Открийте ни и в

Коронавирусът

Български лекар в Ню Йорк: Болниците са пълни, прескачаме леглата, за да минем (ВИДЕО)

публикувано

на

Препълнени с пациенти болници, легла, от които не може да се премине, липса на маски и на защитни облекла. Такава картина описва д-р Мария Динева, един от българските лекари на първа линия в епицентъра на заразата от коронавирус в Ню Йорк.

“Като на филм. Никога през живота си не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова – от такава пандемия. Има много болни. В момента е някакъв ужас”, разказа тя пред BG VOICE. Д-р Динева е лекар в Ню Йорк от година и половина. Сега обикаля спешните отделения в болниците в града, в които има нужда от помощ.

Прескачаме леглата, за да минем

Няма достатъчно медици, няма достатъчно персонал. Тази маска, с която съм, я нося вече една седмица. А те трябва да се сменят всеки ден, след всеки пациент“, обясни българката. И тя, както и останалите й колеги, не може да скрие разочарованието си от недостига на медицинско оборудване, за което кметът на Ню Йорк Бил де Блазио няколко пъти спомена, в опит да получи повече респиратори.

д-р Мария Динева

„Опитваме се да разделим един респиратор на двама пациенти, за да можем да помогнем на повече хора“, сподели тя.
Въпреки недостига на персонал и защитни средства обаче, тя и колегите й не се отказват да са в помощ на пациентите. Много от тях излязоха на протест, за да поискат повече маски, манта, шапки и ръкавици. Той обаче не продължи дълго, защото Ню Йорк стана щатът с най-много заразени – 120 000 случая и повече от 4000 жертви.

Пациентите, на които д-р Динева помага, са от новородени до 90-100-годишни.

„Допреди няколко дни се мислеше, че децата имат някакъв механизъм, който ги предпазва от коронавируса, но в момента в една от болниците, в която работя, има 3 деца, които са болни. Едното е на 6 години, другото на 9 и един тийнейджър на 14. Симптомите се влошават, когато човек има и други болести или хронични заболявания. Тогава често се стига до спиране на работата на органите. Този вирус е толкова заразен, просто напада белите дробове и те спират да работят“, казва д-р Динева.
Тя обяснява и ужаса, на който е свидетел всеки ден. „Няма къде да вървя, няма къде да стъпя. Толкова много легла имаме. В момента са 200 и нито едно не е празно. Всички са на пациенти с COVID-19. Повечето са с респиратори. Прогнозите за нито един в спешното отделение не са оптимистични“, обяснява българката.

Доктор Мария Динева казва, че в Ню Йорк нямат достатъчно предпазни облекла и консумативи

Нейните смени продължават по 15 часа

Не е почивала от седмица.

„Когато има нужда, винаги съм там, защото знам, че имаме липса на персонал и нуждата в момента е огромна. Знам, че мога да помогна. Дали е достатъчно – един Бог знае“.

Д-р Динева се е самоизолирала в отделен апартамент от своето семейство, близки и приятели и чака момента, в който животът ще се върне към някаква нормалност.

„Нямам търпение. Наистина нямам търпение да видя приятелите си и семейството си. Но все пак аз съм си избрала този начин на живот. В такива случаи това е нещо, което аз трябва да направя за тези хора, които имат нужда. Аз съм дала клетва все пак“, завършва българката.

27 Comments

 1. аас

  април 5, 2020 at 12:16 pm

  защо не помага на българите, а е отишла да помага на американците, не я ли я срам

  • Villy

   април 5, 2020 at 2:05 pm

   Вие сте тъпотия… живее там… там отраснала…congratulations

  • Анонимен

   април 5, 2020 at 9:52 pm

   Tъпак…И американците са хора….

  • Серафина

   април 6, 2020 at 2:14 am

   защото живее там тъпако! Българите нали не сте болни,пише,че имунизациите ,които са ви правили по БЦЖ ви предпазват. Така,че нямате нужда!

  • Златка Славова

   април 6, 2020 at 7:29 am

   Защото всички сме хора на тази планета, а когато си българин роден в друга страна ти оставаш БЪЛГАРИН, но си гражданин на света, защото България го позволи. А вие идете на предната линия в България и тогава коментирайте.

  • НГ

   април 8, 2020 at 3:42 pm

   Думи нямам, Вие очевидно сте изключително прост човек. Може би ЗАЩОТО девойката е избрала да живее в чужбина, какво биха и предложили като условия в здравно заведение в България…Вместо да обиждате, би трябвало да се възхищавате на това, което прави за хората, независимо дали са българи или не. Вас не ви ли е срам да говорите по този начин.

  • Wass

   април 11, 2020 at 9:37 am

   Защото е свиркаджийка!

 2. Дари

  април 5, 2020 at 12:35 pm

  Защото живее и работи там. Простичко!
  Поклон, Докторе!

  • Жн

   април 5, 2020 at 3:11 pm

   Тя зобщо не е чела статията и коментира… Жената живее в щатите умнице!!!

  • Анонимен

   април 12, 2020 at 4:33 pm

   Ами какво да прави в България,да работи без пари ???

 3. Дари

  април 5, 2020 at 12:36 pm

  Поклон, Докторе!

 4. Tony Detroit

  април 5, 2020 at 1:34 pm

  Tia pomaga i na bulgari,ako ima,a ti „aac“ si zlobar i ot takiva zlobari sam napusnal Bulgaria predi 20 godini

 5. Катрин

  април 5, 2020 at 3:06 pm

  Рспект към вас и професията

 6. Анонимен

  април 5, 2020 at 4:28 pm

  BG voice, моля да си проверявате информацията. Въпросната дама, моите уважения, но не е MD ( medical doctor ) . Тя е physician assistant. Не казвам, че не е компетентна , да се изкаже за ситуацията. Незаконно е обаче да се представя дадено лице за лекар, без той да е наистина такъв! Всеки, който иска може да провери Мария Динева в LinkedIn. В профила й ясно пише каква е!

  • Деси

   април 5, 2020 at 9:51 pm

   Hяма значение, че е помощник лекар. Важното, че е там и помага. Аман от дребни души, завистници и злобари…

  • Мина

   април 8, 2020 at 4:33 pm

   Браво!Точно така.Тя не е лекар.Как може да не се проверят нещата.И последно,КАК МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА НА ТОЗИ ВЕСНИК?

 7. Boyan

  април 5, 2020 at 7:01 pm

  Ima li niakako znachenie kakva e? Tia e tam, kqdeto triabva da e. Bravo, Maria! Pazi se i ti. Gospod e s tak iva kato tebe. A i nie sme s teb. Uvajavams i obichame.

 8. Кари

  април 5, 2020 at 10:07 pm

  Physician associate от американско медицинско училище и лекар от българска медицинска академия са доста равностойни. И при двата вида обучение завършвсщите се дипломират със степента “магистър” а не “Доктор” Нито една българска медицинска академия не дава степента “доктор по медицина” на дипломиралите се студенти, а Магистър по медицина. Затова са лекари а не physicians за което се озисква степента Доктор. Причината е че в България обучението по медицина е 6 години след гимназия, physician associate/assistant” в Америка изисква 6-8 години (4 години бакалавър, 2 пост-бакалавър, и 2-3 магистър при същите предмети. За степента “доктор по медицина” в Америка се изисква повече учене 4 години до бакалавър и после още четири до доктор.

 9. аз

  април 6, 2020 at 1:34 am

  Интерсно?! Във видеото не видях нищо необичайно за една болница в нормален ден, без пандемия! Защо докато говореше, не я видяхме наистина да прескача леглата на болни от корона вирус? Защо отново ми се струва, че това е платена манипулативна информация, целяща насаждането на страха и паниката в още по-големи стойности??? Извинявайте за мнението ми, но в нормални дни напрежението в болниците е много по-голямо от сега! Смея да твърдя (по наблюдения на статистиката), че днес умират много повече хора НЕобслужени от лекари от други заболявания, от депресии… от колкото са отчетените заразени от прословутия вирус!!!

 10. сд

  април 6, 2020 at 6:25 am

  Да, и не се е прибирала с дни, по 15 часа работи, а какви старателно изскубани вежди, нарисувани очи – без подпухване, без умора. В гласа й няма умора или отчаяние. Каква е тази манекенка?

  • Цветелина

   април 6, 2020 at 10:52 am

   Умна,СД,умнааааа!!!

   • Просветен

    април 8, 2020 at 1:40 pm

    Сигурно и е доста трудно-защото всичко е верно..за недостига на маски,тестове и респиратори..шапки долу..Господ да я пази и всички нас.Но има едно ,никой доктор в Америка не полага -Хипократова клетва от доста отдавна-може да проверите.Да има ,и такива ,която моралната и вътрешната клетва са по важни…но са много малко..за съжаление и затова медицината е на това трагично ниво..и тази ситуация го показа.

  • Мина

   април 8, 2020 at 4:38 pm

   СД , ПРАВ СТЕ.Манекенката е гушнала добри парички!

 11. НГ

  април 8, 2020 at 3:44 pm

  Думи нямам, Вие очевидно сте изключително прост човек. Може би ЗАЩОТО девойката е избрала да живее в чужбина, какво биха и предложили като условия в здравно заведение в България…Вместо да обиждате, би трябвало да се възхищавате на това, което прави за хората, независимо дали са българи или не. Вас не ви ли е срам да говорите по този начин.

 12. Magi

  април 9, 2020 at 10:09 am

  Mnogo prostashki,zlobni i zavistlivi izkazvaniya!
  Koy ot vas „umnitsi“ bi otishal v gnezdoto na zarazata na parva liniya da pomaga i si riskuva zhivota bez znachenie ima li titla ili ne?Magi

 13. Стела

  април 9, 2020 at 4:50 pm

  Браво, Мария! Гордеем се с теб! За невежите – physician assistants също полагат клетва.

 14. Maria

  април 10, 2020 at 5:37 am

  Manipulaciq

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здраве

Може ли да се заразим с коронавирус в басейни, езера или океана

публикувано

на

Виж цялата статия

Лятото е време за плаж. Опциите в Америка са много – на океан, езеро, река или басейн. Но сега, когато ни сполетя пандемията от коронавируса, естествено идва и въпросът безопасно ли е плуването в тях.

Коронавирусът се предава изключително по въздушно-капков път. Доказаните мерки за предпазване са спазване на социална дистанция и честа дезинфекция на ръцете.

„Вирусът наистина харесва да е 37 градуса по Целзий (98,6 градуса по Фаренхайт) в човешката слюнка. Харесва му да е топло и мокро“, казва Паула Кенън, професор по молекулярна микробиология и имунология в Медицинското училище към Университета на Южна Каролина. „Очевидно може да оцелее извън тялото, но не безкрайно“, допълва тя.

 Басейните

Губернаторът на Арканзас съобщи на 23 май, че няколко гимназисти са се заразили с коронавирус след парти на басейн. Той не даде подробности. В Арканзас няма заповед за стоене у дома и губернаторът беше разрешил басейните да отворят на 22 май, като спазват санитарни мерки.

Но дали заразяването е станало във водата? „Бих била по-притеснена да пипам шкафчета или други повърхности в съблекалнята или на пейките извън басейна. Те са с по-голям риск от самата вода“, каза Карин Микелс, председател на катедрата по епидемиология на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Другото нещо е, че трябва да поддържате дистанция. Повече разстояние винаги е добро решение за предпазване от здравословна гледна точка“.

Американската организация на професионалните плувци отбелязва, че хлорът в басейните би трябвало да убива коронавируса.

 Реките

Що се отнася до реките, експертите твърдят, че няма известни случаи на предаване на COVID-19 чрез къпане в тези води. „Поради движението на водата и по-голямото количество, отколкото в басейна, вирусът не би трябвало да предизвиква притеснение“, казва Роберта Лавин, професор в колежа за медицински сестри при Университета на Тенеси в Ноксвил.

Освен това откритите пространства представляват по-малък риск от тези на закрито поради свободния въздушен поток.

Скритите опасности на реките са подводните течения и липсата на спасители, които много хора подценяват. Не забравяйте да носите спасителна жилетка, а също да спазвате дистанция от 2 метра от околните, ако има такива. Добра идея е да уведомите някого къде отивате и колко смятате да останете там, за да не се окажете в беда, без никой да може да ви намери.

 Езерата

„Доказано е, че коронавируси, подобни на COVID-19, остават жизнеспособни и инфекциозни, поне временно, в естествени сладководни среди, включително и в езерата“, казва Кейти Дейвис от фондацията Сърфрайдър, която се бори за опазване на океаните и водните ресурси. Но изследователите не са сигурни дали е възможно хората да се заразят с коронавирус, ако плуват в езеро.

И все пак, ако решите да отидете на плаж край някое езеро, не забравяйте, че в сладководните води живеят други бактерии, които могат да ви разболеят. По данни на центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 84% от епидемиите през лятото в периода 2000-2014 г. са били причинени от плуване в езера. Една от най-опасните бактерии в езерата е Naegleria Fowleri (изяждащата мозъка амеба). Тя поразява мозъка, ако проникне в организма през носа, и може да причини кома и дори смърт. Живее в топли или блатисти езера.

 Океанът

Засега, според учените, няма данни, които предполагат, че коронавирусът остава жизнеспособен в солена вода.

Има вероятност коронавирусът да се разпространи на места, където океанската вода се смесва с необработена отпадъчна вода и коронавируса. Вълните след това на теория биха могли да изстрелят вируса в частици, които вятърът пренася към брега. Друга вероятност от заразяване има, ако вирусът попадне в храносмилателната система след поглъщане на вода при плуване. Но експертите казват, че шансът това да се случи е много малък и че най-вероятно така няма да се стигне до сериозно заболяване, каквото може да се получи, ако коронавирусът порази дихателните пътища и белите дробове.

При плуването в океана, както и при стоенето на брега, трябва да се спазва социална дистанция, казват експертите. Честата хигиена на ръцете също е препоръчителна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Google в помощ на социалната дистанция с добавена реалност

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: twitter

Google пусна инструмент в помощ на хората, които трудно преценяват разстоянията на око, така че да могат да използват смартфона си и да спазват социална дистанция срещу коронавируса. От тази седмица той е на разположение на телефоните с операционна система Android.

Инструментът, наречен „Содар“ (Sodar), очертава около човека във виртуална реалност върху екран 2-метров лъч.

Потребителите виждат около себе си бяла окръжност, така че да получат нагледна представа какво разстояние трябва да спазват спрямо околните. Инструментът използва технологията на добавена реалност, чрез която посредством екран се появяват виртуални предмети или структури

в реалното обкръжение на човек

Във видеоигри като „Покемон Гоу“ това позволява да се „виждат“ персонажи и те да бъдат улавяни в закрити пространства или навън. Рекламодателите използват технологията, за да предоставят на потребителите възможност да „тестват“ цвят червило например. Добавената реалност позволява също така човек да си постави заешки уши при видеообаждане чрез някои приложения.

„Содар“ предупреждава визуално потребителя, когато някой навлиза в неговото пространство, за заразяване. Инструментът е създаден от „Гугъл“ в рамките на проект за изработване на решения, помагащи на хората да противодействат на пандемията от Ковид-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Когато вирусът отслабне: Работниците в САЩ ги чака неравенство

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Коронавирусът се разпространи из Съединените щати и раздели работната сила на страната на две: на хора, които имат възможност да работят от вкъщи, и такива, които нямат. От бармани до работещи в хотелите и туроператори – хората, чиито работни задължения изискваха лично присъствие, бяха сред най-силно засегнати в процеса на освобождаване от работа, както и американците на най-ниското стъпало в стълбицата на заплащането в САЩ, пише „Франс прес“.

Безработицата в момента е на равнища, каквито не е имало от Голямата депресия преди около век, и продължава да расте на фона на очакванията, че коронавирусът ще продължи да застрашава страната през идните месеци. Според анализатори безработицата само ще засили неравенството на трудовия пазар в най-голямата икономика в света.

Финансово осигурените и нискоквалифицирани служители, които работят от дома, ще поискат работодателите им да им създадат условия, каза Джеси Ротщайн, бивш главен икономист в министерството на труда, който в момента преподава в Калифорнийския университет Бъркли.

По-ниско квалифицираните работници обаче поемат повече рискове без да получават по-високо заплащане, допълва той.

Президентът на Управлението за федерален резерв Джероум Пауел определя пандемията като „увеличител“ на неравенството, но според експерти това може да се избегне, особено ако Конгресът приеме нови стимули в подкрепа на засегнатите компании и потребители.

„Всяко разделение, което съществуваше преди, се засилва,“ каза Клаудия Сам, бивш главен икономист във Федералния резерв, която сега работи за Вашингтонския център за икономически растеж.

Имаме възможност да правим нещо по-добре, отколкото преди, но няма да се случи просто така. Нужна е политическа воля, допълни тя.

Рецесия на неравенството

Когато коронавирусът дойде, американската икономика имаше пренаситен пазар на труда, като равнището на безработица беше на рекорден минимум от 3,5% през февруари, а дълго стагниралите заплати тъкмо почваха да растат.

Пазарът на труда обаче не беше в толкова добра форма, в каквато изглеждаше.

Индексът на качеството на работните места в частния сектор (JQI), с който правителството измерва равновесието между добре и не толкова добре платените работни места (с изключение на мениджърите) от години върви надолу.

През февруари JQI се върна към почти рекордния си минимум, достигнат през март 2012 година, тъй като създадените работни места бяха със заплащане под средната седмична надница, според индекса, съставен от група учени и изследователи.

Проучване на мозъчния тръст Брукингс установи в края на миналата година, че 44% от американските работници се категоризират като нископлатени със средна годишна заплата от едва 18 000 долара.

Когато пандемията удари и равнището на безработица достигна 14,7 % през април, а икономиката почти сигурно е в рецесия, толкова много от нископлатените работници в развлекателния сектор, хотелиерството и ресторантьорството бяха освободени, че отсъствието им повиши средната надница.

Макар правителствените данни да сочат, че повечето хора са на мнение, че освобождаването им от работа е временно, Майкъл Уебър, доцент в Чикагския икономически университет (University of Chicago Booth School of Business), предупреди, че ако компаниите затворят или намалят персонала си, търсещите работа ще бъдат принудени да се конкурират, което ще доведе до намаляване на заплатите, както е типично за пазар на труда при рецесия.

Кой наема

Веригата за хранителни стоки Kroger, гигантът в електронната търговия Amazon и няколко компании за бързо хранени обявиха масово наемане на служители от началото на пандемията, но не предлагат сигурност.

Това са работните места, които са критикувани през последните няколко години за необосновано ниското заплащане, каза Уебър, като този тип работа, според него върви ръка за ръка с нестабилната ситуация в приходите.

Робърт Хокит, преподавател по право в университета Корнел, който е главен експерти в изготвянето на JQI каза, че търсещите работа могат да искат рискова премия на работните места, на които са изложени на опасността от зараза с коронавирус, или пък да получат дялове в затруднените компании, за да помогнат в оцеляването им.

УФР съобщи миналата седмица, че работодателите в района на Бостън са повишили временно заплатите с до 30% – частично, за да компенсират повишения риск и да задържат служителите.

Безработните обаче могат да бъдат принудени да приемат каквато и да е работа, особено ако Конгресът не отпусне заеми на малките компании и обезщетения за безработица, въведени като част от плана за стимулиране на икономиката за 2,2 трилиона долара, одобрен през март.

В момента все едно вървим по опънато въже или ръба на острието, каза в интервю Хокит.

Администрацията на президента Доналд Тръмп няма особено желание да харчи повече в подкрепа на работниците, прогнозирайки, че коронавирусът ще бъде победен, а през юли ще започне силно икономическо възстановяване, макар че много икономисти остават скептични по въпроса за бързото, т.нар. ве-образно възстановяване.

Всичко ще зависи от това колко отчаяни са работниците, каза Хокит. Ще зависи от позицията по въпроса за държавните мерки, допълни той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada