Открийте ни и в

Български истории

Български адвокат от Вегас: Трудно се работи в ерата на Тръмп

Адвокат Кристина Крилчев потвърждава, че има политика за повече откази за визи, зелени карти и други документи
Сибила Патси

публикувано

на

Адвокат Крилчев работи над имиграционно дело

През 2018 г. има по-малко приети имиграционни закони в сравнение с 2017 г., но за имигрантите става все по-трудно да влязат в страната или да поддържат статут. Статистиката показва, че миналата година в сила са влезли 178 закона, а преди две години те са били 206. Намалението е с 15%.

Кое обаче е новото, което прави живота на имигрантите по-труден? Серия от президентски укази, както и нови меморандуми и регулации на Агенцията по имиграция и натурализация (USCIS), които създават неимоверни тревоги на имигрантите.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

И не само на тях. Първи по линията промяната усещат адвокатите. Много от тях казват, че е ужасно да виждат хора с разбити мечти и семейства.

Адвокат Крилчев работи над имиграционно дело

Един от тези адвокати е Кристина Крилчев, чиято практика се помещава в Лас Вегас.

 Имиграционното право е федерално право

така че адвокат в тази сфера има право да представлява клиенти от всички щати“, казва тя. Нейният път в Америка не е бил лек. Самата тя го определя като „трънлив“ и свързан с много имиграционни перипетии и открито разказва подробности за това.

Крилчев завършва английска филология в Софийския университет в България. Веднага след завършването си през 1993 г. заминава за Щатите с намерението да учи. „Заминах само няколко дни след държавния ми изпит“, спомня си тя. Планът й е да прави научни изследвания за американска професорка. „Нещата обаче не станаха точно така“, допълва адвокатката. „В един момент останах без легален статут в страната поради неприятно стекли се обстоятелства и около 6 години след това не можах да уча и да работя легално. В момента, в който успях да се сдобия със зелена карта, веднага записах право в „Съфолк Юнивърсити“ в Бостън“, разкрива Крилчев. Избира този университет, защото най-голям процент от завършващите отиват в частна практика.

Тръмп въвежда нови пречки за зелени карти и обмисля да спре студентските бригади

„Най-големите ми страхове по времето, когато нямах документи, са били като на всички други в подобна ситуация –

да не бъда депортирана

Изживяла съм и разочарованията, че съм човек с висше образование, а не мога да работя квалифицирана работа. Или че не мога веднага да започна да уча тук и да си намеря по-добра работа. Този период за мен обаче не беше загуба на време. Получих много ценен опит“, допълва тя.

„Исках да следвам имиграционно право заради това, през което преминах, и за да помагам на други хора. Имах и стаж като помощник при един имиграционен адвокат. Взех приемния изпит LSAT още с първия опит и бях приета. После обаче дойде истински трудната част, защото се роди дъщеря ми и трябваше едновременно да ходя на училище и да се грижа за нея. Четенето е страшно много. Понякога изискваха от нас да прочетем по 1000 страници от днес за утре и да сме готови да отговаряме на въпроси. На всичкото отгоре, през този период родителите ми не можеха да пътуват, така че със всичко съм се справяла сама“, разказва още Крилчев.

Защо намаляват одобренията за визите H-1B?

„Аз дойдох в Америка във време, когато и в България, и в Америка беше много различно. В България беше различно, защото животът беше още по-труден от това, което е сега. А в Америка животът преди беше по-лесен за имигрантите, отколкото е сега.

Сега е много по-трудно и рисковано,

споделя българката.

„Беше голям риск да открия собствена практика. Повечето прависти първо практикуват в някоя кантора и тогава създават своя фирма. Аз направо си направих моя кантора. Беше си направо много дързък ход. Започнах само аз, след това наех помощник. Оттам започнаха да се развиват нещата и в момента имам още един младши адвокат и трима асистенти. Бях първо три години в Бостън, а след това, през 2006-а, се преместих в Лас Вегас“, обяснява Крилчев.

Сега адвокатката има редица клиенти, които я търсят за петиции за квалифицирани работници – специалисти в различни сфери, включително и ИТ, както и много инвеститори, които искат да дойдат с инвеститорска виза. „Може да се каже, че най-голям е броят на хората, които ни търсят във връзка с J-1 визи и програмата Work and Travel, както и за промяна на неимигрантския статут от една виза в друга. Имаме и клиенти, които имат нужда от помощ за визи за роднини“, посочва тя.

„Много е трудно да си адвокат в ерата на Тръмп

Трябва непрекъснато да си в течение на всички новости, за да не допуснеш грешка, а новостите от администрацията на Тръмп са, общо взето, всеки ден, така, че моята работа е не само да си подготвям делата, да представлявам клиенти пред имиграционните или в съда, ами и да следя какви са новите правила. Дали ще бъде нов закон, нов меморандум или нов президентски указ, няма значение. Това изисква много време, много голямо съсредоточаване, повече работа на всички в офиса и, разбира се, повече обяснения за клиентите, които трябва да са наясно“.

„Аз непрекъснато сверявам часовника си и с други адвокати и всички сме на мнение, че има негласна политика тези петиции да бъдат одобрявани все по-трудно, да се изпращат писма с искания за още доказателства. Процентът на одобренията е толкова снижен до минимум, че това носи много тревоги на кандидатстващите, много тревоги и за нас в офиса. Ние съпреживяваме историите на всеки“, акцентира Крилчев.

По думите й дела, които

преди това са минавали по-лесно

 и са завършвали с одобрения за виза, зелена карта или други документи, сега биват отхвърляни – особено при работните визи за квалифицирани работници или такива с изключителни способности, както и за инвестиции. Един от най-пресните примери в кантората Krilchev & Associates, PC, e отказ за визата на българин, спортист по самбо и ММА. “Той e много известен, с редица награди, включително европейска и световна титла, с много висок ранг тук, в листата на ММА спорта. И въпреки всичко случаят не беше одобрен. В минали години сме имали клиенти със значително по-малко изявени успехи, на които са давали документи. За мен това е нечестно и нелогично“, заявява Крилчев.

Тя уверява, че няма разлика дали хората си подават документите в един или друг имиграционен център. „Може да се каже, че всички са под ножа по закон, но в практиката винаги има известно профилиране. Всички знаят борбата, която Тръмп лично е повел срещу имигрантите, които идват от Латинска Америка“, казва още българката и добавя, че одобрява започването на процедура по импийчмънт на президента.

Нейният съвет към сънародниците ни, които трябва да променят статута си и трябва да подават документи във връзка с това, е да потърсят адвокат. „Просто аз съм свидетел как много хора, опитвайки сами да решат нещата, объркват случаите си твърде много и когато отидат при адвокат, е много по-трудно да се действа. И в живота е така – много по-трудно е да оправиш нещо, което е счупено, отколкото да започнеш нещо в началото и да предотвратиш счупването. А и ако се потърси правна помощ от адвокат още в началото, обикновено е свързано и с по-малко парични средства. Да не забравяме, че става дума за

риск с мечтите, близостта със семейството,

работата, образованието, статута, бъдещето.“

Тактиката на Крилчев е много интересна – обградила се е само с дами. „Смятам, че женският подход и женската енергия, или „the girl power“, както казваме тук, са много нужни в нашата професия, която е по принцип мъжка професия. Женският усет допринася за качеството на работа. Радваме се, че и нашите клиенти виждат и оценяват това”, казва тя.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Български истории

Таня в една приказка на Шехерезада (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
В клипа „Българка“
БОРЯНА АНТИМОВА

Тя е млада, секси, красива и много талантлива. Обиколила е света със своята цигулка. Свирила е на какви ли не щури места – на хеликоптерна площадка на върха на небостъргач, в палатите на шейховете на Абу Даби, Дубай и Катар, в машинното отделение под вода на огромен кораб. Четири пъти Таня Тингарова обикаля свята, за да реши да се върне накрая в родния Пловдив, а там да срещне своя Свет… Да, същият Свет Радославов, хип-хоп цигуларят, който спечели златен бутон на шоуто „България търси талант“…

Когато питат 6-годишната Таня дали иска да свири на цигулка, тя плахо казва „да“, понеже я е срам да каже „не“. По-голямата й сестра Ева вече свири на цигулка с голямо желание, тя е идол за малката Таня. Докато учи в Музикалното училище в родния й Пловдив, Ева е приета в частната академия Idyllwild Arts Academy в Калифорния. А Таня признава, че свири не толкова от желание, а просто й се удава с лекота.

След завършването на VII клас кандидатства в същата Академия за музика и изкуства „Айдълуайлд“, където учи сестра й, като тайничко се надява, че няма да я приемат. „Бях щастлива в Пловдив, първа по успех и с цигулката, имах и много приятели и не ми се заминаваше“, спомня си Таня. Един ден тя сварва вкъщи цяло стълпотворение от баби, лели, родителите, приятели. Стряска се дали не се е случило нещо лошо, а те ликуват, че са я приели на пълна стипендия в „Айдълуайлд“, както сестра й. Десет дни по-късно 14-годишната

Таня вече каца на летището в Лос Анджелис

все едно е кацнала на Марс – един непознат свят.

Да учиш в „Айдълуайлд“ е много престижно. Това е едно от трите най-титулувани и най-скъпи училища по изкуства в света. Таксата е 60 хиляди долара годишно. Там учат деца на холивудски знаменитости, на министри. А Таня е едно от 10-те избрани талантливи деца от цял свят, на които академията поема изцяло издръжката, за да може те на свой ред да разнасят славата на училището с таланта си и множеството си концерти.

В „Айдълуайлд“ Таня попада в средата на разглезените деца на знаменитостите, които непрекъснато изключват заради лошо поведение. За нея обаче няма друг път, освен да свири по 10 часа дневно и да учи по нощите, за да оправдае доверието да е една от избраните десет. И е все така блестяща. После е приета в няколко университета на пълна стипендия, но избира Ню Йорк – влюбва се в града от пръв поглед. Записва се в Щатския университет на Ню Йорк „Stony Brook“ и на 18 години попада в Голямата ябълка.

Там тя за пръв път изпитва удоволствие от свиренето. „Преподавателката ми беше някак по-свободолюбива и ме вдъхнови адски много да свиря. Смело смесвах различни стилове“, казва младата дама. Тя започва да свири в българския бар „Дежа ву“ в Ню Йорк, като собственикът му построява специална сцена за нея и й купува електрическа цигулка. Там се вдъхновява от диджей миксирането и започва смело да смесва стилове – хаус, поп заедно с класика, или така нареченият кросоувър. В същото време продължава да изнася класически концерти към университета в зали, катедрали и църкви.

Когато най-неочаквано й предлагат да свири в Оман, тя казва: „Къде се намираше Оман?“, но заминава. И се потапя

в приказния свят на Близкия изток

Свири в 5-звездни хотели по една година в Абу Даби и Оман и няколко години в Дубай.

В ОАЕ българката изнася концерти пред емирите на Дубай, Абу Даби и Катар. Там свири главно фюжън – хаус и поп, на модни събития, участия в Националната телевизия и по лични поводи на най-високопоставените държавни глави. Свирила е на 30-тия рожден ден на дъщерята на емира на Абу Даби. Неприлични предложения от принцовете не е имала, казва, че винаги са се отнасяли много уважително с нея.

В Катар пък попада буквално в движение на царска сватба. Женят се внуци на владетелите на Катар и Дубай. „Моят мениджър ми каза: „Имаш 30 минути да стигнеш до летището. Грабвай бяла рокля и цигулката и тичай“. Не знаех къде отивам. И както се бях запътила на фитнес и си пиех кафето, спрях едно такси и – към летището. В Катар попаднах на най-приказната сватба, която съм виждала в живота си, като в приказките на Шехерезада от „1001 нощ“. Цялото небе беше покрито от инсталации – облаци от цветя. Аз съм на един пиедестал, с огромна арка, направена като Колизеума в Рим, и докато свиря, ме прожектират на една огромна видеостена. Всичките маси са в скъпоценни камъни… Изумително“, вълнува се Таня.

Друг път тя получава покана за финала на „Формула 1 Гран При“ на пистата „Яс Марина“ в Абу Даби. Попада на частно парти на един от принцовете на Абу Даби по случай финала. А от прозорците се вижда панорамна гледка на пистата долу. „Аз тогава имах друго участие и си носех цигулката – казва Таня. – И те ми казват: „Защо не изсвириш нещо за принца за поздрав“. Свиря, а те ми ръкопляскат, стана като концерт, не поглеждаха към пистата. По едно време принцът се пошегува: „Ама ние забравихме за какво сме се събрали тук“.

Междувременно цигуларката е приета

на най-луксозния круизен кораб – „Кристъл”

 който 23 пъти е на първо място в света. На него участват много известни артисти и музиканти на световно ниво. Таня е включена в уникалния и единствен спектакъл на Бродуей на вода. С кораба цигуларката 4 пъти обикаля света. Била е на много интересни, екзотични дестинации в 60 държави. Посетила е уникални места, като Френска Полинезия, Великденските острови, островът на Робинзон Крузо, цяла Латинска Америка. Свирила е на карнавала в Бразилия, в цяла Европа, на Тихоокеанските острови, в Австралия, Нова Зеландия, Гренландия, Антарктида… Била е по места, където само кораби на „Нешънъл Джиографик“ стигат. „По време на круиза базата ми беше в Дубай, където живеех много добре. Мениджърът ми за много кратко време ме направи популярна в Обединените Арабски емирства“, казва тя.

След всички тия пътешествия и емоции в един момент Таня се чувства много изтощена психически и физически и решава да се завърне в България. „В началото, като на шега, останах в Пловдив и толкова много ми хареса, че просто не ми се връщаше в Дубай. В Пловдив живеят много чужденци, успели някъде другаде. Те ми говореха, че за тях, които са обиколили света, Пловдив е най-магическият град, че е уникален със своя артистичен дух. В един момент си зададох въпроса защо аз, която съм родена тук, си търся късмета навън“, споделя Таня.

В Пловдив нейната приказка като от „1001 нощ“ продължава. Тя най-после е намерила спокойствието и душевния мир, докато не среща Свет и между двамата пламва любов. Когато тя снима клип по музиката от „Игра на тронове“ на Асеновата крепост, той се разпространява сред българите в Щатите, Свет го вижда и… започва да мечтае Таня да е с него не само на сцената, но и в живота. „Свет ми призна: „Когато видях твоя клип, си казах

край, влюбен съм!

смее се Таня. И по ирония на съдбата, двамата българи, живеещи в Щатите, се срещат не там, нито в Дубай, където и Свет концертира, а в Пловдив“.

Първата им среща е през август, когато снимат клипа към композицията на Deep Zone „Българка“, а те свирят за пръв път в дует. „Клипът, чиято премиера беше на 2 октомври, е като малка извадка на нашата среща със Свет. Той ми показва неговите възможности, а аз му открадвам цигулката и му показвам моя талант“, смее се Таня.

Любовта им е в апогея си. „Гордея се с теб, любов! Само нагоре!“, написа му тя във фейсбук след триумфа му на сцената на „България търси талант“. „Таня открадна не само цигулката ми в клипа, но и много повече“, сподели многозначително Свет. До дни Таня заминава при него в Америка, където двамата ще имат концерти в различни щати. После той ще дойде в България, където двамата вече имат планирани концерти. Смятат кариерата им в бъдеще да е и самостоятелно, и в дует. Подготвят шоу, което ще е много ексцентрично, с танци, а Свет ще се включи с бийтбокс и ще рапира. Тя свири повече поп, кросоувър и напоследък е увлечена по стила епик, филмова музика, а той е хип-хоп цигулар. „Сега покрай Свет тренирам хип-хоп, за да можем да се срещнем някъде по средата“, смее се Таня.

За Свет, минал през тежка мозъчна операция, Таня е слънцето, което го зарежда с повече позитивизъм. А за нея… „Много съм пътувала, с много хора съм общувала, но винаги ми е липсвал човек до мен, с когото да споделям всичките си емоции от концертите. Най-после намерих сродната си душа“, казва тя.

„Където и да ходя обаче, България винаги е в сърцето ми. Мечтая си един ден със Свет да се установим тук. Тук да създадем семейство, тук да бъде домът ни“, споделя дамата. Но има време за това. Засега двамата космополити могат да полетят още малко, но вече в двойка, по света, следвайки мечтите си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българи и американци се хванаха заедно на хоро във Финикс (СНИМКИ, ВИДЕО)

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимки: фейсбук Таня Димитров

Третият български събор във Финикс Tъпан бие протече повече като фестивал и се състоя пред центъра за изкуства в града (Phoenix Center for the Arts), откъдето са съдействaли за събитието. Подкрепа са оказали и от културния отдел на общината (Coty of Phoenix Office of Arts and Culture).

„Започнахме в 2 часа следобед и продължихме чак до 10 вечерта”, разказва Таня Димитров, основател на събора, заедно със съпруга си Димитър Димитров, и хореограф на танцов състав „Балканик“. Миналата година съборът беше в двора на църквата „Св. София“ във Финикс.

Румен Сали Шопов с тъпан

Новата локация тази година даде възможност да присъстват много хора от други националности, като посещаемостта

достигна няколкостотин души

„Успяхме да направим и реклама по телевизията и това допринесе повече хора да разберат за събитието“, обяснява Таня. „За първи път в програмата имахме поздрав от босненска група на юноши от Финикс.

Съборът „Тъпан бие" събра българите във Финикс (ВИДЕО)

Изпълнения на танци и хора показаха и двете групи – за възрастни и деца – на „Балканик“, допълва тя. „Всички танцуваха хоро, не само българите. Беше вълнуващо да видиш хора от различни националности, хванати заедно, усмихнати и щастливи“, допълни тя.

На сцената се качиха и Цветанка Варимезова, народна певица и професор по фолклор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, родопската певица от Сан Хосе, Калифорния, Мария Бебелекова и Румен Сали Шопов със своя тъпан.

Румен Сали – ромът, който стана звезда в САЩ

Бяха поканени и Румен Костов (от Питсбърг) с дъщеря си Ина Костова(от Финикс), които се представиха с песни под съпровод на тамбура.

Антон Шекерджиев от Тусон, Аризона, свири на каба гайда, а американецът Хектор Безанис от Сан Франциско показа уменията си на тракийска гайда. „Хектор говори и прекрасен български“, възхищава се Таня. Освен това на събора имаше щанд за сувенири, гостилница с ястия като

банички, скара, тулумбички

прасковки, изложба на народни носии и битови предмети. „Успяхме да изложим 7 носии от различни краища на България, като се стараехме те наистина да идват от „скрина на баба“, издава подробности от организацията Таня.

За децата пък имаше рисуване на лица. „Естествено, повечето дечица бяха с българския флаг на бузките“, не пропуска да отбележи организаторката. Голям интерес предизвика работилницата за български бродерии на Веси Казашка от Ел Ей, която участва за втори път. „Тази година тя беше подготвила специални комплектчета за деца и начинаещи възрастни. На децата специално тя показа канатица, една от най-популярните бродерии. Обясненията й бяха много лесни и достъпни за всички и те се справиха чудесно. Тя наистина успя да предаде на участващите в уъркшопа любовта към шевицата“, каза Таня.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG успехи в САЩ

Българин от Айова разкри 50-годишната загадка на селфито

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Селфи, стриймване на музика, най-обикновено телефонно обаждане… В основата на всичко това, което умее Вашият смартфон, стои един сложен израз: „бързото преобразувание на Фурие“. На английски се съкращава като FFT. Такова е името на алгоритъма за цифрова обработка на сигнали. Комбинацията му с обратния алгоритъм превръща в реалност съвременната дигитална революция, пише svobodnaevropa.bg.

Но има едно „но“.

Български учен спасява опитни животни от смърт

FFT е публикуван още през 1965 г., но обратният алгоритъм остава загадка за цели 50 години. Докато не го открива д-р Александър Стойчев – доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова, заедно с неговия докторант Владимир Сухой. Американски научни издания публикуваха тази новина миналата седмица.

За хората, които не прекарват деня си в сложни математически изчисления и компютърното инженерство не е основното им занимание, всичко това може да звучи много объркващо.

В математиката има много операции, които взаимно се допълват. Например, събиране и изваждане или умножение и делене. В обработката на сигнали съществуват по-сложни операции, които работят с вектори, вместо с числа.

На състезание в Бостън: Български студентки с научен проект

„Ние открихме, че една от важните операции в тази научна област няма съответната обратна операция. Все едно, ако през последните 50 години съществуваше само събиране, ние открихме, че има нужда и от изваждане и написахме алгоритъм, който да изчисли правилния резултат“, разказва Стойчев за Свободна Европа.

Това е решение на фундаментален проблем, който досега е затруднявал учените. В близък план се очаква да се актуализират лекциите и учебниците по цифрова обработка на сигнали. „От практическа гледна точка новият алгоритъм може да подобри работата на вече съществуващи приложения или да допринесе за създаването на съвсем нови“, коментира преподавателят. Споделя, че винаги е обичал да решава задачи и главоблъсканици. „Това ми доставя истинско удоволствие. В този случай вдъхновението дойде от четене на книги в подготовката на моите лекции. Тогава забелязах, че точно този алгоритъм не е описан никъде и бях заинтригуван“.

Стойчев разказва, че България винаги му е липсвала. Възпитаник е на Американския Университет в България и много от техническите умения, които са му били необходими за това откритие, е научил там.

„Много научни открития стават по случайност, стига да си готов да забележиш нещо, което не си очаквал, и да не се страхуваш да последваш инстинкта си“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada