Открийте ни и в

Крими в САЩ

Български общ работник източи $100 млн. от помощи

Съдът отказа да го изпрати в Лондон, разследващите там били „немарливи“

публикувано

на

Български общ работник източи $100 млн. от помощи
Али по време на делото му за екстрадиция. Сн.: 24 часа.

Български общ работник източи близо 100 млн. долара от помощи. Престъплението е извършено във Великобритания, а 32-годишният Гюнеш Али е издирван с европейска заповед за арест.

Али е бил задържан, а от Острова са искали незабавно да им бъде изпратен, за да го разследват и съдят. Българските магистрати от Окръжния съд в Пловдив обаче са отказали.

На заседание през август те са отказали екстрадицията му в Лондон с мотива, че в английската заповед за арест са липсвали конкретни факти и тя не показва ясно, че българинът е

извършил крупната измама

Българската криптокралица Ружа Игнатова завлякла и Ел Чапо?

Мярката му за неотклонение също е била променена от домашен арест на подписка и Али вече може отново да излиза свободно.

„Аз не съм избягал от страната. Освен това преди 3 месеца имах дело там и на моя адвокат не му беше казано, че ме издирват, а заповедта е издадена миналата година“, каза пловдивчанинът в съдебната зала. Той добави, че има постоянен адрес в Обединеното кралство, а имейлът и телефонът му са известни на властите и те биха могли да се свържат с него по всяко време.

По думите на прокурора Галин Гавраилов в заповедта за арест трябва да присъства подробна информация за извършените престъпления,

а такива данни липсват

Обвинителят каза, че дори да няма точни дати за евентуалното престъпление, би трябвало да е посочен поне период от време. „Тук имаме само 3-4 изречения, които казват, че е извършена документна измама за 38,5 милиона“, обясни пред „24 часа“ Гавраилов.

Липсващата конкретика в заповедта за арест е коментирана и на 24 юни, когато бе определен домашният арест на Али. След делото от българска страна е изпратено писмо с молба за допълнителна информация, както и за предоставянето на гаранция, че след излежаване на присъда подсъдимият ще бъде върнат в държавата, като разноските поеме Великобритания. На 29 юли от Острова са потвърдили, че са получили исканията на Окръжния съд,

но отговор не е даден

„Ние не следва да имаме доверие на британския съд, особено след неговото немарливо отношение“, заяви в залата прокурорът. Той припомни за ситуация от преди няколко години, когато българска заповед за задържане не е уважена от съда в Обединеното кралство.

Убийци на свобода в Канада: Стойте си вкъщи, те са опасни, подготвени и агресивни (ВИДЕО)

Гюнеш Али е разследван във Великобритания за 4 различни престъпления – заговор за претендиране на фалшиво представителство с цел извличане на полза, притежаване на предмети, които да бъдат използвани за извършване на измама, вещи, придобити чрез престъпна дейност, и пране на пари. Ако бъде признат за виновен, го очакват между 5 и 14 г. лишаване от свобода.

Пловдивчанинът живее от 12 години на Острова. В началото работил в строителството, а после отворил офис в центъра на Лондон, където помагал на българи с изготвянето на документи за социалните служби. Той отрича да е правил измами. След завръщането си в България регистрирал фирма и наел заведение. Останал в България, за да помага на болния си брат. Това беше и причината да бъде оставен под домашен арест.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено