Открийте ни и в

Българи в Чикаго

Българин от Чикаго влиза в „Игри на волята“ по NOVA

Боян Димитров

публикувано

на

Български шофьор от Чикаго влиза в приключенското състезание „Игри на волята: България“ по NOVA тази есен. Разградчанинът Веселин Панчев преди време е печелил отличия с екипа на баскетболния тим на Лудогорец. От години живее в САЩ и работи като международен шофьор. Той е на 32 години и е зодия Козирог. Няма жена.

Веселин споделя, че никой българин не може да оцени красотата на родината така, както един емигрант. Панчев се зарича, че ако спечли играта, ще се върне в България и ще създаде семейство.

„Имам камион, с който обикалям Америка. Работат ми харесва – всеки ден съм на различно място. Пътувам по дългите бели пътища и мисля за нещата от живота…“, сподели той пред организаторите. „А когато спра, тренирам. В камиона си винаги имам лостове, дъмбели, ластици… Често хората се опулват, като ме видят да тренирам на някой паркинг.“

“Игри на волята: България” е мащабна продукция, която се снима на 10 различни локации – едни от най-красивите места по крайбрежието на Черно море, с екип от 130 души. Световният телевизионен формат е създаден в Колумбия, откъдето за снимките му в България пристигна консултантът Хуан Розалес. Той има над 10-годишен опит в телевизионните състезания и е участвал в снимките на 30 различни сезона от “Игри на волята”.

„Всяка държава прави своя интерпретация на формата. Моята задача е да следя, че се спазват основните елементи, които го правят уникален. Сигурен съм, че даваме началото на нещо голямо в България“, споделя Хуан.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Българи в Чикаго

Българин, живеещ в Чикаго, дари 10 хиляди лв. на сливенската болница

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българин, който живее в Чикаго, дари 10 000 лева на Отделението по неонатология в областната болница в Сливен, съобщиха от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен.

60-годишният сливналия Пенчо Недев е връчил сумата на директора на болницата д-р Васислав Петров и началника на отделението д-р Таня Праматарова.

Недев живее от 21 години в Чикаго, където има собствен бизнес. Той е редовен дарител и от години помага на здравни и социални заведения в България. „Не съм загубил вяра, че можем да изградим доверие помежду си, въпреки, че много хора не могат да разберат защо го правя, е заявил дарителят. Помагам от години и се надявам към подобни каузи да се присъединят и други.“

Според него личният пример е много важен, затова го предава на децата и внуците си.

Д-р Праматарова съобщи, че това е най-голямото дарение, правено от физическо лице. Преди месеци синът на Пенчо Недев е дарил 4000 лева.

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен

„Изненадан съм, че дарението от 10 000 лева е най-голямото досега, направено от гражданин, а не от фирма или държавата. Жалко е, защото в Сливен има много хора, които имат възможности, но не го правят. По-лесно е да се намерят аргументи да не се прави нищо, но от някъде трябва да се започне. Българите все се оплакват, че нищо не се случва, но доброто трябва да тръгва от нас“, коментира Недев.

„Държавата прави хубави неща, но не тя е наша длъжница, а ние на нея. Трябват дела, а не оплаквания. Много се говори срещу лекарите, нападат ги, когато има случаи с фатален край. Не мога да повярвам, че някой лекар става сутринта и отива на работа с идеята да убие някой от пациентите си. Ние имаме прекрасни лекари, които работят от сърце и са спасили живота на много хора“, изтъкна дарителят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG телевизия

BG VOICE отпразнува 8 години и освети новото си студио (ВИДЕО

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Най-голямата българска медия зад граница BG VOICE отпразнува своя 8-и рожден ден със стилно парти, на което покани партньори, рекламодатели и общественици. В началото поп Грую от храма “Света София” в Дес Плейнс освети новото студио за видеосъдържание, което медията използва от междинните избори през октомври.  Свещеникът благослови нюзплекса и с типичното си чувство за хумор пожела успех на медията като този на “Ню Йорк таймс” и “Вашингтон пост”.

За 8-те си години BG VOICE издаде 435 броя и се превърна в безапелационен лидер в САЩ и Канада. В Чикаго всяка седмица вестникът отпечатва 120 страници (всеки вторник и петък) – с 32 страници повече от конкурентните издания, взети заедно. Тиражът на BG VOICE е два пъти по-голям. Медията произвежда все повече видеосъдържание за новия си уебсайт и социални мрежи, а радио BG VOICE става все по-любимо на българите в цяла Америка.

Мобилното приложение BG LINKED става все по-популярно с над 10 000 свалени за iOS и андроид. То събира всички български бизнеси, събития, безплатни малки обяви и дава възможност за слушане на радио BG VOICE.

„Българските медии са основен фактор в българската общност в Чикаго и в Средния запад. Тяхната роля е на информационен канал, и на коректив на това, което всеки един от нас прави – от държавен служител, бизнес или културен деец. Медиите са много, много важна част от този обществен живот, който имаме тук”, каза генералният консул в Чикаго Иван Анчев. „На 8-годишния рожден ден на BG VOICE пожелавам да прибави още една 0 след това, за да бъде една дълговечна българска медия отвъд Океана.”

Най-големият двигател на всичко, което прави медийната група, е аудиторията.  „Пожелавам си да не забравяме тази мисия, с която започнахме вестника преди 8 години. BG VOICE да бъде силният български глас на нашите сънародници в Северна Америка, защото сме по-директната връзка с институциите, когато те имат проблем, връзката с езика, с българския език, с нашия корен, с обичаите и, разбира се, развлеченията от тази страна на Океана”, каза главният редактор и единия от издателите на BG VOICE Ясен Дараков.

Цифрата 8 – символ на безкрайността, подсказа за намеренията на медията да остави траен отпечатък в историята на българската общност в Северна Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в Америка

В Чикаго се проведе олимпиада за Левски (ВИДЕО)

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

За 11-а поредна година в Чикаго се проведе олимпиада за Левски, с която се цели популяризиране на живота и делото на този наш толкова ярък национален герой. И този път организатор беше Българо-Американският център за културно наследство в Чикаго, основан от Кина Бъговска. „Много съм щастлива, че и тази година успяхме да съберем децата за поредната олимпиада, каза пред BG VOICE тя.

„Стартирахме през 2005 г. със сътрудничество с музея на Дякона в Карлово, които донесоха много красиви пана за Левски и ние ги показахме на българската общност. Тогава идеята беше да направим паметник. Имаме вече такъв. Така че и

сега нашата любов

която всеки си я носи, закътана в сърцето, още от България, продължи и тук, зад Океана, и виждате колко много деца с какъв ентусиазъм намират пътя към историята, намират пътя към Левски. Това е начинът, по който ние ще направим така, че българският дух да живее по света, независимо къде сме пръснати“, допълни още Бъговска.

Прескачане на плет

Събитието се проведе и с подкрепата на генералното ни консулство в Чикаго, център „Магура“, олимпийски клуб „Васил Левски“, ансамблите „Хоро“ и „Верея“, Съюза на българските писатели в Америка и по света, както и на Националния музей „Васил Левски“ в град Карлово. За озвучаването с хубави български и патриотични песни се погрижи Йордан Илчев, а водеща беше Анелия Лазарова.

Момент от викторината

Участниците в олимпиадата

Приветствени слова казаха госпожа Бъговска, Добри Карабонев от Съюза на българските писатели в Америка и по света и генералният консул в Чикаго Иван Анчев. Беше прочетено и поздравително писмо от Дора Чаушева, директор на музея на Левски в Карлово.

Децата от българските училища се включиха във всички игри и в традиционната викторина с въпроси за делото на Апостола, съставени от Златина Костова, учител по история. Тази година участваха отбори от неделните школа „Джон Атанасов“, „Знание“, „Иван Рилски“, Малко българско училище заедно с филиала им „Алеко Константинов“, и „Нов живот“.

Изпълнение на хора

 

Всички деца отговориха правилно

на своите въпроси и отборите завършиха с равен брой точки. Последният решаващ въпрос също не затрудни никого и победителят беше решен чрез жребий. Шансът бе на страната на възпитаниците от „Джон Атанасов“ и те станаха новите притежатели на наградите на организаторите – факла и статуетка във формата на пламък. Символично двете отличия бяха предадени от миналогодишните първенци Малко българско училище, които имаха честта да ги притежават цяла година. Награди за участието си получиха и останалите участници във викторината.

Генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев беше впечатлен от показаните знания. „Най-хубаво е, че децата показаха голям интерес към живота и делото на Левски и дълбоки познания за него, което говори за много добра работа на българските училища, много добро присъствие на българското семейство във възпитанието на български дух и традиции. Това са все неща, които ни радват“, каза той.

Малчуганите демонстрираха високо чувство на гордост от българското историческо наследство, а също и готовност да следват примера на Левски за постоянна смелост, честност и целеустременост. „Аз искам да бъда смела като Левски, защото той никога не се е предавал и когато турците са го гонели, той намира начин да се справя“, каза 13-годишната Тара. „Ако някой ти пречи, това не значи, че не може да продължиш да правиш това, което обичаш“, допълни съученичката й Дара, на 12 години.

Спортната част на олимпиадата включваше както занимателни игри за раздвижване като щафета с прескачане на обръчи, играта „рибарска мрежа“,

гоненица с шапки и опашки

така и такива със състезателен характер като прескок на летва. Имаше и игри за демонстрация на работа в екип като „Огледалце, огледалце“.

Разбира се, децата минаха и през препятствието прескачане на плет, така както се е наложило на Васил Левски малко преди залавянето му. Всички се справиха успешно с този прескок. Победители в прескока на летва пък станаха Кристиян Стоев при най-малките до 6 години, Анисия Ботева в групата от 6 до 8 години, Георги Димитров – от 8 до 10 г., Никола Киров – от 10 до 12 г., Алекса Николова – от 12 до 14 г., и Дара Запрянова и Тара Димитрова при най-големите. Награди получиха и най-малките участници в игрите – Даная, на 2 години, и Благо, на 3 години.

Чествания за Левски ще има и след олимпиадата. На 18 февруари българите в Чикаго могат да поднесат цветя пред Паметника на Апостола, църквата „Иван Рилски“ и пред мемориалната плоча с лика му в другата църква „Света София“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada