Открийте ни и в

Общество

Български евродепутати с писмо: Прекратете блокирането към Шенген

Евродепутатите настояват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на ЕК

публикувано

на

Нидерландия: Позицията за Шенген е само срещу България, не срещу Румъния

Българските евродепутати призовават за прекратяване на безпрецедентното и неоснователно блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Това става ясно от официално писмо

до Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, и членовете на Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на нидерландския парламент

През декември предстои въпросът да бъде поставен отново на срещата на министрите на правосъдието от държавите членки на ЕС.

Ивет Стайкова: 18-годишната внучка, обвинена за смъртта на актрисата Виолета Донева

За да бъде постигнато необходимото съгласие преди заседанието, българската делегация в Европейския парламент заявява готовност за провеждането на работни срещи в бърз порядък както с нидерландското правителство, така и с представители на нидерландския парламент.

Българските евродепутати

настояват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на ЕК и резолюциите на ЕП, така че „процесът по разширяване на Шенгенското пространство да продължи с присъединяването на България и Румъния и то още до края на тази календарна година”.

Те единодушно отстояват позицията за премахване на вътрешния граничен контрол за България и Румъния. Според тях това е „от ключово значение не само за икономиката и сигурността на двете страни, но и за целия Европейски съюз”, особено в разгара на редица кризи като война на прага на Европа, енергийна нестабилност и растяща инфлация.

Евродепутатите напомнят, че европейското законодателство предполага равнопоставеност между държавите членки, а България и Румъния отдавна са покрили всички критерии, съобщава NOVA.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено