Открийте ни и в

България

Българското външно министерство поиска от Нидерландия компромис за Шенген

Българската дипломация търси решение, което да се базира на фактите и по нейни думи – общият интерес на ЕС

публикувано

на

Бурята Иън има последната дума ще гласуват ли българите в някои части на Флорида

Предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз е отправил министърът на външните работи Николай Милков към посланика на Нидерландия в София Симон ван дер Бург, съобщиха от Министерството на външните работи.

Двамата са имали разговора днес, като поводът е била позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство. Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия.

Министър Милков е посочил, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е било потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия.

Надя Фарбер – българската контеса, която смая Америка и Европа с щедростта си

“Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска”, е посочил министърът.

Според Милков на фона на актуалната среда за сигурност задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата.

Овчарче от Вакарел е първият българин, завършил Харвард

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев обяви, че правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да “надделее разумът” в партньорите от Шенген.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено