миналата година, независимо дали са пътували или не, американският ни партньор

предлага преференциални цени

 и облекчени процедури при участие тази година, включително голяма част от клиентите ни имаха възможност автоматично да подновят работните си оферти от миналия сезон“, споделя още тя.

Сотирова уверява, че бригадите и понастоящем са безопасни, тъй като се полагат специални грижи и мерки в тази посока както от страна на американските спонсориращи организации, американските работодатели и, естествено, агенциите. Тези мерки и грижи се включват, но не се ограничават до покритието на здравната застраховка – включва лечение на COVID, осигуряване на безопасна среда за работа, специални изисквания към настаняването, гаранции от страна на работодателите за подпомагане на студентите в случай на заразяване с COVID или при ситуация, в която се налага изолация или намаляване на работните часове.

За спада в броя работни оферти от „Usit Colours“ казват, че действително има работодатели, които към момента са по-предпазливи към броя на студентите, които наемат за летния сезон. Това, от една страна, се дължи на факта, че част от местата им бяха запълнени с участници, които са били наети да работят за тях минали години, а от друга, съвсем нормално, защото все още е трудно да се прогнозира какъв ще бъде летният туристически сезон и от колко служители ще имат нужда.

„Спокойно мога да заявя, че към момента

нямаме недостиг на работни оферти

 за желаещите и всяка седмица получаваме нови такива от нашите партньори. Радваме се да видим, че повечето от работодателите, които сме свикнали да предлагат сезонните си позиции на български студенти, възнамеряват да го направят и за лято 2021-а“, довършва Румяна Сотирова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Христо Стоичков: На това дередже сме в България, защото не се ваксинираме

Той постоянно държал връзка с ген. Мутафчийски и с доц. Кунчев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Футболната легенда Христо Стоичков отправи призив да се ваксинираме.

„Държа връзка с ген. Мутафчийски и доц. Кунчев, интересувам се. Не е лесно. Самите хора трябва да разберат, че трябва да се ваксинират.

Защото ние сме на това дередже, защото не се ваксинират. А има хора, които го изкарват много тежко. Ние всичко караме с краката нагоре, и няма как да стане, няма как да стане“, каза Стоичков пред bTV.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Хванаха затворник да вари ракия в килията, той заведе дело за нарушаване на човешките му права

Наказали го и с 14 дни в карцера

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Затворник е хванат да вари ракия в килията си и е наказан с 14 дни карцер, но той съди  ръководството на затвора в Пазарджик, защото смята, че са нарушени човешките му права, съобщи БНР.

При обиск на килията, мъжът е бил хванат с вече приготвени 200 грама ракия и работеща импровизирана система за приготвяне на напитката.

Заради нарушението затворникът е бил изолиран в наказателна килия за 14 дни.

В жалба до съда той признава, че е варил ракия в килията си, но твърди, че престоят му в карцера нарушава човешките му права. Очаква се решение на Пазарджишкия административен съд по казуса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Пробив: Българка в основата на ново лекарство срещу рак

Според 29-годишната Елиза, която е сътрудник в Кеймбридж, лекарството предотвратява повторна поява на тумора

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българка е в основата на ново лекарство, което се очаква да направи пробив в битката с рака.

Хапче срещу левкемия, което атакува само раковите стволови клетки без да действа на нормалните в организма е разработено от д-р Елиза Янкова. Тя е само на 29 години и даде интервю специално за „Говори сега“ по БНТ.

„Нашето откритие е базирано на 6 години усилен труд. През 2016 г. чрез генетични експерименти РНК-модифициращият ензим METTL3, идентифициран като слабост на клетките на острата миелоидна левкемия. През следващите години екипът ни изследва по-задълбочено този ензим и точната му роля как причината тази левкемия и дали е възможно да се използва за лечение на заболяването.

Българка сред създателите на ново лекарство срещу рак

По-рано тази година представихме проучване, което показва терапия, разработена специално за действие върху този ензим и по този начин убива клетките на левкемията“, обясни тя.“, обясни тя

Според 29-годишната Елиза, която е сътрудник в Кеймбридж, лекарството им предотвратява повторна поява на тумора.

„Нашият медикамент е един от първите, който е разработен за таргетиране на уязвимост на рака, разкрита чрез генетични експерименти. Освен това нашето лечение е от класа на инхибитори на РНК-модифициращи ензими и резултатите ни до момента показват, че нашето лекарство е био налично, което означава, че може да се усвои лесно от тялото“, допълни Янкова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Байдън обещава имиграционна реформа, но ще я изпълни ли?

Това ще изисква усилия, преговори, отстъпки, но не е невъзможно. Демократите са длъжни да направят всичко възможно след толкова години...

Затвори