Открийте ни и в

САЩ

Българските училища в Чикаго очакват силна учебна година въпреки пандемията

В класни стаи или онлайн – родители и ученици решават сами

публикувано

на

Българските училища в Чикаго очакват силна учебна година въпреки продължаващата пандемия. Те ще осигурят възможност на родителите да избират за своите деца между дистанционна и присъствена форма на обучение. Предвиждат се и нови курсове, които да обогатят познанията на децата за България.

„Имаме голяма новина. От 7 септември започваме езиково училище, което е към Малко българско училище, където децата ще могат да се изучават едновременно на български и английски език“, сподели пред BG VOICE Живка Бубалова-Петрова, директор на най-голямото българско училище в САЩ – Малко българско училище (МБУ) в Чикаго. Тя добави, че ще имат и извънкласна форма по изобразително изкуство, кръжоци по математика и народни танци. От МБУ смятат отново да възстановят фолклорните паралелки за засилено изучаване на фолклор и народни танци, които бяха прекъснати заради пандемията.

„Ще предложим голямо разнообразие от извънкласни форми. Ще имаме над 10 кръжока, в това число влизат народни танци за различни групи, модерни танци, математика, шах, изобразително изкуство и музика“, разказа още директорът на Малко българско училище.

По думите й самото откриване и старта на новата учебна година ще бъде даден на 11 септември в Културен център „Малката България“.

„Това ще бъде самото официално откриване и в същия ден ще започне едно от училищата, което се помещава там – Училище „Алеко Константинов“. На 18 септември започваме в другите две бази – гимназията в Елк гроув вилидж и църквата, където се помещават детските градини. Новото ще бъде задължителното носене на маски“, подчерта Бубалова-Петрова.

Тя увери, че се прилагат всички мерки, изисквани от Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ, като вече имат изработена система, която родителите приемат много добре.

От думите й стана ясно, че са осигурили възможност родителите да избират за децата си дистанционна или присъствена форма на обучение.

„Имаме повече от 30 деца, които ще продължат дистанционно. Една част от тях са деца от други щати, които и миналата година бяха наши ученици. Не са всички от Чикаго, между 12 и 15 деца са от други щати. Няма проблем за дистанционна форма и за деца от Чикаго. Имаме достатъчно учители. Но ние сме много развиващо се училище и продължаваме да търсим нови учители“, разкри директорът и допълни, че дистанционната форма на обучение се води от учители, които преподават в петък и събота в училището, но имат и възможност през седмицата да отделят една вечер за дистанционен клас.

„Всички учители са ангажирани присъствено и дистанционно с изключение на двама учители, които имат възможност само дистанционно, като единия е в България. Занятията за присъственото обучение се провеждат в петък и събота, а за дистанционното предлагаме почти всички дни на седмицата“, обясни Живка Бубалова-Петрова.

В Малко българско училище отново очакват да са най-голямото зад граница и достигнат минимум 550 ученици през новата учебна година.

Български учебен център „Знание“, към който е също българско училище „Родна реч“, и българско начално училище „Родолюбие“ също откриват новата учебна година в средата на септември.

„Знание“ и „Родолюбие“ откриват учебната година на 18 септември с традиционно училищно тържество, което е отвън, както си е по традиция в България. Имаме предаване на ключ от 2-и на 1-и клас – Ключът на знанието. Един много тържествен момент, който липсва в американските училища. Нашите родители го ценят. Смятаме, че това е много хубава традиция, която продължаваме“, разказа пред BG VOICE основателят и директор БУЦ „Знание“ и начално училище „Родолюбие“ Лили Паслиева.

Тя се похвали, че тази година се записват много повече деца от предходнатаф. „Вероятно е имало и деца, които заради пандемията не са посмели да прекрачат прага на училището. Тази година очакваме около 150 деца“, сподели Паслиева.

БУЦ „Знание“ и „Родолюбие“ ще осигурят възможност за дистанционно и присъствено обучение. Все още не е взето решение какви мерки срещу коронавируса ще бъдат налагани, но Паслиева е категорична, че няма да има затваряне.

„Училищата, на които използваме базата, са частни, така че миналата година имахме изцяло присъствено обучение. Нямахме както в другите американски училища затваряне“, каза тя и добави, че отдавна предлагат онлайн обучение.

„Имахме деца, които желаеха да си останат вкъщи, вероятно родителите се страхуваха. Тези деца присъстваха в класа дистанционно. Имахме деца, които ги обучавахме само онлайн, имахме деца, които ги обучавахме присъствено. Ние откакто съществуваме предлагаме онлайн обучение. Има деца, които са заети в събота. Случвало се е детето да живее до училището, но като е заето, преминава на онлайн обучение. Ще предложим тези форми“, обясни директорът и отбеляза, че занятията са само в събота.

Лили Паслиева сподели, че през миналата година са започнали един клас, който е придобил голяма популярност и възнамеряват не само да го запазят, но и да го обогатят. Всяка събота в рамките на 1 час се предвижда онлайн курсът „Родна история, език и култура“, който включва срещи, лекции, уроци, занимателни упражнения, игри и дискусии. Курсът е изцяло ориентиран към съвременна, пълна и точна информация за българската история – научни открития, археологически находки и световни публикации, свързани с историята на България. Учениците се запознават със 100-те национални туристически обекта чрез посещение на обекти, снимков материал, клипове, любопитни факти и легенди. В курса са включени уроци и лекции за българските традиции и обичаи, българска кухня, българите по света – спортисти, учени, откриватели и артисти.

„Този клас бе изключително добре приет от децата миналата година. Ние нямахме намерение да постигаме кой знае какво. Въведохме го заради това, че децата го искаха. Имаме учител, който е в България и всяка събота децата прекарват с този учител 1 час. Всички стояха и чакаха учителя, не само децата, а и родителите. Часът е изключително интересен и за родителите, тъй като учителят избира изключително интересни теми, изключително любопитно ги поднасяше, с много илюстративен материал. Ходеше до най-различни места, за да им показва. Миналата година не бяха толкова много деца в този клас, но смятам, че тази година, ако можем да го популяризираме, да се включат повече деца, защото е един интересен клас. Ако детето не иска да ходи на българско училище, поне с този клас да се

обогатява по този начин“, разказа Паслиева и потвърди, че учебната програма е съгласувана с министерствата на образованията в България и САЩ.

Директор на българско училище „Св. Иван Рилски“ Мима Янкова съобщи пред BG VOICE, че за първи път ще имат 9-и клас, тъй като досега са обучавали деца до 8-и клас. Тя обясни, че учениците в първите класове (1-4 клас) ще бъдат присъствено, а по-големите ученици (5-9 клас) ще са онлайн, като учебната година за всички ще започне на 19 септември.

„Съобразяваме с желанията на родителите. Искахме всички да бъдем присъствено, но явно родителите все още се страхуват и си имат съображения и не могат да бъдат задължени всички да бъдат присъствено. Имаме няколко деца от началния курс, които искат онлайн. Миналата година също имахме учител, който ги водеше, но това все още не сме го решили окончателно. Имаме присъствено и дистанционно обучение“, отбеляза директорът на откритото през 1999 г. училище „Св. Иван Рилски“.

Мима Янкова се похвали, че от миналата учебна година са в нова сграда. „Бяхме в сградата на църквата „Св. Иван Рилски“. Но сега се преместихме в самостоятелна сграда. Всичко е оборудвано, класните стаи, зала за тържества, която събира 1000 души, която не можем да напълним никога. Предоставили са ни две сгради – едната сграда е за нас с детски площадки, с баскетболно и волейболно игрище, кухня и столова отделно, паркинг за родителите. Много сме доволни, много е уютна новата сграда“, разясни тя. След повече от 20 години училището окончателно се отдели от храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, който е затънал в собствени проблеми.

„Училището е открито 1999 г. Това е светско училище, това, че беше в сградата на църквата, не означава, че е църковно. Фактът, че преместихме училището от сградата на църквата, всички родители застанаха зад мен. Много по-добре стана, че се преместихме, отколкото да стоим там и да ни поставят някакви условия“, обясни Янкова, като намекна, че докато са били към църквата е имало опити за въвеждане на вероучение и са започнали да им искат да плащат наем.

През миналата учебна година са се записали около 10 нови деца, но все още не знаят бройката за тази година, тъй като записването продължава.

„Когато са по-малко децата, имаме по-голяма възможност да контактуваме с тях и да им обръщаме внимание и това родителите го оценяват. Това е положителната страна. Всеки иска да има повече деца, но така имаме

възможност да отделяме внимание на всяко дете поотделно. Миналата година имахме 45 деца“, обясни Мима Янкова.

Тя сподели, че през май 2021 г. за първи път са провели изпит за двуезичност, който се поставя в американските дипломати за средно образование и се признава като кредит за колеж след гимназия. Очакват през октомври-ноември да се проведе още един изпит за двуезичност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Голямата дъщеря на Бил Гейтс се омъжи за състезател по конен спорт

Церемонията се е състояла в Ню Йорк

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Дженифър Гейтс – най-голямата дъщеря на съоснователя на „Microsoft“ Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда, се омъжи за египетския състезател по конен спорт Найел Насар, съобщи сп. „People“. 

Церемонията се е състояла в Ню Йорк. На нея са присъствали и двамата родители на младоженката, въпреки че финализираха развода си през август.

Мелинда Гейтс активно е участвала в подготовката на сватбата, според източници на изданието.

Тя била много близка с най-голямата си дъщеря.

Голямата дъщеря на Бил Гейтс се ваксинира, пошегува се и за чипирането (СНИМКА)

25-годишната Дженифър Гейтс и 30-годишният Найел Насар обявиха годежа си през януари м.г. Той предложил брак на възлюбената по време на ски ваканция.

Двамата са учили в Станфордския университет, а връзката им е от 2017 г.

Освен Дженифър Бил и Мелинда Гейтс имат още две деца – син Рори на 22 г. и дъщеря Фийби Адел на 19 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Антъни Фаучи: Ваксината на J&J трябва да е двудозова от самото начало

Преди дни независимият екип от експерти към FDA подкрепи поставянето на бустерна доза от препарата на Johnson & Johnson, два месеца след първата игла

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ваксината срещу COVID-19 на „Johnson & Johnson“ трябва да се прилага в две дози още от самото начало на имунизацията. Това заяви главният специалист на САЩ по заразни болести Антъни Фаучи пред ABC News. 

Той добави, че ваксинираните с еднодозовата ваксина не трябва да се притесняват от по-ниската й ефективност, защото скоро ще се започне с поставянето на бустерна доза. 

Преди дни независимият екип от експерти към Администрацията по храните и лекарствата (FDA) подкрепи поставянето на бустерна доза от препарата на „Johnson & Johnson“. Втората доза може да се постави два месеца след първата игла на всички над 18 години. 

FDA одобри поставянето на бустерна доза от ваксината на Johnson & Johnson

„Трябва да сте спокойни. Съветниците на FDA, предвид видените от тях данни смятат, че ваксината е трябвало още в самото начало да бъде двудозова“, каза той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Жена роди бебе, тежащо 6,3 кг. след 19 спонтанни аборта (СНИМКИ)

Семейството има още две деца

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Жена от Аризона роди бебе, тежащо 6,3 кг след 19 спонтанни аборта. 

„Финли е много кротко бебе. Той е истинско чудо”, разказа Кари Патонай пред ABC News. 

Тя и съпругът й Тим казаха, че не са могли да повярват колко е голямо бебето им. 

Семейството има още две момчета и са искали още едно дете, но опитите им били неуспешни. Жената има общо 19 спонтанни аборта – два от миналата година и 17 преди да им се роди второто дете. 

„Два от тези спонтанни аборти бяха с близнаци, така че беше много трудно“, каза тя.

Финли, сега е на 10 дни и тежи почти 6,4 кг, и 60 см. 

Кари сподели, че лекарите са били удивени от големината на третото и дете. 

„Докторът и една от медицинските сестри не спираха да се снимат с нас. Дрехите и памперсите, които му бяха приготвени в родилното отделение се оказаха прекалено малки за него”, каза тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА