Открийте ни и в

Чикаго

Българският трикольор се развя над Чикаго за 15-та поредна година

BG VOICE ви направи съпричастни с тържествата в специално студио на живо от Чикаго и София.

публикувано

на

 

Българското знаме се развя за пореден път на площад Дейли Плаза в Чикаго по случай националния ни празник.

Представители на българо-американската полицейска асоциация в Чикаго внесоха знамето ни, а арх. Кирил Дочев и проф. Самуил Рефетов издигнаха българския трибагреник, след това прозвуча родния химн.

Традицията по издигането на българския флаг във Ветровития град датира от 1963 г., когато група българи се срещат с тогавашния кмет Ричард Дж. Дейли. Впечатлен и разчувстван от историята на България, той издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго.

Въпреки прекъсванията, вече 15 години трикольорът се издига на площада.

 

 

Традицията е жива

За първи път вдигането на знамето в центъра на Чикаго се извършва точно на датата. В предходните години това се правеше в неделята преди или след 3 март.

Новият генерален консул на България Светослав Иванов заяви пред BG VOICE:

 

 

“Ние следваме протокола и след като 3 март е обявен да бъде денят на Националния празник, ние следваме правилата, поставени от Р България и следваме честванията, такива, каквито са и в България”.

И добави:

“Честит празник на вас и на всички българи. Чувствам се горд, че за пръв път няма да гледам церемонията онлайн, а ще участвам в нея като част от българската общност в Чикаго. За мен това е повод за абсолютна чест.”

“Горд съм, че толкова българи се отзоваха на нашата покана да спазим традицията”.

Кои са хората, които издигнаха знамето в Чикаго

За първи път тази година трикольорът не беше издигнат от членовете на българо-американската полицейска асоциация, а от двама видни представители на българската общност във Ветровития град – проф. Самуил Рефетов и арх. Кирил Дойчев.

“Аз винаги съм се чувствал българин и аз съм казвал това винаги и винаги когато ме представят. Всички знаят, че съм българин”, разказа пред Ясен Дараков проф. Самуил Рефетов. Той е откривател на два синдрома, свързани със щитовидната жлеза и пионер в генетичните изследвания.

Архитект Кирил Дойчев е проектирал повечето големи и модерни болници в България.

“България за мене е била свята и затова, когато научих от консула, че аз ще повдигна знамето, за мен предизвика още по-голяма гордост като българин”, каза Дойчев пред BG VOICE.

И двамата са дълголетници – арх. Дойчев скоро ще празнува 99-ия си рожден ден. Проф. Рефетов е на 85. Но това, което са направили, ще остане дълго време след тях.

 

 

Архитект Дойчев е правил болници и поликлиники в Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, София и Велико Търново, където е почетен гражданин. Работи и в Германия.

Семейството на проф. Самуил Рефетов бяга от България след Втората световна война. Учи в Израел, Белгия, Канада.
В края на 60-те години започва да изследва аномалии в щитовидната жлеза. Той открива синдрома на резистентност към тиреоидните хормони, който е наречен на неговото име.

Трети март ли трябва да е националният празник на България

На фона на войната в Украйна, в България през последните дни циркулира един основен въпрос: Трети март ли е истинският празник на България.

Пред BG VOICE преподавателят по история Емил Джасим коментира:

“Трети март е важен празник, но по-важното е да празнуваме ден, в който има национален подвиг. Ден, в който има някакъв национален подвиг. Ден, в който е проявен българския национален дух. Такъв безспорно може да бъде 24 май, който през 1851-а година е честван за първи път от Найден Геров в Пловдив, но се превръща в естествена манифестация на това да бъдеш българин. А освен това 6-и септември, денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, е ден, който е изпълнен с желанието на българите да минат през всичко, дори през волята на великите си.”

 

 

Българите знаят какво е война и какво е свобода

В специалното студио на BG VOICE се включи и ковчежникът на Кук Каунти, Илинойс – Мария Папаз. В този окръг живее много голяма част от българската диаспора в САЩ.

 

 

Пред Ясен Дараков и Галина Петрова Папаз каза:

“Аз съм най-големият приятел на България. Аз съм единственият представител на властите в САЩ, който има сайт на български език. Щастлива съм днес. Няма нищо по-хубаво от това да се сподели такъв празник, особено имайки предвид случващото се в Украйна. Знам, че българите имат ясна представа какво е войната и наистина оценяват свободата. Затова благодаря на всички, които са тук, които работиха толкова много за това. Аз дори имам български адвокат в екипа си и съм много щастлива от този факт.”

Тя добави:

“Най-много харесвам, че българите знаят кои са. Етноса си. Те уважават националността си, религията си, културата си, езика си, родителите си. Помнят кои са. Имат идентичност”.

Празничен ден

Въпреки, че е работен ден, десетки българи се събраха на Дейли Плаза, за да отдадат почит пред загиналите за свободата на България.

И по стара българска традиция, когато има празник – има и хора. Затова кръшно българско хора се изви в центъра на Чикаго, а по улиците се понесе българска народна музика.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено