Открийте ни и в

Коронавирусът

Български лекар в САЩ: „Тръмп няма състрадание, нито съчувствие към хората по време на пандемията от COVID-19”

публикувано

на

„Няма такъв човек като Тръмп. Без всякаква милост е. Без състрадание. Без съчувствие към хората. И тогава разбрахме колко неорганизирана страна са Щатите.“ Български лекар в САЩ, пожелал анонимност, говори в прав текст за грешките на Доналд Тръмп в кризата с коронавируса пред Дойче Веле.

„На последното ми дежурство имах 18 пациенти. Един от тях беше млад и изглеждаше напълно възстановен. Нямаше проблеми с дишането, цяла седмица тестовете му бяха отрицателни. Готвех се да го изпиша, когато изведнъж вдигна температура и го втресе. Оказа се, че всъщност не е излекуван или вирусът го повтаря. Не можем да разберем.“

Това разказва български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. В болницата във Филаделфия, където работи, не е имало голям пик като този в Ню Йорк. Защото, казва медикът, Ню Йорк е бил „опитното зайче“, дало уроци за грешките при лечението на КОВИД-19.

„Щеше да е комедия, ако не беше трагедия… Много колеги в Ню Йорк в началото сбъркаха, като интубираха болните само защото сатурацията им е 80%. После не можеха да ги откачат от апарата седмици наред, което срина здравната система там. Да, лабораторните показатели са важни, но за всеки пациент трябва да решаваш предимно на базата на клиничната картина, която разгръща. Ако някой започне да диша 40 пъти в минута като новородено и не го наблюдаваш, може да се измори да диша и да спре. Затова сме постоянно до тях. Ние лекуваме хора, а не рентгенови снимки и лабораторни показатели“, обяснява лекарят. И добавя: „Едно от най-важните познания по време на битката срещу вируса е познанието за себе си – колко неорганизирани сме като страна и колко дълбоки са противоречията помежду ни. Особено с хората от вътрешността на страната, които бяха против затварянето на държавата и фанатично вярват, че няма нужда от предпазни мерки. Но най-фанатичната вяра е вярата на онези с най-ограничени познания“.

Д-р Б. не пести критики и по адрес на президента Доналд Тръмп. „Той играе ключова роля за разделенията в страната, като подбужда хората да протестират, но само в щати, в които губернаторите са демократи. Наскоро Тръмп и неговият щаб за борба срещу вируса излязоха с конкретни критерии за това в кои щати ограниченията може да паднат. Към момента тези критерии не бяха изпълнени от Минесота, Мичиган и Джорджия. Само няколко часа по-късно Тръмп написа на своите последователи в Туитър „Освободете Мичиган, освободете Минесота“, които са щати с губернатори демократи. Но не каза същото за Джорджия, където губернаторът е републиканец.

В тези два щата започнаха протести и най-страшно стана, когато пред Сената в Мичиган се появиха въоръжени хора с джипове, които искаха да освобождават щата от губернатора демократ. Абсолютно ненормална работа. Тези хора се наричат републиканци, но аз дълбоко се съмнявам, че имат нещо общо с ценностите на Републиканската партия.

Да не говорим за онова изказване за дезинфектантите. Телефоните в спешното отделение прегряха от обаждания на хора, пили или питащи дали да пият дезинфектанти. Щеше да е комедия, ако не беше трагедия. А още по-нагло беше, когато Тръмп тръгна без маска по болниците и по заводите, които правят респиратори. И най-демонстративно обяви, че го тествали по два пъти на ден и затова нямало да зарази околните. Това беше ужасно грозен пример. Хората имат огромна нужда от тестове, в нашата болница изобщо не ни тестват, защото не разполагаме с достатъчно тестове. Няма такъв човек като Тръмп. Без всякаква милост е. Без състрадание. Без съчувствие към хората.“

Д-р Б. разказва и за този момент: „В мига, в който учените осъзнаха, че не могат да очакват подкрепа от правителството, те започнаха да разчитат на себе си. Така изведнъж се разкриха нови възможности. Бързо започна производството на опростени, евтини респиратори, които струваха 20 пъти по-малко от другите. В критичните моменти това се оказа решаващо.“

Д-р Б. е наясно, че икономиката трябва отново да заработи, но това, според него, трябва да става много предпазливо. „Ще ни се наложи още дълго да се придържаме към уроците, които научихме досега – да спазваме дистанция, да ходим с маски. Само така можем да си „купим“ време за намиране на лекарство или ваксина. Още повече, че има голяма вероятност от втора вълна на вируса наесен“, предупреждава медикът.

15 Comments

 1. Хюстън

  май 22, 2020 at 10:40 am

  Голям медик, голяма работа ама анонимен. Що се крие? Ами щото лъже за пари. Или изобщо несъществува, а е имислен за изборна пропаганда. Много евтиняшки го давате.

  • Ссшо

   май 22, 2020 at 5:14 pm

   Още един агитатор на демократите . От къде ги изрови bg voice

   • Деси

    май 24, 2020 at 2:43 pm

    Много ниско качество на интервю с неясна цел. Освен критиката към Тръмп нищо съществено не се казва в това интервю. Колегата изглежда като изявен демократ без ясна представа за това как се взимат решения в критични ситуации. Всички се учехме в движение и не прави чест на никой да критикува след събитията.

  • Молина

   май 22, 2020 at 6:52 pm

   Много точно казано!За пари са съгласни на всякакви ЛЪЖИ!BG VOICE,защо не ги питате колко $ им дават за определена бройка сложена ваксина?

  • Анонимен

   май 22, 2020 at 7:02 pm

   Много точно казано!За пари са съгласни на всякакви ЛЪЖИ!BG VOICE,защо не ги питате колко $ им дават за определена бройка сложена ваксина?

  • Йордан

   май 23, 2020 at 9:11 pm

   Точно,много точно!Защо същия не отиде при Бойко Неадерталов?Ясен е определено против Трумп и нищо чудно той да е измислил всичко!Препоръчвам му да се заеме с писането на научнофантастични романи,където ще прави добри пари!

 2. Ивана

  май 22, 2020 at 3:45 pm

  Подкрепям горното изказване100 процента! Много евтина и лъжлива разработка!!!

 3. Коко

  май 22, 2020 at 6:54 pm

  Првилно! И аз съм съгласен с вас. Всичко е пропаганда за да не се гласува за Тръмп. И се чудя защо още ви чета коминистическия вестник?!?

 4. Dencho

  май 23, 2020 at 9:09 am

  BG voice ne ni navirarai democratskata si demagogia
  Taka ili inache pak Trump shte specheli

 5. Da

  май 23, 2020 at 10:54 am

  От коментарите се вижда Няма такива идиоти като българите в Америка, изтеклия мозък на България , който се готви да гласува орангутана…

 6. Йордан

  май 23, 2020 at 9:21 pm

  Ясен Даракчиев!Предател и измекяр, които се опитва да манипулира мнението на българите живеещи в щатитеСъщият измекяр, хвалеше Елена Дьо Кремкрадла Поптодорова като най-добрия посланик на България в щатите на всички времена! Ще престана да чета този манипулативен вестник и се надявам ,че неговия главен редактор ще си подаде оставката!

 7. Мако

  май 23, 2020 at 11:44 pm

  Прави са българите тук Ясене. Що изобщо си се захванал с този стенвестник като само те ругаят. Ако си непоправим демократ има и други професии с които да си им по полезен, а не да седиш на демократската амбразура да те замерят.

 8. Свет

  май 24, 2020 at 2:09 pm

  Sorry ама нещо се е пообъркал, лесно се критикува трудно се дава конкретно предложение за разрешаване на проблема , както сам казва нещата се учеха в движение, много неизвестни и трудно менаджиране на пациенти, както се оказа доста страни от Европейският съюз бяха в същото а дори и по тежко положение. Ситуацията трябва да се преценява обективно и да се действа рационално, политическите пристрастия нямат място както и факта че демократите не съумяха да предложат нищо конструктивно и сплотяващо обществото да се справи с проблема.

 9. Деси

  май 24, 2020 at 2:45 pm

  Много ниско качество на интервю с неясна цел. Освен критиката към Тръмп нищо съществено не се казва в това интервю. Колегата изглежда като изявен демократ без ясна представа за това как се взимат решения в критични ситуации. Всички се учехме в движение и не прави чест на никой да критикува след събитията.

 10. Анонимен

  май 24, 2020 at 3:03 pm

  Колегата като е знаел как да лекува пациентите защо не е отишъл в Ню ЙОРК да научи лекарското съсловие там. Безобразие.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Nike отказа да пусне здравен инспектор в завода си в Мемфис, след като техен работник починал от коронавирус

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

На 16 април инспекторка по обществено здраве в Мемфис отива на проверка в дистрибуционния център на Nike в същия град. Проверката е предизвикана от на жалба за опасни условия на труд. Инспекторката получава отказ за достъп още на портала с извинението, че не е имала уговорена среща. Така тя е принудена да напусне склада, разкриват от Про Публика.

Пет дни преди инспекцията Найк научават, че един от временните работници е починал от Covid-19. Ден след същата проверка инспекторката получава обаждане от управител на склада, който й казва, че компанията е монтирала плексигласови прегради и че на пода има маркировка, която обозначава безопасното разстояние между служителите.

След като Найк уверяват инспекторката, че предприемат мерки за осигуряване на социално дистанциране в складовете, тя взима това за чиста монета и не прави втора проверка. Въпреки че жената има правомощие да извиква полиция, която да я придружава на входа, тя не използва тази мярка, вероятно защото Nike е голяма и мощна корпорация и й е било подсказано да не се рови повече.

Без надлежна инспекция не може да се каже със сигурност, че в складовете на Найк няма стотици работници, болни от коронавирус.

Малко след инцидента представител на компанията призна, че е било грешка да се отказва достъп на здравен инспектор. Ако бизнеси като Найк или Амазон не позволяват да се оцени какъв е риска за работа в складови помещения, епидемиолозите няма да могат да изработят правилните препоръки и ще има още много случаи на болни и умрели, които работят в такива помещения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Полицията хвана президента на Австрия да нарушава полицейския час, въведен заради коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: eudebates.tv

Австрийският президент Александер ван дер Белен се извини днес, след като той и съпругата му, Дорис Шмидауер, бяха хванати от полицията в ресторант на открито във Виена в нарушение на полицейския час, въведен заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Ван дер Белен потвърди пред изданието „Кронен цайтунг“, че наистина е нарушил забраната и поднесе своите извинения. Президентът уточни, че е водел разговор в ресторанта и е загубил представа за времето. Полицията също потвърди, че Ван дер Белен е бил забелязан в заведението.

Ван дер Белен и съпругата му са консумирали напитки на маса в ресторанта след полунощ, когато полицаи влезли в заведението, за да направят проверка.

Глобите за нарушение на ограниченията, въведени заради коронавируса, могат да достигнат до 30 000 евро.
„Наистина много съжалявам. Това беше грешка“, каза Ван дер Белен пред „Кронен цайтунг“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

В памет на жертвите на COVID-19: „New York Times“ пусна имената им на първата си страница

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„New York Times“ запълни първата страница на неделния си брой с имена на починали от коронавируса в САЩ.

Обичайните статии и снимки са заменени от списък с имена и откъси от некролози в памет на жертвите на коронавируса в Съединените щати.

Общият брой на починалите от вируса доближава 100 000.

Списъкът от близо 1000 имена е придружен от кратки пасажи, внушаващи усещането за уникалността на всеки загубен живот.

Шестте колони излизат със заглавие „Американските смъртни случаи наближават 100 000 – неизчислима загуба“ и подзаглавие „Те не бяха просто имена от списък. Те бяха ние“.

В Ню Йорк, най-тежко засегнатия от пандемията, има над 360 000 потвърдени случаи на COVID-19 и около 29 000 починали.

Но губернаторът Андрю Куомо вчера съобщи добрата новина, че щатът е регистрирал най-малкия брой смъртни случаи за денонощие от седмици насам – 84, след пик от 799 на 8 април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada