Открийте ни и в

КРИМИ

Български лекар във Великобритания е обвинен, че отровил бащата на бившата си приятелка

Той поставил отрова в кафето на семейството, а партньорката му и майка й също едва не загинали

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Лекар от български произход, работещ във Великобритания е обвинен за убийството на бащата на бившата си партньорка с отрова, след като поставил силно токсично вещество в кафето на семейството. При инцидента едва не загинали и приятелката му и майка й.

За случаят, който датира от 2012 г., се разбра, след като българинът поискал разрешение от съда да види своя син. След изслушване по искането, заведено във Върховния административен съд, станало ясно, че мъжът е отровил партньорката си и родителите й с талий, а майката на момчето е използвала този случай като основание да се противопостави на заповедта за контакт между бащата и сина.

Срещу лекаря, чиято личност не се оповестява, за да бъде защитена самоличността на детето, замесено в случая, никога не са били повдигани обвинения за отравянето от полицията нито във Великобритания, нито в България, което той все още отрича и той не е бил подвеждан под наказателно преследване.

„Сега българските власти се занимават с това, но ние също така предоставихме досието му в полицията – изпратих го направо на самата Кресида Дик, тъй като смятах, че е важно комисарят да види какво този човек, лекар в Англия, беше направил“, заяви адвокатът на жената, Симон Брус.

Наричан „отровата на отровителя“, талият е силно токсичен, но е без вкус, цвят и мирис и всеки контакт с кожата е опасен. Веществото е бавнодействащо и болезнено, а симптомите включват повръщане, диария и косопад.

Съдът установи, че лекарят е добавил талий в тенджера с кафе, когато е бил на почивка в родната си страна с тогавашната си партньорка, нейните родители и едногодишното им дете през 2012 г. Той изпил разтворимо кафе, докато другите трима възрастни пиели от тенджерата.

Бащата починал, но двете жени, за които е установено, че имат сходни нива на талий в кръвта, оцеляха.

Пред съда беше съобщено, че отровата може да е била получена чрез работата на лекаря или през интернет и най-вероятно е била погълната през устата. Твърди се, че неговата „основна цел“ е била да убие бабата и дядото, но той „енергично оспорва“ доказателствата, че е отровил кафето им.

Когато видял и половинката му да пие от същата течност, той не й попречил, съобщиха от съда. Когато семейството в крайна сметка се завръща в Обединеното кралство, лекарят се опитал да прикрие следите си, като казал, че смъртта на дядото е записана като инсулт и че отравянето не е било диагностицирано.

Още тогава съдът започна изслушване за установяване на факти дали българинът е убил дядото, като съдията го посочи за виновен.

Тогава обаче лекарят обжалва пред Апелативния съд по технически причини и решението беше отменено.

По-късно съдът настоя, че делото трябва да бъде разгледано отново от старши съдия от Върховния съд. Той изслуша всички доказателства и реши, че лекарят е отговорен за причиняването на смъртта на дядото и също така е отговорен за отравянето на майката на сина му и бабата.

След като обжалването на тази присъда не бе успешно, съдията най-накрая даде разрешение за публикуване на решението.

Според съда, „майката е доказала, че е по-вероятно бащата да е отговорен за поставянето на талий в кафетата“. Той добави, че бащата не е съдействал за лечението и на тримата и се е опитал да отклони вниманието както от себе си, така и от отравянето с талий като причина за заболяването им.

В заключение съдията пише: „Защо бащата е направил това, нямам представа. Само той може да знае”.

Адвокатът пък посочва: „Следващата цел е да го преследваме, за да бъде изправен пред съда. Това е непрекъснат процес, но отнема твърде дълго време”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА