Открийте ни и в

Български истории

Български лекар в Германия: Интубацията е наше ежедневие

„Имаме специални облекла, но не са много“, разказва д-р Иван Димитров

публикувано

на

д-р Иван Димитров и д-р Борис Таблов. Снимки: „Дневник“

Както в САЩ, Испания и Италия, така и в Германия български лекари са на първа линия в битката срещу коронавируса.

123 016. Толкова е броят на заразените с коронавирус в Германия към 13 април, като те са с 2537 повече в сравнение с предишния ден. Смъртните случи са 2799. С тези данни страната се нарежда на четвърто място в света, макар и съотношението на заразените към починалите с COVID-19 там да е значително по-ниско от това в Съединените щати, Испания и Италия.

Иван Димитров е завършил медицина в Софийския университет през 2008 г. и от 2012 г. е лекар в Германия, като скоро очаква да се яви на изпит за специализацията си по вътрешни болести. Той работи в болница „Гримен“ към германския Червен кръст.

Защитни облекла и материали за лекарите

 Болницата, в която той работи, е малка, в провинция Мекленбург-Предна Померания. Това е провинцията (заедно с Бремен) с най-малък брой заразени с коронавирус – около 600 души. Към момента в болница „Гримен“ към германския Червен кръст все още не е имало пациент с доказан коронавирус.

„Имаме специални облекла, но не са много. Имаме по-обикновени изолиращи облекла, защото при нас така или иначе има изолирани пациенти. Когато сме имали пациент със съмнение за коронавирус, сме слагали тях заедно с най-обикновени маска и ръкавици“, разказва д-р Димитров пред „Дневник“. Той смята, че щом е избрал лекарската професия, човек трябва да е наясно с постоянния си досег със заразни болести. Болните с коронавирус не са по-различни от останалите, обобщава докторът.

Борис Таблов живее и работи в гр. Нойрупин в Германия от 2010 г. Той е анестезиолог и реаниматор, като там е взел допълнителна квалификация „интензивна медицина“.

И според доктор Таблов и в Германия има недостиг на защитни облекла и материали за медицинските служители. „След като това е глобален проблем, и ние сме засегнати. Надеждата ни е, че както автомобилни производители се преориентират да произвеждат дихателни апарати, други ще се пренасочат да произвеждат медицински маски, ръкавици и друго, от което имаме нужда“, споделя анестезиологът.

И друг лекар от България, който живее и работи в Германия, в района на Карлсруе от 18 години, смята, че лекарите имат на разположение защитни материали. Той е завършил медицина в Хайделберг и от началото на кариерата си е част от германската здравна система. Специалист е по вътрешни болести и спешна медицина, иска да остане анонимен.

Специалистът обаче е възмутен, че в началото на разпространението на коронавируса в Германия е бил съветван да използва предпазните средства пестеливо. „Преди няколко седмици с една маска работих четири дни! Ако с тази маска съм прегледал пациент с COVID-19, практически нося вируса на лицето си няколко дни. Това не отговаря на никакви хигиенни норми“, смята лекарят.

 Оборудване в болниците

По време на брифинг на 7 април проф. Лотар Вийлер, който е президент на института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох“, обяви, че в Германия продължава да има достатъчно капацитет в болниците за пациенти с усложнения от коронавируса. 40% от интензивните легла все още са свободни, съобщи пък два дни по-късно министърът на здравеопазването в Германия Йенс Шпан.

„Интубацията по принцип е наше ежедневие. Особеното при интубиране на болни с коронавирус е единствено самият риск за медицинския персонал“, разказва реаниматорът Борис Таблов, който в края на март е интубирал първия си пациент с коронавирус. Бил е дежурен, когато колегите му от специално разкритото отделение за болни с коронавирус в болницата докарали влошил се пациент. „Ние се подготвяхме известно време за тази процедура и тази подготовка в крайна сметка премина към действие“, обяснява той.

В малката болница на д-р Иван Димитров има шест дихателни апарата и анестезиолози, които умеят да работят с тях, разказва лекарят. „Един от тези шест е резервиран за пациент с усложнения от коронавируса. В интензивното отделение имаме стая, която е с двойна преграда и ниско налягане, за да може пациентът да е изолиран и да не се разпространи вирусът повече в самата болница“, обяснява Димитров.

 Тестване

Преди около месец президентът на института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох“ съобщи пред медиите, че в Германия се правят по 160 000 теста на седмица, като капацитетът предстои да се увеличи. Въпреки това и в Германия се говори, че реалният брой на заразените, т.нар. сиво число (на немски: graue Zahlen) е значително по-голям.

На 7 април организацията на „Акредитираните лаборатории в медицината“ публикува съобщение, според което от началото на март в Германия са направени над 1 000 000 теста по PCR метода. Това са тестовете, чиито резултати се считат за най-достоверни от Световната здравна организация (СЗО). Те се използват и в България.

„Ако например е почивен ден, човек не може да се свърже с личния си лекар или не се чувства добре, може да се свърже със здравно заведение и отговорната сестра в спешното отделение ще го насочи къде да отиде, за да не създава риск за другите пациенти. Взима се проба, чакат се резултатите и след това се преценява как да се процедира“, разказва анестезиологът Борис Таблов. Той уточнява, че и в Германия тестовете не са безкрайни и има ограничения, макар и мащабите (в сравнение с България) да са различни.

„Допреди две седмици системата беше много сложна: имаше изискване човекът да е имал контакт с друг болен от коронавирус, да идва от регион с много заразени, отделно са вече клиничните показатели за вирусно заболяване. Отскоро се тества всеки, който дойде с температура и кашлица“, разказва и д-р Иван Димитров.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Български истории

Протестът на българите в чужбина: „Всяка неделя ще е така, до победата над наглостта“

Как протекоха протестите по целия свят:

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Българите в Чикаго се събраха в парка Busse Woods. Сн. Галина Петрова

Десетки българи, живеещи в чужбина, се събраха на протест срещу правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев от двете страни на Океана за втора поредна седмица.

С по-малко хора, но със същия бурен ентусиазъм протече вторият антиправителствен протест в Чикаго, който се състоя в неделя в парка Busse Woods в предградието Elk Grove Village. Около 40 души дойдоха на мястото, което беше резервирано за целия ден.

„Исках да пренесем мястото на протеста в предградията на Чикаго, за да се даде възможност на хора от кварталите да присъстват“, казва Даниел Дженев, организатор на протестите. Той и групата активисти около него казаха, че не са загубили ентусиазъм да подкрепят протестните действия в България – напротив, с всеки изминал ден имат повече желание да изразят позицията си.

„Ще правим още протести, докато няма оставка на правителството“, добави Дженев „Ще поддържаме българите на Орлов мост“.

Въпреки че събралите се бяха по-малко от предишния протест във Ветровития град, този път участниците бяха различни. За да изразят подкрепата си за сънародниците ни, протестиращи вече месец в София и други градове в страната, Мотоклуб „BulDogs“ казаха, че за да се променят нещата, трябват действия от всички български граждани по света.

„За да се промени нещо, трябва силно гражданско общество със силна гражданска позиция“, каза Георги Стойков.

„Ние сме българи, нищо, че живеем навън“, добавя Стойко Трендафилов, също от „BulDogs“.

Сред групата активни българи беше и Илия Консулов, избягал от България по политически причини през 1967 г.

Константин Маринов, който емигира в САЩ преди две десетилетия, казва, че никога не се е интересувал от политика повече, отколкото през последния месец. „За първи път ще гласувам на следващите избори“, казва той и добавя, че не иска да се чувства отговорен с бездействието си за случващото се в България.

В Ню Йорк сънародниците ни се бяха заканили да се съберат пред сградата на ООН. Речено-сторено. На оградата бяха поставени плакати с послания на български и английски. Някои от тях гласяха „Bulgarian people are angry“ („Българите са ядосани“) и „Българският главен прокурор служи на мафията“.

В Бостън голяма група българи от поне 40 души скандираше мощно „Оставка“и „Честни избори“ на площада „Коплей“. Някои си пожелаваха Бог да благослови България с нови управници, а други искаха по-многолюдни протести, защото „Безучастието подкрепя беззаконието“.

Протест тази седмица организираха и българите от Солт Лейк Сити. Преди 4 дни те се събраха и също дружно скандираха „Оставка“.

Един от протестиращите имаше молба към Държавния департамент на Щатите да оставят България на мира, защото американската демокрация е неприложима дори за Америка, а камо ли за България.

В Канада българите в Монреал участваха във втория световен протест срещу правителството в България. „Нека се обявим заедно срещу насилието над журналисти, на което станахме свидетели миналата седмица“, казва Мария Монева. „Всяка неделя ще е така, до победата над наглостта“, заявява пък Мария Динева.

В Торонто също имаше протест против управлението в България. Някои от българите предлагат да се изпрати писмо до всички институции в България с искане за оставка и за конституционни промени. То би могло да се връчи чрез българското консулство, казват те. В момента върви онлайн петиция със същите искания, в която могат да се включат българи не само от Торонто, но и от Монреал и Ванкувър. Българите в Торонто се организираха на протест и в петък, което показва колко са надъхани да изразяват мнението си, докато не получат това, което искат.

Подкрепа за протестите от Торонто.

Сред сънародниците ни в Торонто има и такива, които са изпратили писма до президента на Европейския парламент и до Европейската комисия, с които се надяват да предизвикат вниманието на европейските и световните лидери върху ситуацията в България.

На стария континент, пред едно от най-посещаваните туристически места в Париж, пред катедралата „Сакре кьор“, се проведе акция на сънародниците ни, които подкрепят протестите в Родината. Това е част от тактиката им да заобиколят изключително строгите изисквания на полицията във френската столица, за да разреши протест пред българското посолство.

Протестиращите в Париж заявяват, че вече са обект на опити от политически фигури у нас „да си присвоят протестите в чужбина“, и твърдят, че няма да се поддадат на манипулации от никого.

В пет големи града в Германия сънародниците ни също подкрепиха протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Включиха се българи в Берлин, Хамбург, Кьолн, Манхайм и Мюнхен.

„Промяната започва от самите нас. Затова този форум е насочен към това да предоставим възможност на хората да изразяват своето мнение, своите искания и да се превърнем най-сетне в коректив на всяко едно правителство“, обяснява българинът Давор Беров, живеещ в Мюнхен.

Мотото на протеста в Кьолн беше „За повече демокрация и против корупцията в България“.

„Смятаме, че за 30 години в България не се е случило нищо друго освен една мафия да окупира властта и затова искаме промяна. Ние не сме срещу точно определен човек, ние сме срещу цялата система“, обясни Светослав Кънчев, сънародник, живеещ в Кьолн.

Протест на българите в Кьолн. Сн. Владислав Терзиев/btvnovinite.bg

„Искаме електронно гласуване. Искаме оставката на Борисов, искаме оставката на цялото правителство, искаме оставката на Гешев, за да може България наистина да просперира и да стане една наистина европейска държава“, добави Маргарита Сандиева, която също се включи в протеста в Кьолн.

В Лондон наши сънародници се събраха пред българското посолство за 31-ви пореден ден. Демонстрация на наши сънародници е имало и в Прага.

В Австралия и Нова Зеландия заради карантината протестите се проведоха виртуално.

Според координаторите на протестите в чужбина в момента се създава виртуална мрежа от български културни общности по света.

Те смятат да развиват и социална дейност – да създадат дарителски центрове в чужбина, с които директно да подпомагат нуждаещи се в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ

Малко Българско Училище в Чикаго стартира с целодневна програма в условията на пандемия

Сутринта децата ще участват в онлайн класовете на американските си училища под наздора на преподавателите от МБУ, а . следобед ще учат български език, литература и история

публикувано

на

Виж цялата статия
Малко Българско Училище е първото в чужбина със собствена сграда

Малко Българско Училище в Чикаго направи още една крачка към голямата си цел – двуезично, целодневно българо-американско училище.

От понеделник, 17 август, стартира целодневна програма. Сутринта децата ще участват в онлайн класовете на американските училища, които посещават, под наздора на преподавателите от МБУ. Следобед пък са предвидени занимания по български език и литература, история, обичаи и други извънкласни форми.

„За учениците и родителите онлайн обучението е огромен стрес. За децата от 5 до 8 години е почти невъзможно да се справят сами, трябва им помош от родител или учител. Ето защо, като първа фаза, запълваме тази ниша в условията на пандемия – децата ще могат да правят онлайн уроците в американските училища с помощта на нашите педагози, а следобед да си взимат класовете от българското училище“, обясни директорът на МБУ Живка Петрова.

След сградата – МБУ прави първото българско двуезично училище в САЩ (ВИДЕО)

Класовете ще са с до 12 деца, за да се спазят пандемичните изисквания на щата, който разрешава паралелки с до 15 души. МБУ разполага с 13 големи класни стаи в сградата си и това няма да е проблем, обяснява Петрова.

Цената е 46 долара на ден, като скоро от училището се надяват да са готови със седмични и месечни планове за родителите, които искат да си оставят децата в ръцете на педагози докато са на работа в условията на пандемия.

Още през юни м.г. Петрова обяви първо в предаване на BG VOICE, че имат намерение да стартират и двуезично училище, след като се сдобиха със собствена сграда в чикагското предградие Дес Плейнс. „Амбицията ни е да положим основите на българо-английско двуезично училище – нещо подобно на езиковите гимназии. Децата ще могат да учат предметите и на български, и на английски”, каза тогава Петрова.

За Великден – Малко българско училище купува сграда

Училището вече има нужните лицензи от щата Илинойс за това, обяви директорът. Заради пандемията от коронавируса обаче все още не са готови учебните планове. „Ако имаме готовност, ще стартираме още тази година с подготвителните класове – децата на 5-годишна възраст“, каза Петрова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Covid-19, newsletter, д-р Борис Таблов, д-р Иван Димитров
Семейството на Георги Шуманов (с ножицата) открива свой магазин.
Българи в Чикаго майсторят цигулки от дърво от България

В Мънделейн, едно от малките западни предградия на Чикаго, е сгушен магазин за струнни музикални инструменти – цигулки, виоли и...

Затвори