Открийте ни и в

BG герои

Български фурор с Дарвиновата теория за деца на 19 езика

публикувано

на

Българка се превърна в събитие на книжния пазар на над десет езика. Сабина Радева предизвика фурор най-напред във Великобритания с адаптация на Дарвиновата теория за деца. Книгата й е бестселър в британския Amazon и вече е преведена на 17 езика.

Тя живее в Оксфорд. Има две дъщери и две магистратури – по илюстрация и по молекулярна биология. Общото между всичко това е идеята й да адаптира  „Произходът на видовете” за деца.

“Всичко започна като една академична задача за магистратурата ми по илюстрация“, разказва Сабина.

За реализацията търси финансова помощ в интернет. Надявала се е да събере 30-40 последователи. Резултатът надхвърля и най-смелите й мечти – 1399 души застават зад идеята й. Издателствата на Острова реагират незабавно.

 

 Всичките топ 7 издатели

в UK се свързаха с мен и проявиха доста голям интерес”, споделя тя. Остава и самата Сибина да се зарадва на успеха си, защото знае горчивия вкус на несполуката.

“Имам приятели илюстратори, които от години се опитват да пробият и получават предимно откази”, коментира тя опита на другите.

Идеята й да преведе една сложна научна материя на разбираем език грабва и децата й.

“Те си направиха свои научни книги за природата и за животните“, смее се българката.

Неслучайно момичетата са и първите редактори на Сабина.

„Голямата ми дъщеря провери текста ми по едно време и каза, че му липсват прилагателни. Аз изпаднах в паника и започнах да му слагам прилагателни”, разказва Сабина.

Книгата е предназначена за читатели от 4 до 12 години, но Сабина вярва, че техните родители също ще й се насладят.

И макар да е на пазара като книжно издание от началото на февруари, вече има няколко ласкави отзива от читатели. Разбира се, най-впечатляващият

 от тях е на Ема Дарвин

“Това е много важен проект, осъществен по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните картинки разказват заедно историята за произхода на видовете и на самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование”.

Ема Дарвин е праправнучка на Чарлз Дарвин, чиято еволюционна теория Сабина Радева на практика пренаписва или по-скоро рисува в съвременен вариант. Така че нейната оценка е много важна, още повече че самата Ема е доста успешна писателка на Острова. А и да се адаптира труд, който се смята за основополагащ в историята на науката, е доста дръзко начинание.

“В момента, в който за първи път видях страниците на Сабина в Kickstarter, знаех, че искам да публикувам нейната невероятна и важна книга. Уменията ѝ като учен и художник я правят идеална, за да създаде тази книга, и съм сигурна, че както родители, така и деца ще открият, че тя е образователна и вдъхновяваща”, казва Анна Барнз Робинсън, един от главните редактори на “Пенгуин”.

През 2008 г. Радева получава магистърска степен по молекулярна биология в Института “Макс Планк” в Германия. Година по-късно обаче започва да се занимава с графичен дизайн. Просто

решава да послуша сърцето си

тъй като още от дете е обичала да рисува и любимото ѝ занимание било да си прави книжки за оцветяване. През 2015 г. получава магистърска степен по илюстрация в Университета в Хартфордшър и точно тогава се ражда идеята ѝ за адаптиране на Дарвин. С публикуването на “Произход на видовете” през 1859 г. английският учен обяснява своята теория, че организмите еволюират с помощта на естествения подбор. Радикалните му възгледи будят духовете до днес и на Сабина ѝ се налага да проведе задълбочени проучвания, преди да се заеме с тяхното преразказване на достъпен за деца език.

“Когато прочетох, че “Произход на видовете” е в първата десетка на най-популярните научни книги за всички времена, си помислих, че това е възможност да приложа своите умения и познания. Докато търсех данни за оригинала на Дарвин, открих, че много родители я подаряват на своите деца и я смятат за настолно четиво. Еволюцията е не само важна тема, но също така и трудна и противоречива, тъй като има много погрешни схващания, свързани с нея.

Помислих си, че както деца, така и възрастни могат да спечелят от една по-достъпна и визуално стимулираща адаптация. Исках да направя книга с картинки, която е артистична, красива, приканва те да я разгърнеш и същевременно дава точна научна информация”, разказа още Радева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG герои

Левски – светец за българите, за църквата не

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Да бъде или не обявен за светец Васил Левски? Дебатите по този въпрос се възродиха отново с пълна сила в дните преди 146-ата годишнина от обесването на Апостола на българската свобода.

Дякона винаги е бил светец в съзнанието на българите. Той е признат за това от народа, но официалното му канонизиране от Българската православна църква не се случва, е изводът от дискусиите в България през последните дни. Преди година от НФСБ изпратиха писмо с молба да бъде разгледан въпросът за канонизацията като светец на йеродякон Игнатий. Мотивите – дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт. Въпросът обаче все още не е разгледан, затова от НФСБ отново повдигнаха темата и отново пратиха писмо до Българската православна църква с напомняне за този случай.

От партията упрекват Църквата, че отказва диалог по темата.

От Светия синод обаче дойде сигнал, че Дякона няма да бъде обявен за светец. „Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че

неволно е убил дете

Това заяви пред „Труд“ началникът на отдел „Връзки с обществеността“ при Светия синод иконом Николай Георгиев.

Убийството, което се оказва „препъникамъкът“ пред обявяването на Васил Левски за светец, не е на дете, а на млад мъж. То е извършено на 14 август 1872 г. в дома на чорбаджията Денчо Халачев в Ловеч. Убитият е 24-годишният слуга Стойчо Гиргинов. Според една от версиите той напада Апостола и се опитва да го удуши. При самоотбрана Левски го намушква с кама.

Историците обаче не са единодушни относно истината за това убийство. Според едни изследователи писмото до Любен Каравелов, в което Васил Левски признава за извършеното, е фалшиво и е намерено години след обесването на Апостола. Противоречиви са и данните за свидетеля, потвърдил пред турския съд, че именно Левски е извършителят.

„Много важно е към личността на Апостола да се подходи внимателно, с една трезвост, с безпристрастност, без митологизиране. Той е герой, той е личност, която винаги е във висотата на нашето битие“, призова богословът Константин Нушев.

Той допълни, че въпросът е дали българската нация може да възприеме Васил Левски освен като борец за национално освобождение и национален герой и като представител на християнското служение.

Въпросът за

канонизацията на Апостола

е поставян вече няколко пъти през годините от различни организации. През 1996 година Алтернативният синод все пак извършва канонизацията, но този акт не е признат от Светия синод. Пред 2004 година се анулира, а иконата с образа на свети йеродякон Игнатий е насечена и изгорена.

От НФСБ обаче са категорични, че Левски трябва да бъде обявен за светец заради приноса му към християнската вяра. От партията припомнят за така наречените военни светци. „Свети Димитър Солунски какъв е? Той е военен, той е пълководец. Свети Георги Победоносец какъв е? Пълководец. Какво мислите, че на бойното поле е било певческо дружество ли? Загивали са хиляди хора”, обясни Славчо Атанасов от НФСБ.

От музея в родния град на Апостола Карлово призовават образът на националния герой да бъде

оставен да почива в мир

А не да бъде подхвърлян от крайност в крайност – от атеист до светец. „Търси се конфликт, който от моя гледна точка не съществува. Апостола е правил всичко това с една-единствена цел – свободата на България. За милиони хора той наистина е светец. Вдъхновява, обединява, служи за пример”, отбеляза Христина Богданова, която е потомка на Апостола. Тя допълни, че всяка една институция има своите правила и прави своите избори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG герои

Новите BG герои

публикувано

на

Виж цялата статия

Снимки: Васил Копчев

Истинска история как младежи спасиха куче от ледения капан на езерото в Южния парк в София обиколи България и трогна стотици хора. Случката разказа фотографът Васил Копчев в профила си във Facebook – публикацията му със снимки от спасителната акция бе споделена от близо 5,000 души и събра хиляди коментари само за няколко часа. Г-н Копчев разказа как, докато се разхождали в парка с детето, той и жена му станали свидетели на трогателната случка.

Мъжът видял отдалеч как момче си събува обувките и чорапите и тръгва да стъпва по повърхността на заледеното езеро. Васил първо си помислил, че тийнейджърът ще прави ,,някоя магария“, но видял в средата на езерото бяло улично куче, което се държи странно. Приближил се и се загледал – пак там ледът се е пропукал – друго куче е пропаднало в мразовитите води и не може да излезе.

Група младежи спрели видимо с план да помогнат на животното. След кратко съвещание момчетата излъчили най-лекия от групата. Младежът се събул и запълзял внимателно на 4 крака по леда с клон в ръка, за да издърпа загазилото четириного. Васил успял да щракне спасителната операция в развитие, докато и кучето, и неговият герой стъпили невредими на твърда земя. Васил не успял да настигне момчетата, за да ги поздрави, затова го направи във фейсбук. И изрази надежда, че свестните деца няма да избягат от България. Хиляди хора призоваха момчетата – герои от случката, да бъдат намерени и наградени за смелата им и човешка постъпка – ако не с друго, поне с грамота.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА