Открийте ни и в

Новини

Българският бизнес настоя: 9-часовият работен ден да стане законен!

публикувано

на

Снимка: flickr

Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден, обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите, съобщи „24 часа“.

Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има съгласие от социалното министерство.

Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на извънреден труд обаче ще се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор.

Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа.

За тази промяна в Кодекса на труда отдавна настоява бизнесът. Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица.

Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца. Бизнесът настоява то да е 12 месеца.

„В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Заради тази забрана компаниите изготвят графиците така, че сборът от работните часове на служителя за периода, за който е установено сумираното изчисляване, да е равен на нормата за продължителност на работното време, което е голямо неудобство за бизнеса. Нашето предложение е да отпадне забраната за полагането и планирането на извънреден труд или да се увеличи обхватът на предвидените в Кодекса на труда изключения, като секторът на търговията бъде включен в тях“, обясни Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Според бизнеса е необходимо да има по-голяма гъвкавост при изчисляването на извънредния труд.

„За сектора на търговията това е много важно, тъй като процесите в големите компании налагат полагане на извънреден труд. Например в случай на инвентаризация на складови наличности или въвеждане на нова информационна система различни екипи са ангажирани с процеса до неговото приключване. Също така в нашата сфера има ясно изразена сезонност. По време на великденските или коледните празници се налага повече хора да са в магазините, за да могат да обслужат по-големия брой клиенти“, аргументират се още големите търговски хранителни вериги. Те настояват и за въвеждането на електронни графици. „Така наречената Форма 76, която работодателите са задължени да ползват за планиране и отчитане на работното време, е доста остаряла като формат и концепция, но е единственият документ, който Инспекцията по труда приема“, обясни още Матеев.

В същото време големите международни компании често прилагат у нас международно доказани системи за планиране и отчетност на работното време.

„Приемането на промени по отношение на извънредния труд ще е от полза както на работодателите, така и на работниците. Компаниите ще могат по-ефективно да планират работните процеси. От друга страна, служителите ще могат да полагат извънреден труд, когато им се налага, и да получат съответното заплащане за това. Разбира се, тук е изключително важно да има пълно разбирателство между работника и работодателя“, обясни още Матеев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Заради случайно откритие: AstraZeneca започва нови изпитания на ваксината си

Новинита идва на фона на изказаните съмнения от експерти относно ефикасността на разработената от британско-шведската компания ваксина

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Фармацевтичната компания AstraZeneca вероятно ще започне нови изпитвания за ефикасността на своята ваксина за COVID-19. Този път изследванията ще се правят с по-малки дози заради възникналите въпроси в последния етап на проучването.

Новинита идва на фона на изказаните съмнения от експерти относно ефикасността на разработената от британско-шведската компания ваксина. Това може да намали шансовете на AstraZeneca да получи по-бързо одобрение от регулаторите в Европейския съюз и САЩ.

Ваксината е разработена съвместно с Оксфордския университет. Тя повиши надеждата за скорошно ефективно оръжие срещу пандемията, защото се съхранява по-лесно от другите обявени ваксини и е по-евтина от разработките на Pfizer-BioNTec и Moderna.

До Нова година започва тестването на българската ваксина срещу COVID-19

Цената на ваксината на AstraZeneca е 2.50 долара, докато тази на Pfizer е по 20, а на Moderna – между 15 и 25 долара.

Но някои учени поставиха под въпрос достоверността на резултатите, които показват ефективност от 90 % при подгрупата пациенти, третирани първо с половин доза, последвана от цяла.

Ръководителят на изследователския екип на AstraZeneca Мийн Пангалос каза за Ройтерс, че са установили това случайно и че първоначалното приемане на половин доза е станало погрешка.

Американски учени коментираха, че откритата случайно по-висока ефективност е при хора на възраст до 55 години, които е по-малко вероятно да развият тежко заболяване от COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Порталът за българско електронно правосъдие тръгва до дни

От всяка точка на страната ще може да бъде подадено заявление или искова молба, увери министър Ахладова

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

„Единният портал за електронно правосъдие ще заработи до дни. За период от два месеца беше отложено образуването на електронни дела през единната информационна система, защото трябваше доизчистване на технически моменти“, каза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев по време на дискусията по Планът за възстановяване и устойчивост, който ще се финансира с евросредства.

Той добави, че от 10-ти декември ще започне да функционира във всички органи на съдебната власт.

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова пък обяви, че с осигуреното финансиране по Плана „след въвеждането на дигитализацията по всяко време гражданите и бизнеса ще могат да следят движението на делото и да проследяват всяко евентуално забавяне на процедурите и сроковете“.

Йончева: Еврокомисията потвърди, че България е под наблюдение за правосъдието

„Това неминуемо ще доведе до прозрачност. Предвиждаме също така възможността по електронен път, от всяка точка на страната да може да бъде подадено, например, заявление или искова молба“, добави тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Специалните фризери за COVID-ваксината може да пристигнат със закъснение в Канада

В един фризер могат да се поберат до 20 000 дози, а цената му варира между 8 000 и 20 000 долара.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Канада може да не получи така необходимият ултра-студен фризер, необходим за съхраняването на ваксини, поне до 2021г. За това сигнализира базиран в Отава търговец на лабораторно оборудване.

Моли Стопфорд, директор на Canadawide Scientific, заяви, че компанията вече е получила хиляди поръчки за специалните фризери от името на правителството и на частни клиенти, но очаква още много, ако Здравното министерство одобри ваксината на Pfizer.

„Засега има налични фризери, но ако търсенето им се увеличи, ще има проблем“, каза тя.

Всичко за COVID ваксините: Въпроси и отговори (ВИДЕО)

„Ако само Канада ги търсеше, тогава вероятно нямаше да е проблем, но се конкурираме със САЩ, Европа и Азия“, добави Стопфорд.

РНК ваксината на Pfizer, която според компанията може да влезе в употреба в Америка следващия месец, изисква температура до -70 градуса по Целзий за правилно съхранение. Ваксината на AstraZeneca, друг обещаващ претендент, може да се съхранява между 2 C и 8 C, докато ваксината Moderna може да се съхранява в обикновен фризер до 30 дни.

Правителството на Трюдо заяви, че Канада може да започне да получава ваксини през януари. Но с напредването при производството на надеждни ваксини, Стопфорд заяви, че производителите на фризери няма да смогнат на всички поръчки и очакват сериозно забавяне.

Как работят новите ваксини? (ИНФОГРАФИКА)

Обикновено доставката на 40 ултра-студени фризери от Азия до Канада отнема три месеца. Но заради повишеното търсене в целия свят, това може да се случи много по-бавно.

Миналата седмица от правителството съобщиха, че са поръчали 26 фризери, чиято температура пада до 80 градуса по Целзий, и 100 – до -20 градуса по Целзий. Правителството е осигурило фризери за около 33,5 милиона ваксини.

Ваксините, които изискват толкова ниски температури, могат да бъдат транспортирани в сух лед.

В един фризер могат да се поберат до 20 000 дози, а цената му варира между 8 000 и 20 000 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Бизнес, бонуси, България, извънреден труд, правителство, работно време
Премиерът Борисов прие посланик Мустафа – на 8-ми идва US делегация в България

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на САЩ Херо Мустафа. Фокус на разговора бе предстоящата Първа сесия на Стратегическия...

Затвори