Открийте ни и в

България

Български съд остави бившата румънска министърка Удря в ареста, искала да бяга в Гърция

Тя е обвинена в получаването на огромен подкуп

публикувано

на

Съдът реши: Предават бившата министърка на туризма Елена Удреа на румънските власти

Арестувана румънска бивша министърка Елена Удря остава за постоянно в ареста, реши Окръжният съд в Благоевград, като решението ще бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Удря бе задържана в четвъртък около 18,30 часа на ГКПП Кулата на път за Гърция. Часове по-рано тя получи окончателна присъда от 6 години затвор в родината си за корупция, но напусна Румъния през Гюргево 4 часа преди произнасявено й.

Днес стана ясно, че тя е поискала политическо убежище в Гърция. Пред българския съд заявила, че делото в Румъния, по което е осъдена, е политическо заради нейни политически убеждения.

Арестуваха бивш румънски министър и кандидат-президент в България

Казала, че ако бъде предадена на румънските власти, ще й бъдат нарушени нейни основни права и ще има опасност за живота и здравето й.

От съда тя е поискала всякаква друга по-лека мярка от задържане под стража. Представила е договор за наем на жилище от вчера и се надявала в Благоевград да пристигне 3-годишната й дъщеричка. Освен това имала и здравословен проблем.

Обяснила е, че е пуснала жалба срещу присъдата й от четвъртък и делото щяло да се гледа на 16 май.

Съдът обаче не прие тези доводи и постанови постоянна мярка задържане под стража. “Елена Удря е била мобилна, често е напускала Румъния като е ходила в Гърция. Налице е опасност да се укрие, защото е напуснала Румъния в деня на произнасянето на присъдата. Има друг човек, който може да се грижи за детето й. Лечение на здравословния й проблем може да се проведе в ареста”, заяви съдията Маргарита Коцева в мотивите. Дали са застрашени човешките й права и дали процесът срещу нея е свързан с политическите й убеждения, не се обсъжда на заседание на мярка за неотклонение. Това може да стане на съдебното дело за гледане по същество дали да се удовлетвори европейската заповед за арест (ЕЗА), допълни съдия Коцева.

В 7-дневен срок ще започне и делото, по което трябва да се удовлетволи ЕЗА и Удря да бъде екстрадирана в Румъния.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено